Ugrás a fő tartalomra

Milium, Xanthelasma...Avagy a szem környékén jelentkező "gríz"

Egy kedves kérdező hívta fel a figyelmemet erre a nem elhanyagolható jelenségre..
http://www.skinsight.com/adult/milia.htm

Milium: gríz, ami elsősorban a szem környékén és járomcsonton található, nem gyulladt, zárt comedohoz hasonlító fehér hólyagok, amik kemény faggyút tartalmaznak. Kozmetikus vagy bőrgyógyász távolítja el, tűvel, lézerrel, elektromos kezeléssel.

A "bőrprobléma kisokos" menüpont alatt találtok egyébként tömör, rövid infókat ABC rendbe szedve a jellemző bőrelváltozásokról.

Természetesen a mai napig nem találták a gríz megjelenését indokoló tényezőket, így az "öröklődést" , szeborreás bőrtípust, száraz bőrt, vagy anyagcsere zavart tették felelőssé...így ne kérdezt "miért?" mert úgyis csak mellébeszélő a válasz...
Én egy kicsit úgy érzem a sötétben tapogatózunk, mint sok más bőrbetegségnél, pl. a zsírdaganatoknál is.

Ez egyébként csakis egy esztétikailag zavaró elváltozás, azaz a bőr nem engedi ürülni a faggyút, ami bekeményedik és kidudorodik a szemkörnyék vékony bőre alatt, gyulladásmentes folyamat, jellemzően kerek gombostű fej szerű dudorokkal. Lehet bőrszínű, vagy enyhén fehérbe-sárgásba hajló.
Magától nem gyógyul vagy múlik el, szárítani nem szabad, pöttyözni felesleges, ezeket ki kell szedni...
Önmagunknak és otthon nekiesni is tilos ( mármint ha vigyázol magadra).

Kezelése mindenképpen szakértelmet igényel ami lehet kozmetikai vagy orvosi, attól függ mennyire biztos magában a kozmetikus, és mennyire tapasztalt. Ha valaki nem vállalja érdemes tovább menni és érdeklődni, jobb úgy neked.

Eltávolítási módszerei: alapos puhítás után, steril tűvel (nem vérző módon a bőr felületén) megnyitni az üreget, enyhe nyomás vagy bőrszéthúzás után a tömör faggyú kifordul. Legegyszerűbb módszer, nem marad a nyomán hegesedés, bár 1-2 napig apró piros pöttyök lehetnek.
Ha sok van, több alkalom szükséges ( kivált ha közel vannak egymáshoz a gumók), mert ha egyszerre távolítják el, számolni kell a meggyötört kinézettel.

Nekem is volt idáig 1 azaz egy nagyobb darab, ami kozmetikában, tűvel, gyors, észrevétlen és fájdalom mentes procedúra volt.
Nagyon látványos volt (számomra), hogy végre eltűnt onnan az a kis göcsört, így sokkal fiatalosabbnak láttam a szemkörnyéket.
Másnapra semmi sem látszott, aznap volt egy kicsi piros pötty, de még az is jobb volt mint a dudor, mert nem igényelt semmi extra sminkelést.

Íme itt egy hasznos videó róla (forrás),( narancs "video lejátszása" gombot nyomd a képernyőn):



Lézerrel és elektromos égetéssel is neki szoktak esni, de ezt bőrgyógyász csak indokolt esetben használja a grízek esetében.

További képek ITT.


http://www.laserderm.hu/gallery/54/
Nem összekeverendő a gríz/milium a Xanthelasma fogalmával, amit koleszterin lerakódásoknak is hívnak. A Xanthelasma nem comedo szerű keményebb gumó amit ki lehet piszkálni, hanem nem annyira szabályos alakú, puhább, és inkább sárgásabb, semmiképpen sincs hegye vagy vége.
Nem szabad pattanásként bánni vele, tehát ne szárítsuk, ne nyomkodjuk, a krémektől és magától sem fog elmúlni.
Normális koleszterinszint mellett is előfordul, szem belső zugaiban jellemző, sárgás, nem szabályos alakzatú, néha több csomó is egybe olvad, és általában szimmetrikusan jelentkezik a két szemen.

