Ugrás a fő tartalomra

Mechanikus, kémiai vagy biológiai radír..melyiket válasszam?

A napokban kérdezték ezt tőlem..Gondoltam egyszerű a válasz..
Baviphat mangós radír gyümölcssavval

 Aztán rájöttem nem..ez nem egyszerű 1-2 mondattal elintézhető és egyértelmű válasz..így inkább írok róla egy bővebb postot.


Itt most nem az ilyen olyan AHA savas hámlasztó krémekről lesz szó, hisz az tiszta sor, hogy azok több napi használat után kémiai úton kezdik el bontani az elhalt(!) hámréteget, és nem hipp-hopp 3 perc alatt.
Itt és most a mechanikus "sima" szemcsés radírt és az olyan szemcsés radírt hasonlítanám össze ami némi hozzáadott savat vagy kémiai segédanyagot is tartalmaz.

Annyit előre bocsájtok, hogy ezek a radírokba kevert gyümölcs savak (AHA) olyan gyengék, hogy nem csípnek, nem lehet őket érzeni. Ezek segéd(!)anyagok, azaz "csak" segítik, és nem helyettesítik a hámlasztást.
Nem vagyok kémikus, de szerintem gyengébbek mint amit egy friss gyümölcs pépéből készült pakolással elérhetünk. Szóval ne úgy képzeljük a savas radírokkal, hogy akkor phúúú itt most vér fog folyni..
Avon naturals "sima" radírok

Gyümölcs savakkal "tele a padlás" hisz hidratáló és bőrmegújító krémekbe is bátran keverik, tehát ez a "sav" nem az a "sav" :-), ne féljünk tőle.
Igaz ezek azok a krémek, amiknél fel van tüntetve, hogy bizsereghet, pirosságot okozhat, és ha folyamatosan fennáll abba kell hagyni a használatát ( kb 1000-ből 1 embernek).

De ha ilyen "gyenge" a sav a radírokban, akkor van értelme?

A válaszom: igen! De... és ott a de...
Gyümölcssavas bőrradírok csakis azoknak fog jó szolgálatot tenni, akiknek a bőre nem irritációra hajlamos, illetve nem pirosodik kórosan ( rosacea ), tehát akik nem érzékenyek a savakra.
 
Ha ilyen problémákkal nem küzdesz, akkor menjünk tovább..miért is jobb a savas?

Azért mert a "sima" radírok csakis mechanikus úton vagyis dörzsölés által fognak a bőrödre hatni, ami nem a legjobb, mert ez sok esetben nem egyenletes ( ott koptat jobban ahol többet csiszatolod ), nem biztos, hogy ez a külső hatás megfelelően felszedi a száraz foltokat, lehet nincs kedved, időd, türelmed egyenletesen átdörzsizni a fejed vele.
Omnia botanica radír

De nézzük a savas radírokat. Ezek általában nem olyan durva szemcsés radírok, mert nem szükséges olyan agresszív dörzsölés a hatás eléréséhez. Az enyhe sav a bőr felső rétegét észrevétlenül meglazítja ( csak az elhalt rétegről beszélünk, az egészségesben nem tesz kárt!!), erre jön még a dörzsölgetés, amiből jóval kevesebb és gyengédebb is elég tud lenni, viszont ezeket a savas radírokat nem árt pakolásként is egy kicsit a bőrön hagyni ( pár perc). Tehát felsimítjuk, átdörzsöljük alaposan, rajta hagyjuk picit, ismét alapos dörzsi és lemoshatjuk.

A savas radírok után a bőrünk érezhetően egyenletesebbnek fog tűnni mint egy "sima" radír után. Nekem például a sima verzió nem távolítja el maradéktalanul a pattanások után maradt elszáradt bőrfelületet, de a savas, jól leszedi - elvékonyítja azokat is. A savasról még annyit, hogy például a vérző nyílt pattanásaimat sem csípi, és nem is sebesíti ki azt sem amit csak a lélek választ el a sebesedéstől. Szóval tényleg gyengédek ( kivéve, ha a magas savtartalmat a gyártó külön nem jelzi).

