Ugrás a fő tartalomra

IPL avagy a villanófény tapasztalatok

IPL vagyis Intese Pulsed Light, konyhanyelven villanófény eljárás már nem számít újdonságnak a kozmetikusok és orvosok körében. Az első kezelésemen sok sok éve ( talán 9?) estem át.

Maga az IPL technológia felhasználása igen széleskörű ( szőrtelenítés, bőrfiatalítás, pigmentáció csökkentése, értágulatok, akne kezelése stb ), így rengeteg kozmetikában elérhető.
Én mégis azt javaslom, hogy komolyabb problémánkat orvossal kezeltessük, hisz rengetegen kínálják már ezt az alternatívát.
Szóval olcsó húsnak híg a leve..






A gépről : maga a technika a 90-es évek óta van jelen a szépségiparban, ebből következik, hogy a szalonok és orvosok kínálatában eltérő korú és hatásfokú gépek találhatóak.
Sajnos általánosságban elmondható, hogy forgalmatlan pici zug kozmetikákban szinte kizárt, hogy megfelelő hatásfokú szerkezetet találunk - ettől csak az a kivétel, ha a kezelő heti vagy havi 1 napot bérli a készüléket valakitől.

Mindenképpen azt javaslom, hogy lézer klinikákon, plasztikai sebészeteken vagy komoly kozmetikákban próbáljuk ki a kezelést, mert itt biztosabbak lehetünk abba, hogy a gép erősebb de kíméletesebb....és fiatalabb.
Sajnos mivel nem olcsó a készülék, csak olyannak érdemes megvenni / lízingelni aki ki is tudja pörgetni az árát.
Nem azt akarom mondani, hogy egy kisebb forgalmú helyen a gép hatástalan, de ha a legjobbat akarod akkor tényleg érdemes komolyabb szalonokban próbálkozni, a csalódások elkerülése végett.

Mivel a villanófény hőt bocsájt ki,a gép hűtési technikái közül a legkomolyabb a vízhűtéses, aztán a levegő hűtéses, és van hűtés nélküli is, ami már gáz. A modern gépeknél a kezelés előtt a fejet a bőrre illesztve a készülék magát állítja be a kezelt bőrtípusnak megfelelően- az égési sérülések elkerülése érdekében.

A cserélhető fejek a különböző bőrproblémákra és kezelésekre vannak kitalálva.
További szakmai kérdésekre nem térnék ki, mert mint felhasználó -hitelesen- ennyi információt tudok tovább adni.


Bőrfiatalítás, fotorejuvenáció : Az első komolyabb kipróbált kezeléseim egyike közé tartozik amire vállalkoztam. Természetesen azóta is alkalmanként a módszerhez nyúlok, ami kapcsán 3 helyet látogatok, az egyik egy bőrgyógyász, a másik egy kozmetikai csúcs gépekkel foglalkozó cég referencia szalonja, és egy kozmetikus aki mindig a legújabb IPL gépet bérli alkalmanként.

Bőrfiatalítás terén az IPL egy hosszabb turné, mert 1-2 alkalom nem hoz radikális változást.
A kezelés gyors és hatásos, kicsit kellemetlen, de nem fájdalmas. Hűsítő zselét a géptől függetlenül mindenhol alkalmaznak, a szem védelméről speciális szemüveg gondoskodik. A kezelőfejet a bőrhöz érintik, majd felvillanó erős fény, és némi hanghatás kíséretében a teljes bőrfelületet átvillantják.

A fénnyel némi hőhatás is észlelhető, itt-ott melegebb, érzékenyebb és kellemetlenebb, de a kezelés gyorsasága miatt a trauma nem számottevő.

Minimális bőrpír felléphet - a hőhatás miatt-, ami nagyon hamar elmúlik, és később már nagyon szép.
A kezelés folyamatos, több alkalmat igényel, így nem lesz másnap hirtelen 5 évvel fiatalosabb a kinézetünk. Havi alkalommal szokás ismételni.
Jaaaa és az előtte / utána komplett arcplasztika szerű fotókat ne higgyétek el. Jó a dolog, de nem ennyire...

Szőrtelenítés : Személy szerint nem próbáltam, de több ismerősöm is alkalmazta a technikát. Ismét kiemelném a megfelelő gép és hely kiválasztását, mert az
-egyik barátnőm szőrtelenítése egy plasztikai klinikán minden probléma mentesen és várt eredmény szerint zajlott,
-egy másik ismerősöm egy szolárium szalonban végeztette ahol maradandó égési sérüléseket szenvedett a rosszul megválasztott kezelési protokoll miatt ( így jelenleg pereskednek)
-a harmadik ismerősöm egy kozmetikába járt le 10 alkalmat, és nem történt semmi, a szőr ott villog a lábán továbbra is.