Egész nagy teret tudnak ölteni, akár gyűrű szerűen is körbefogják a szemet. Esztétikai elváltozás, ha nem kezeljük sem történik semmi baj, de érdemes egy belgyógyászati kivizsgáltatást végeztetni, hátha igazolják a zsíranyagcsere zavart.
Ezek nem kinyomható és nem kozmetikus által kezelhetőek mint a grízek. Helytől függően lézeres eltávolítás után sem marad nyoma. A kimetszésnél mindenképpen jobb ha lézerben gondolkozunk, elérhető áron megoldható, hamar gyógyul.

További képek ITT.


Összefoglalva: vannak találgatások, hogy "mitől" de nincs jelentősége, és nem is érdekes.
Ezek csakis esztétikai és nem kóros problémák ( enyhe esetekről beszélünk).
Semmiképpen sem javasolt az eltávolításukat halogatni, mert könnyen kezelhetőek, és gyönyörűen gyógyulnak (mint minden a szem közelében), nem fájdalmas.
Évekkel fiatalodhatunk és frissíthetünk a megjelenésükön, ha ki/leszedetjük őket.
Durva esetekben érdemes eleve jól felszerelt, "menő" bőrgyógyásznál kezdeni.
Maguktól nem múlnak el, krémektől sem, vissza se húzódnak majd..sőt, kikezelés után is bármikor újra előjöhetnek.
Szárítani, pattanásként bánni ezekkel nem szabad.


Ha van tapasztalatod kérlek oszd meg, hogy mások is tanulhassanak belőle.

Megjegyzések

  1. nekem ilyenből 1-2 van a szemem felett, és a szemhéjamon..szerettem volna már eltüntetni de szemhéjon..uhh..hát eléggé félek tőle :S

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az elég kellemetlen..azt sztem kozmetikus nem is vállalja majd, uh. bőrgyógyászt keress.
      Nem fáj egyébként, és tök gyorsan megvan, mert a szem környéke -a hiedelemmel ellentétben- elég jól viseli a fájdalmat és hamar gyógyul.
      Az orr alsó része pl sokkal érzékenyebb :-)

      Törlés
    2. értem. köszi :)
      igazából nem a fájdalom miatt félek, hanem azért mégiscsak a szemem... és már bocsi a kifejezésért de "mezei" kozmetikussal nem merek kísérletezni, nehogy baja legyen a szememnek, annyit nem ér, mert szerencsére csak esztétikailag zavar :)
      elfogok menni valószínű bőrgyógyászhoz, mert anyajegyet is szeretnék eltüntetni arcról, ezzel is elég sok gondom van mert annyira rossz helyen van hogy ha picit élesebb a körmöm és odanyúlok már belekapok :S

      Törlés
    3. Teljesen jól látod, csak olyan bőrgyógyászt keress aki az esztétikai kezelésekben is otthon van ( esetleg lézer specialista vagy plasztikai beavatkozásokat is végez stb).

      Törlés
  2. Jaj, én ilyen miliumot nyomkodtam már ki magamon, hasonlóképpen, ahogy leírtad, puhítás után tűszúrással. Fogalmam sem volt róla, mi az de szerencsére jól sikerült, fájdalommentesen, nyom nélkül. Persze nem volt belőle, csak kettő, nem úgy, mint a képen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen-igen,nekem is csak 1 volt idáig.