Ezeknek a savaknak az a lényege, hogy az egészséges élő bőrhöz nem fog nyúlni, ez nem sósav :-), ez vagy szalicilsav ( BHA ,mint az arctonikokba) vagy gyümölcssav ( vagy az AHA egyéb formái), vagy enzimek ( nem sav, nem mar, hanem "old").

A savas radírok mellett úgynevezett enzimes radírokkal is találkozhatunk.
Az enzim nem összekeverendő a savval, bár ez is kémiai / biológiai úton bontja az elhalt szarut, így ezeket a radírokat is a "kémiai" vagy "biológiai" szóval fogják reklámozni. Nem savas, így nem maró, hanem oldó hatással bír. Az enzim egy fehérje féle, és nem sav. Helyes megnevezése a "biológiai" radír lenne, de sokaknak erről fogalmuk sincs mi, így egy kalap alá veszik a kémiai azaz a savas hámlasztókkal.
Előnye, hogy bármilyen bőrtípusra használható, még olyanokra is amik a kémiai azaz a savas radírokat nem bírják.Szinte minden bőrtípus jól tolerálja, viszont nem szükséges a bőrön hagyni, mert hatóideje 1 perc körül már aktív.

Nem olyan régen vezették be -pár éve- a használatát,és mivel "divatosnak" számít, fel fogják tüntetni a termék csomagolásán ezt az információt ( enzim, biológiai) róla, és fontos a használatát pontosan követni. Sajnos sok gyártó akkor is ezt írja rá, ha valójában egy sima savas kémiai radírt ad el.

És akkor nézzük a bőrtípusokat:
- Normál bőr : bármilyen radírt elvisel
- Érzékeny bőr : gyengéd(!!) gyümölcs savas vagy enzimes radír, erős kémiai radírok, durva szemcsék felejtősek
- Zsíros bőr : Szalicil savas, enzimes radírok. Gyümölcs sav nem árt, de a szalicil sav jobb erre a bőrre.
- Zsíros pattanásos bőr : Lásd előző, de durva szemcsés radírok nem a legjobbak, ha aknés a bőr ( a sérülés veszélye miatt felül fertőzi a patikat).
- Száraz bőr : Krém alapú apró szemcsés radírok, enzim és gyümölcs sav. Szalicil sav tovább száríthat.
- Száraz pattanásos bőr : Gyümölcssavas, enzimes, szalicil savas radír, a durva szemcséket itt is jobb kerülni.
- Kombinált bőr : gyümölcs sav, enzim, zsírosabb részekre szalicil savas radír. Ha nincs akne, mehet a szemcsés is

Megjegyezném, hiába tudom ezt elméletben, száraz pattanásos bőrömre én is rákenem a durva szemcsés radírt, de akkor mindenképpen kerülöm, ha gyulladt vagy sebes a bőröm.

A gyártók leírása szerint (amire én garanciát adni nem tudok) egy kis csoportosítással próbálok segíteni nektek. A lista persze nem teljes, és a hatóanyag tartalom is változó.

Sima mechanikus radírok: Avon naturals ( icipici citrom savval), Alverde barackos radír, Sunfleur bőrmegújító radír, Stella Csokis radír, Yves Rocher Gestes Radír, Himalaya Herbals barackos radír, Balea Sanftes radír,

Szalicil savas radírok (BHA): Avene Gentle Purifying Scrub, Neutrogena oil-free acne wash daily scrub vagy a Visibly Clear, Anaconda peeling csigaház őrleménnyel, Clean&Clear Backhead clearing bőrradír, Bioderma Hydrabio gommante, Biola bio mandulás peeling

Aha savas: Bioderma Sebium mikrohámlasztó gél, Solaine mangó rizs Aha arcradír, Eucerin Dermo purifyer peeling, Oriflame Swedish spa arcradír


Aha + Bha: Rival de Loop pure skin gyümölcs savas radír, Avon Clearskin professional 1.,

Enzimes radírok ( nem próbáltam őket, úgyhogy javítanám..enzimesnek hirdetett radírok ) : Estée Lauder Idealist Micro-D , Kanebo Sensai Silky Purifying Peeling Powder, Anaconda Enzimes Peeling, Laneche Pre care enzimes peeling, Yamuna tejsavas biológiai peeling bromelain enzimmel.