Maga a szőrtelenítésről annyit, hogy akinek beválik annak kb 3 évre szünteti meg a szőrtelenítést, tehát nevével ellentétbe nem "végleges", így csak pár évig szabadít meg a gondoktól.
Bár ez egyre kevésbé igaz -ahogy egyre jobb gépek látnak napvilágot- de a legjobb eredmény világos bőr / sötét szőrzet esetén várhat.

Pigmentáció : Szintén több alkalom szükséges, akár a villanófény erejének állítgatásával is, de úgy gondolom az IPL a leghatékonyabb a pigment problémák orvosolására.
Azt fontosnak tartom megemlíteni, hogy a villantás öregségi foltokra vagy később kialakult pigmentációra hatékony, a születési szeplőkre - anyajegyekre nem szabad alkalmazni, illetve ezek el sem fognak tűnni a kezeléssel-bárki bármit mond, hisz az én szeplős arcomon - milyen érdekes- a születési szeplőim nem tűntek el, a napkárosodás viszont igen.

Többször kezelték már az én fejemet is, és abból is látszik, hogy hatékony, mert a kezelés után a bőr felszínéhez közel sötét pöttyökben össze gyűlnek a pigmentek ( mintha apró barna varok lennének a bőr alatt) , majd ezek napok alatt eltűnnek a bőrről. Nem dudorodnak ki, és könnyen lesminkelhetőek, olyan sötét szeplő szerűek, és max 1 hét alatt nyomuk sincs.

Észlelhetően homogénebb lesz a bőr, de 1 kezeléstől itt se várjunk csodát, így konzultáljunk a kezelést végző szakemberrel, hogy mennyi alkalmat javasol és mit garantál.

Értágulatok : Szerencsére nálam ezek csak az orrcimpám környékén vannak -minimális- mennyiségben.
Az IPL kezeléseim alatt ezek a kis erek és pirosságok nagymértékben csökkentek. Maga az IPL a pattanások nyomán maradt piros foltjaimat is szépen lehúzta. Ez is egy eredményesen végezhető kezelés a készülékkel, látványos változások érhetőek el több alkalommal, és akár kiterjedtebb felületeknél is.

Akne : Mivel az IPL erre is jó, pár alkalommal én is megvillantattam 1-2 pattanásom. Mivel ez a fény erősen mérsékli a gyulladást és elpusztítja a baktériumokat, ezért valóban látványosan csökkentette, lehúzta az aktív ragyáimat.
Több kezelés szükséges, és úgy tudom többször kell ismételni a kúrákat. A faggyú termelést visszafogja, a faggyúmirigyek méretét csökkenti, a gyulladást lehúzza. A problémát csak külsőleg kezeli, az alkalmazása mellett a pattanásos bőr eredetének felkutatása célszerű.



Összefoglalva : Az IPL egy jól bevált régóta alkalmazott kezelés, amit érdemes inkább drágábban, de ellenőrzött helyen végeztetni.
Véleményem szerint egyedi eredmények pigment kezelés, értágulatok és akne esetén érhetőek el vele.
Sajnos mindenből több alkalom (minimum 4-5 ) szükséges, hogy jelentős legyen a változást.
A villantás hő és fényhatással jár, kellemesnek nem mondható, a fájdalom függ a kezelés jellegétől, de semmilyen nyoma nem marad, így nem szükséges szabadság vagy remete életmód... aznap már randira is mehetünk.
A barnaság nem javallott, a napozást előtte / utána kerülni kell jó ideig, fényérzékenységet okozó gyógyszerekkel nem alkalmazható.


Javítsatok ki  ha valami kimaradt, vagy kérdésekre is szívesen válaszolok, ha tudok :-)

Megjegyzések

  1. Nekem nagyon tetszett a bemutatás :)
    Már olvasgattam róla, igaz nagyon nem érdekel, de soha sem lehet tudni:)
    Lényegre törően, érthetően, őszintén írtad le.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon kedves vagy köszönöm :-)
      Én is örömmel olvasom a Te bejegyzéseidet, és köszönöm, hogy követed a blogom:-)

      Törlés
  2. köszönöm szépen!
    már csak az a kérdésem van, h Te hova jársz?
    Írtam a kiszemelt bőrgyógyinak, akinél már decemberben jártam, csak aztán félreértés miatt nem tudtam elmenni.
    És most mikor már rászántam magam a nagy anyajegy eltávolító projektre, baszik válaszolni....
    szóval tudnál ajánlani jó bőrgyógyászt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Várjálvárjálvárjál :-) Anyajegy eltávolítás? Az csakis kimetszéssel ( a kiégetést sok bőrgyógyász nem javasolja, de sok viszont csinálja :-D szóval nem nagy az egyet értés ebben- a lényeg, mindkettő után marad nyom).