      Otthoni birizgálást pedig azért nem javasoltam (pedig nem nehéz annak aki kb tudja mi a dörgés), mert aki nem tudja, hogy mi az, és esetleg a Xanthelasma-nak ugrik neki, csúnya baleset lehet..
      Illetve fertőtlenítés és kézügyesség is kell hozzá, ami nem mindenkinek megy jól :-)

      Ügyes vagy, de nem mindenkinek megy ez, és jobb ha akkor másra bízza.
      Csak óvatosan ;-)

      Törlés
  3. Nekem az arcomon vannak miliumok (nem egy, hanem kb. 20-30), éppen ma kínzott meg a kozmetikus. Sajnos újra meg újra előjönnek, nem végleges az eltávolításuk.
    Kozmetikusok egyszerűen kitisztítják, de azért nem mindegy, hogy ki mennyire figyel a tűszúrásnál, jártam már úgy, hogy több mint egy hétig volt sebes az arcom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez sajnos így van :-(
      Azért nagyobb az esélye (kivéve ha hajlam van rá), hogy ha még pici, és időben el van csípve és ki van tisztítva akkor ugyan ott nem fog újra megtelni a kis "tasak".

      Törlés
  4. Nekem már 3 -szor leműtötte a szemész a xanthelasmámimat ,most ismét van és egyre több és nagyobb,a műtét maga nem fáj inkább utána a varratszedés.Jelenleg a két szememen összesen 5 db elé kiterjedt formában.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Örülök minden véleménynek, köszönöm, hogy időt fordítottál rám!

Megjegyzésed a jóváhagyásom után jelenik majd meg ( ezért nem látod azonnal amit írtál ), így biztosítom, hogy minden hozzászólást elolvassak!

Mail címet NE küldjetek itt, akkor írjatok mailt (sminkesmas@gmail.com), illetve reklám "szagú" weboldal linkeket sem fogok megjeleníteni, erre a célra az "Együttműködés" menüpontot ajánlom.

Köszönöm a megértést és a türelmet!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pattanás, korpás szeborrea és társai...avagy bőrprobléma kisokos

Aki rendszeresen olvas, biztos tudja, hogy olyan fogalmakkal is dobálózok ami nem mindenkinek tiszta. Korpás szeborrea/zárt comedo A bőrproblémák megnevezéseiben szeretnék most egy kis segítséget nyújtani. Akné/akne vulgaris: pattanás, amikor a faggyúmirigy elzáródik és a bacik miatt begyullad. Akne fulminans amikor nagy területen gyulladt aknés a bőr, akne conglobata pedig egy súlyos forma amikor ezek a csomók teljesen összegyulladnak. Általában folyékony genny van bennük. Jellemzően hormonális okai vannak.

Tényleg olyan nagy szám? Retin A a lézer helyett? Kipróbáltam..

Sokan várják már ezt a bejegyzést, hisz idén télen elmaradt a lézer, vagy bármilyen extra kezelés az életemből. Retin-A - 0.05% Valami miatt..mi miatt? Az az oka, hogy bőrgyógyásszal sikerült Retin A krémet felíratnom, és mivel ez itthon nem kapható, így a receptet külföldön kiváltanom . Nagyon nagy reményekkel és extrán bezsongva kezdtem meg a krém használatát a télen, látva a sok interneten fellelhető csodás átváltozást amit a gyógyszertári A vitaminos krémek okoztak.

Gyógyszertári kenceficék

Glyco-A , Fucidin, Davercin, Dalacin-T,  Neogranormon, Skinoren, Zineryt, Akneroxid Az itt látható kis csokor épp a jelenlegi készletet tükrözi, ennél volt nagyobb gyűjteményem is :-)

Frakcionált CO2 lézer - Összegzés

Ígértem nektek, hogy 3 kezelés végeztével összegzem a tapasztalatokat. Fraxel CO2 előtte-utána Előzményeket és részleteket ITT láttátok, a felépülés 6 napig tart, tehát nem árt egy hetet rászánni erre az ügyre. Persze akit nem zavar ha így mutatkozik, akkor valójában 1-2 nap is elég otthon, mert aztán már semmilyen kellemetlenség nem érezhető..csak a látvány gáz.