Az idáig betesztelt radírokról ITT olvashattok






Megjegyzések

  1. Nagyon hasznos volt ez a poszt számomra, köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon részletes, alapos betekintést nyújtó bejegyzés volt, mit nem adtam volna érte 10 évvel ezelőtt (hol voltak akkor még hazai b. blogok) és mennyi felesleges kiadástól megkímélt volna.

    Ezért hasznosak a beauty blogok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van:-)

      Nekem is jót tett a bejegyzés, mert hiába tudtam ezt már rég "elméletben" valahogy annyira mélyre volt ásva, hogy nem is használtam ezt a "tudást" :-D.
      Így legalább rá lettem kényszerítve, hogy belegondoljak :-)..és szükségem van egy enzimes radírra :-D

      Törlés
  3. Azt se felejtsétek,hogy a gyümölcssav a napfèny hatására foltositja a bört,csak èjjelre NYÁRON!!!!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A fényvédelem nyáron alap, radírozás nélkül is :-)

      Természetesen minden fajta kémiai vagy mechanikai behatás után nem árt óvatosnak lenni, de azért nem kell túl reagálni ( nem leszel foltos csak azért mert elmész munkába, meg hazajössz, inkább arról van szó, hogy UV védelem nélkül ilyenkor hamarabb éghet(..het!) le a bőr, azaz nem kéne 8 órát fényvédő nélkül süttetni....de hát ugye ilyet amúgy sem tennénk, radírozás nélkül sem...ugye :-)??).

      Foltosodás ilyen gyenge radírozás után csakis hajlam kérdése lehet, illetve erősebb behatásoknál ( mikrodermabrázió és társai) elképzelhető.

      Egy ilyen kis radírról azért ne képzeljük, hogy lekap "mindent". Ezek inkább megfrissítik a bőrt. Mint írtam ezek az savak molyfing mennyiségben vannak jelen ezekben a radírokban. (ellenkező esetben feltüntetik)

      És ha már itt tartunk, hiába "csak éjjelre"..reggelre se fog bevastagodni a bőrünk, max egy kicsit megnyugodni :-)

      Sajnos aki pigmentációra hajlamos, az nem ilyen egyszerű, az hormonálisan is elő jöhet, de természetes, hogy "okosan" napozzunk.

      Törlés
  4. Nagyon köszönöm h ilyen szépen összefoglaltad a dolgokat! :) Akkor azt hiszem jöhet a baviphat mangós radír, régóta szemezek vele, de ez az írás csak megerősített, meg korábban Te is jókat írtál róla :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van, nem kell tőle félni, csak sajnos semmilyen "hivatalos" infóm nincs róla, hogy mi ( milyen sav) van benne:-( Csak a leírása alapján tudom, hogy "kémiai"...

      Törlés
  5. Én használom az Anaconda enzimes peelinget, szerintem király! Melegít, és szépen kipucolja a fekete mitesszereket. Bababőr marad a nyomában.
    Mondjuk azt, hogy normál bőröm van, télen persze kissé száraz, aknék kordában tartva (le is kopogom), szerintem ez a peeling is segít ebben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is akarok enzimeeees radíííííírt:-)
      Idáig át se gondoltam, de ahogy megírtam rájöttem:-)

      Hol veszed? Webshopban láttam, de jó lenne egy egyszerűbb mód..

