Ugrás a fő tartalomra

A bőrön található foltok és pigment problémák kezelése

Aki barack bőrrel született azonnal távozzon, nem róla lesz szó :-)..
http://www.borgyogyaszat.com
Kivéve ha szeretné átértékelni az életét, hogy milyen szerencsés..bár gyanítom a cím alapján most nem ezt az írást olvassa.

Sajnos a bőr nagyon sérülékeny és hosszú távon meglátszik rajta, hogy miként bánnak vele.
Természetesen eleve is születhetünk úgy, hogy a bőrünk nem makulátlan (macula=folt, és egyéb fogalom, bőrgyógyászati kifejezés magyarázata ITT ), és genetikailag is hordozhatjuk az erre való hajlamot.


Sajnos én eleve anyajegyekkel, szeplőre való hajlammal (ami a bölcsis néniknek köszönhetően elég hamar kijött miután kinnfelejtettek a napon.. no comment), és egy 1 centis halvány hasi tűzfoltal (amit kinőttem 12 évesen és nyoma sincs) "büszkélkedhetek"..szóval van itt minden..és csak egy kis plusz a dologban, hogy a pattanásos "hegeim" nyomán hypopigmentált (fehér foltok) lett itt-ott az arcom.

Na de mit lehet ezekkel kezdeni?

Angioma: azaz a piros anyajegyek egy része( pókanyajegy, éranyajegy stb) lézerrel teljes mértékben eltávolíthatóak. Nyom nélkül, gyorsan túleshetünk rajta, 1-2 hétig felszínes pörk marad a helyén, ami leesik, és alatta az új bőr található.
A tűzfolt esetén van a legnehezebb dolgunk, minél sötétebb és kisebb, annál valószínűbb a tökéletes eltávolítás, de 70-80%-os javulás 3-5 kezelés után szinte garantált, egyébként nagyon egyedi a végeredmény sikeressége.
Anyajegy - vele született

Anyajegy: egész életünkben jelen vannak, vele született vagy időközben kialakult pöttyök-foltok. Rengeteg fajta bőrelváltozást sorolunk az "anyajegyek" csoportjába.
A festékes anyajegyeket csakis kimetszéssel távolítják el, tehát nem lézerrel és nem elektrokauter (elektromos vágó) készülékkel, mert az anyajegyek a bőr mélyebb rétegéig nyúlnak.
A kimetszést szilvamag formában végzik, mélyen, bőven az egészséges szövetekből is kimetszenek, hogy az anyajegyet 100%-ban el tudják távolítani.
Sajnos a mai napig nem tudják nyom nélkül megoldani, ami anyajegy méretétől függően 1-3cm-es vágás is lehet.
Akit bővebben érdekel, az a www.borgyogyaszat.com -on tud informálódni az anyajegyekről és sok más bőrproblémáról is.

Bibircsók: általában ezt is lézerrel távolítják el, visszamaradó nyom nélküli, egy alkalmas, gyors változáshoz vezet. 1-3 hétig maradhat kis seb a helyén, ami ha leesik nem marad nyoma.

Szeplők és anyajegy
Időskori foltok/Májfoltok/ Terhességi foltok: lézerrel kezelhetőek, egy vagy több alkalom szükséges az eltűnésükhöz. Nem is seb, hanem sima pörk, olyan festék kicsapódás szerűség marad a helyén a kezelés után, ami sötétebb mint az eredeti folt. 1-2 hét alatt ez a folt eltűnik, és az elszíneződés nyoma nem lesz látható.

Rosacea/Hajszálerek/Seprűvénák: Lézeres kezeléssel eltüntethető. Ha a hajlam örökölt akkor sajnos a probléma kiújul és évi 1-2 alkalommal ismételni kell, ha viszont más miatt alakult ki, akkor a lézer végleges megoldást jelent. Kezelések száma a terület nagyságától és a probléma súlyosságától függ. Kisebb probléma esetén 1-2 kezelés is látható eredményt hoz.

Szeplők/ Barna foltok: Szintén lézerrel tudnak rajta segíteni, viszont több alkalom szükséges hozzá. 2-4 kezelés után, már láthatóan egyenletesebb a bőr. Sajnos a szeplők ismételten megjelenhetnek, így fokozott fényvédelem és esetleges évenként ismétlő fenntartó kezelés szükséges.