      Ha csak félre értettem, és pigment foltról van szó ( tehát ami szeplő szerű, halványabb és kontúrtalan), arra okés az IPL.
      Anyajegyet nem is szabad IPL-ezni, illetve nem is fogja kilőni, mert túl mély ahhoz.

      A többi megy privibe.

      Törlés
  3. Sziasztok,
    paphu, Lányi Cecília eltávolítja a festékes anyajegyeket is, lézerrel nyom nélkül. Dermoszkópos vizsgálat után történik mindez, tehát van olyan anyajegy, amihez nem nyúl és sebészhez irányít. Nekem kb. ötven darabot szedett le, egyiknek sincs nyoma.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Örülök minden véleménynek, köszönöm, hogy időt fordítottál rám!

Megjegyzésed a jóváhagyásom után jelenik majd meg ( ezért nem látod azonnal amit írtál ), így biztosítom, hogy minden hozzászólást elolvassak!

Mail címet NE küldjetek itt, akkor írjatok mailt (sminkesmas@gmail.com), illetve reklám "szagú" weboldal linkeket sem fogok megjeleníteni, erre a célra az "Együttműködés" menüpontot ajánlom.

Köszönöm a megértést és a türelmet!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Milium, Xanthelasma...Avagy a szem környékén jelentkező "gríz"

Egy kedves kérdező hívta fel a figyelmemet erre a nem elhanyagolható jelenségre.. http://www.skinsight.com/adult/milia.htm Milium: gríz, ami elsősorban a szem környékén és járomcsonton található, nem gyulladt, zárt comedohoz hasonlító fehér hólyagok, amik kemény faggyút tartalmaznak. Kozmetikus vagy bőrgyógyász távolítja el, tűvel, lézerrel, elektromos kezeléssel. A "bőrprobléma kisokos" menüpont alatt találtok egyébként tömör, rövid infókat ABC rendbe szedve a jellemző bőrelváltozásokról.

Pattanás, korpás szeborrea és társai...avagy bőrprobléma kisokos

Aki rendszeresen olvas, biztos tudja, hogy olyan fogalmakkal is dobálózok ami nem mindenkinek tiszta. Korpás szeborrea/zárt comedo A bőrproblémák megnevezéseiben szeretnék most egy kis segítséget nyújtani. Akné/akne vulgaris: pattanás, amikor a faggyúmirigy elzáródik és a bacik miatt begyullad. Akne fulminans amikor nagy területen gyulladt aknés a bőr, akne conglobata pedig egy súlyos forma amikor ezek a csomók teljesen összegyulladnak. Általában folyékony genny van bennük. Jellemzően hormonális okai vannak.

Tényleg olyan nagy szám? Retin A a lézer helyett? Kipróbáltam..

Sokan várják már ezt a bejegyzést, hisz idén télen elmaradt a lézer, vagy bármilyen extra kezelés az életemből. Retin-A - 0.05% Valami miatt..mi miatt? Az az oka, hogy bőrgyógyásszal sikerült Retin A krémet felíratnom, és mivel ez itthon nem kapható, így a receptet külföldön kiváltanom . Nagyon nagy reményekkel és extrán bezsongva kezdtem meg a krém használatát a télen, látva a sok interneten fellelhető csodás átváltozást amit a gyógyszertári A vitaminos krémek okoztak.

Gyógyszertári kenceficék

Glyco-A , Fucidin, Davercin, Dalacin-T,  Neogranormon, Skinoren, Zineryt, Akneroxid Az itt látható kis csokor épp a jelenlegi készletet tükrözi, ennél volt nagyobb gyűjteményem is :-)

Nucleofill, Profhilo, Volite, Skinbooster - azaz fiatalos és üde bőrt akarunk!

Akik az orvos esztétikában jártasak, azoknak biztosan nem kell bemutatnom a bőr szépségéhez hozzájáruló injekciós beavatkozások jelentőségét. Juvederm- Volite Nem, ezek nem arcfeltöltő vagy arcformázó eljárások, ezek azok, amiknek az ősanyja a klasszikus tűs mezoterápia. Azaz a beavatkozás "csupán" a bőrt próbálja hozzásegíteni ahhoz, hogy szebb és fiatalosabb kinézetű legyen. Viszont már sokkal hatékonyabb és stabilabb anyagokkal hozzá tudnak járulni a bőrünk jelentős és látványos változásához.  A skinbooster-ről és a műtét nélküli kezelésekről már ITT írtam egy könnyen emészthető összefoglalást, ha valaki gyorsan emlékeztetni szeretné magát. A többi címben említett kezelést pedig igyekszem összehasonlítani egymással, hogy könnyebb legyen a választás. Az viszont az első, hogy a kezelő orvosodra hallgass ne rám, hogy ő mit javasol neked. Akkor szokott gond lenni, amikor a választott orvosod nem dolgozik az általad választott termékkel...na akkor legyél okos... Nézz