      Törlés
    2. Az Anacondának van egy mintaboltja a 6. ker. Bajnok utcában:
      http://szakmai.anaconda.hu/elerhetosegek
      Illetve én a Vámház körút 10. alatti fodrászkellékesnél vettem.
      Minta sajnos nincs, és a kiszerelése vödörnyi, kb. sose fogy el.
      http://www.fodraszkellekek.hu/vasarlasi-informaciok
      Van 8 és 24%-os AHA-szérum is, szeretném kipróbálni valamelyiket.
      http://szakmai.anaconda.hu/aha_termekcsalad
      Szemeztem a Suiskinnel is, de nagyon bízom a magyar kozmetikai vegyészekben.

      Törlés
    3. Köszönöm!

      Én úgy alapból szeretem "támogatni" a magyar termékeket, így ha tehetem kipróbálom a magyar gyártmányokat is, és reménykedem, hogy jobb majd mind a külföldi.:-)

      Törlés
  6. Szívesen.
    Stella, Anaconda, Sunfleur, Soliteint - általában elég jó minőségű cuccok, most már a honlapjaik is egyre szebbek, lassan mintha marketingelnék is magukat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen-igen!! És már a csomagolásokkal is jól haladnak :-)

      Törlés
  7. Ezt hova sorolnád az összetevők alapján?
    http://kremmania.hu/kremek/tonymoly-latte-art-cappuccino-cream-in-scrub-arcradir

    Nagyon szeretem. Melegít és látványosan pucol anélkül, hogy megkínozná a bőrömet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez egy sima mechanikus bőrradír, ha jól van összeszedve a benne található alapanyag lista.

      Törlés
  8. Szuper vagy!
    En most probaloma Kaviczky gyenged enzimes hamlasztojat! Kivancsi vagyok!
    Ezek kozul eleg sok radirt probaltam mar, mert a borom sajnos nem epp tokeletes:-P. A Biola mandulas peeling nekem keves volt, viszont a narancsvirag-borostyant, mintha nekem talaltak volna ki a Biolanal.

    Udv,
    Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenképpen írd majd meg a Kaviczky-ről a véleményed, mert érdekel.
      Furcsa mód jelenleg nálam a Baviphat mangós radír most a best, jól bemaszizom, és pakolásnak fennhagyom 10-15 percig..mintha újjászületnék...

      Törlés
    2. Ez az elso hamlasztom, igy nincs viszonyitasi alapom. Ketszer volt mar az arcomon (heti ketszeri alkalmazast javasol). Elsore furi volt, mivel egy feher szinu kremet kell elkepzelni es ket perc utan letorolni nedves kendovel, ekkor semmi nagyon "latvanyos" dolog nem tortent...viszont mikor az arctonikommal is attoroltem az arcom meglepodtem, h mennyi szutyok van a vattapamacson. Sem hamlast, sem ilyesmit nem tapasztalok az erzekeny boromon. Erzem, h tetszik a boromnek. Azt, h vennek-e megint ilyen keszitmenyt, hosszabb hasznalat utan megirom. :-)
      Ki fogom probalni az Ilcsi hamlasztot is a kozeljovoben....erdekel a ket termek hatasa kozotti kulonbseg :-)

      Törlés
    3. Okés, várom a véleményed és köszönöm!:-)

      Törlés
    4. Nincs annyira látványos eredmény, mint az Ilcsinél, bár a macera is kevesebb vele... kb 2perc és nem két óra :-)
      Nehéz is összehasonlítani őket, mind a kettőt szeretem :-)

      Törlés
    5. Na tök jó, hogy leírtad az összehasonlítást, hasznos infó volt, köszönöm!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Örülök minden véleménynek, köszönöm, hogy időt fordítottál rám!

Megjegyzésed a jóváhagyásom után jelenik majd meg ( ezért nem látod azonnal amit írtál ), így biztosítom, hogy minden hozzászólást elolvassak!