Tetoválás eltüntetés maradványa
Tetoválások: Lézerrel lassan ugyan, de 80-100%-ban eltávolíthatóak a bőrből. Személyes tapasztalatom is van erről, amit majd később meg is osztok veletek ( lásd a képen a kékes maradvány mintát). A lényeg, hogy tökéletes eltávolítás nem a kezelések számától, hanem adott idő intervallumtól függ, mert ha kéthetente vagy hat hetente járunk akkor is ugyan annyira lesz halvány fél-egy év múlva a tetoválás. Oka: a szervezet bontja le a szétrobbantott festék anyagokat, és nem a gép tünteti el.

Vitiligo/Hypopigmentáció: térkép szerű pigment hiányos folt/ festék hiányos(világos) foltok. Nem sok helyen tudnak velem mit kezdeni, jelenleg leghatékonyabbnak a fényterápia mutatkozik, ami az úgynevezett "kék fény" tartomány bizonyos UVA1 : 360-370 nm és UVB: 295-315 nm fénytartomány keveréke. A terhességi csíkokat és aknét ( 405-420 nm ) is ezzel szokták kezelni. Egy régebbi és kevésbé jó eljárás a kozmetikai kendőzés ( smink) vagy esztétikai orvosi tetoválás.
Hypopigmentációs hegek


Nem bőr eredetű pigmentproblémák:
- sárgaság ( máj/epe )
- palaszürke pigmentáció ( addison-kór )
- narancssárga bőr ( béta karotin vagy barnítókrém :-) túladagolás)
- piszkos-barna pigmentáció ( pellagra, nikotinsav hiány)

A bőrgyógyászatban alkalmazott lézerekről ITT és ITT próbáltam írni anno egy könnyen érthető lényegre törő bejegyzést.


Összességében megállapítható, hogy sok elszíneződést lézerrel szépen el lehet tüntetni. Mivel ezek már "általános" kezelések, így az áruk is kezd barátságosabb lenni.

Még mindig érdemes tapasztalt helyen végeztetni ezeket a beavatkozásokat, az esztétikai lézer kezeléseknek nagy szaktekintélye a Dr.Derm , tapasztalt a Bársony , anyajegy specialista sok képpel és információval Dr. Lányi Cecília , széleskörű szolgáltatással a Mona Lisa lézerklinika , de bőven találtok még továbbiakat... a lényeg a géppark ( minél szélesebb körű és modernebb legyen) és konzultáló orvos, bőrgyógyász, plasztikai sebész.

Sajnos a fehér foltokkal még nem igazán tudnak mit tenni, illetve a pigmentált anyajegyeket is csak kimetszéssel tudják eltüntetni.
Végezetül pedig a vitiligo-ról/ ért egy videót ajánlok a figyelmetekbe:
Megjegyzések

 1. Ismét hasznos cikk, a szokásos körültekintéssel. Most már azért jöhetne valami cukiság is... :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. He-he:-)..jól van, jövő héten lazításra kapcsolok :-D

   Törlés
 2. Anyajegyet le is lehet fagyasztani. -180 fokos nitrogénnel csinálják, többször kell menni és heg nélkül gyógyul. A legjobb módszer.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Gondolkoztam, h közzé tegyem-e...csak azért, hogy felhívjam a figyelmet NEM szabad!!! Nem véletlenül nem említettem... ép orvos ezt nem vállalja be ész nélkül anyajegyeknél....de beszéljen helyettem egy orvos:

   http://www.melanomablog.hu/2009/04/28/ez_szep_lezer_es_fagyasztas_-_anyajegy_eltavolitas/

   A "legjobb módszer" rosszindulatú elváltozásokat okozhat a pigmentált anyajegyeknél...no comment :-(

   http://www.melanoma.hu/anyajegy-eltavolitasi-modszerek/

   Törlés
  2. Rólam vettek le anyajegyet, mert bár teljesen ártalmatlan volt, mindig belekaptam, így inkább leszedettem, nehogy baj legyen. Rákérdeztem a fagyasztásra, a bőrgyógyász csak ingatta a fejét. SZTK-ban, a sebészeten gyilkolták ki, utána megnéztem. (Szerencsére bírom az ilyesmit, meg kíváncsi is vagyok...) Komoly "gyökere" volt, amit egy felületi lefagyasztással tuti nem lehet elérni. Szóval inkább egy kis heg (ügyes volt a doki, meg vigyáztam is rá), mint hogy nagyobb baj legyen!

   Törlés
  3. Nem tudtam, nekem egy bőrgyógyász főorvos csinálja magánrendelésen. De most ennek utánajárok.