Mail címet NE küldjetek itt, akkor írjatok mailt (sminkesmas@gmail.com), illetve reklám "szagú" weboldal linkeket sem fogok megjeleníteni, erre a célra az "Együttműködés" menüpontot ajánlom.

Köszönöm a megértést és a türelmet!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Milium, Xanthelasma...Avagy a szem környékén jelentkező "gríz"

Egy kedves kérdező hívta fel a figyelmemet erre a nem elhanyagolható jelenségre.. http://www.skinsight.com/adult/milia.htm Milium: gríz, ami elsősorban a szem környékén és járomcsonton található, nem gyulladt, zárt comedohoz hasonlító fehér hólyagok, amik kemény faggyút tartalmaznak. Kozmetikus vagy bőrgyógyász távolítja el, tűvel, lézerrel, elektromos kezeléssel. A "bőrprobléma kisokos" menüpont alatt találtok egyébként tömör, rövid infókat ABC rendbe szedve a jellemző bőrelváltozásokról.

Pattanás, korpás szeborrea és társai...avagy bőrprobléma kisokos

Aki rendszeresen olvas, biztos tudja, hogy olyan fogalmakkal is dobálózok ami nem mindenkinek tiszta. Korpás szeborrea/zárt comedo A bőrproblémák megnevezéseiben szeretnék most egy kis segítséget nyújtani. Akné/akne vulgaris: pattanás, amikor a faggyúmirigy elzáródik és a bacik miatt begyullad. Akne fulminans amikor nagy területen gyulladt aknés a bőr, akne conglobata pedig egy súlyos forma amikor ezek a csomók teljesen összegyulladnak. Általában folyékony genny van bennük. Jellemzően hormonális okai vannak.

Tényleg olyan nagy szám? Retin A a lézer helyett? Kipróbáltam..

Sokan várják már ezt a bejegyzést, hisz idén télen elmaradt a lézer, vagy bármilyen extra kezelés az életemből. Retin-A - 0.05% Valami miatt..mi miatt? Az az oka, hogy bőrgyógyásszal sikerült Retin A krémet felíratnom, és mivel ez itthon nem kapható, így a receptet külföldön kiváltanom . Nagyon nagy reményekkel és extrán bezsongva kezdtem meg a krém használatát a télen, látva a sok interneten fellelhető csodás átváltozást amit a gyógyszertári A vitaminos krémek okoztak.

Gyógyszertári kenceficék

Glyco-A , Fucidin, Davercin, Dalacin-T,  Neogranormon, Skinoren, Zineryt, Akneroxid Az itt látható kis csokor épp a jelenlegi készletet tükrözi, ennél volt nagyobb gyűjteményem is :-)

Nucleofill, Profhilo, Volite, Skinbooster - azaz fiatalos és üde bőrt akarunk!

Akik az orvos esztétikában jártasak, azoknak biztosan nem kell bemutatnom a bőr szépségéhez hozzájáruló injekciós beavatkozások jelentőségét. Juvederm- Volite Nem, ezek nem arcfeltöltő vagy arcformázó eljárások, ezek azok, amiknek az ősanyja a klasszikus tűs mezoterápia. Azaz a beavatkozás "csupán" a bőrt próbálja hozzásegíteni ahhoz, hogy szebb és fiatalosabb kinézetű legyen. Viszont már sokkal hatékonyabb és stabilabb anyagokkal hozzá tudnak járulni a bőrünk jelentős és látványos változásához.  A skinbooster-ről és a műtét nélküli kezelésekről már ITT írtam egy könnyen emészthető összefoglalást, ha valaki gyorsan emlékeztetni szeretné magát. A többi címben említett kezelést pedig igyekszem összehasonlítani egymással, hogy könnyebb legyen a választás. Az viszont az első, hogy a kezelő orvosodra hallgass ne rám, hogy ő mit javasol neked. Akkor szokott gond lenni, amikor a választott orvosod nem dolgozik az általad választott termékkel...na akkor legyél okos... Nézz