   Törlés
  4. Sajnos Borsi-nak igaza van, a gyökér miatt sem a legjobb a fagyasztás :-(.
   Lehet, hogy nem valódi anyajegyeket kezel az orvosod, hanem "csak" nagyobb szeplőket vagy foltokat, és azoknak nincs gyökere és nem rákosodhatnak el.

   Törlés


 3. Ezek után szerencsésnek érzem magam, hogy "csak" pattanásokkal kellet megküzdenem.
  Bizonyára nagy lelki teher egy komolyabb bőrbetegség :-(
  Te vagy a mi privi bőrgyógyászunk :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Látod..az ember átértékeli a helyzetet egy másik perspektívából :-)

   Törlés

Megjegyzés küldése

Örülök minden véleménynek, köszönöm, hogy időt fordítottál rám!

Megjegyzésed a jóváhagyásom után jelenik majd meg ( ezért nem látod azonnal amit írtál ), így biztosítom, hogy minden hozzászólást elolvassak!

Mail címet NE küldjetek itt, akkor írjatok mailt (sminkesmas@gmail.com), illetve reklám "szagú" weboldal linkeket sem fogok megjeleníteni, erre a célra az "Együttműködés" menüpontot ajánlom.

Köszönöm a megértést és a türelmet!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Miért vagyok pattanásos?" - A problémás bőr okainak felderítése

Sajnos a mai világban egyre több felnőtt fut bele oda nem illő bőrproblémákba amikor belenéz a tükörbe..."..miért vagyok pattanásos 20..25..30..35 felett?"

Én is sokszor szembesülök ezen csoda kis lényekkel, amik az engedélyem nélkül átveszik az uralmat az arcom felett. De mik ezek, ha én nem voltam még tini koromban sem pattanásos...sőőőőőt mit nem adtam volna ha kijön rám egy pattanás 13 évesen...mmmm...olyan felnőttes lett volna..de nem, semmi..és eljöttek a 20-as éveim....A tökéletes önbarnítót keresem...St. Moriz Lotion

Persze-persze könnyű azt mondani.."tökéletes"...?

Végre folytatom a sorozatot, amit ITT anno elkezdtem..jobb később mint soha. A hallgatás oka az  volt, hogy nem találtam olyan önbarnítót amit magamra kentem volna.

A St. Moriz barnítójáról akkor hallottam első körben amikor be akartam szerezni az aranyárban mozgó ausztrál csoda barnítót a lovingtan -t ( de sajnos végül annyira nem éreztem a dolgot, hogy a világ túlsó feléből rendelgessek több száz dolcsiért ).

Bújtam bújtam tovább a külföldi bloggereket, és eljutottam a St. Tropezbarnítójáig. amiről szintén ódákat zengenek, és akkor a számomra ismét nehézkesnek ítélt beszerzés miatt, a "csöves" verzióhoz tévedtem... ami St. Moriz néven kelleti magát - micsoda véletlen a név választás..

No hát akkor mi is az a Nu Skin?

Amikor pár éve egy barátnőm ódákat zengett róla, bevallom egyik fülemen be a másikon ki..

Awww mondom egy újabb piramis játék, egy népbutítás, egy felesleges ketyere..Aztán csak mondta, csak monda..aztán megvette..aztán (mivel modell és rendszeresen sminkelem) észrevettem, hogy eltűntek az apró kezdődő ráncok a homlokáról...No akkor kérdeztem meg, hogy mi történt?

Tényleg olyan nagy szám? Retin A a lézer helyett? Kipróbáltam..

Sokan várják már ezt a bejegyzést, hisz idén télen elmaradt a lézer, vagy bármilyen extra kezelés az életemből.

Valami miatt..mi miatt?
Az az oka, hogy bőrgyógyásszal sikerült Retin A krémet felíratnom, és mivel ez itthon nem kapható, így a receptet külföldön kiváltanom.

Nagyon nagy reményekkel és extrán bezsongva kezdtem meg a krém használatát a télen, látva a sok interneten fellelhető csodás átváltozást amit a gyógyszertári A vitaminos krémek okoztak.

Bőrfiatalítás - Fotona 3 D kezelésem 2.alkalom

ITT tudjátok az előzményeket elolvasni, ha lemaradtatok az első Fotona 3D kezelésemről.
A Fotona 3 és 4 D egy olyan kezelés sorozat, mely úgy van kitalálva (és egybe árazva is), hogy a feszesítő, fiatalító kezelés nem egy, hanem több alkalmat foglal magába, és alkalmanként több lépcsőből áll egy kezelés.

Jelenleg a második alkalmamnál járok a megbeszélt háromból, ennek tapasztalatait osztanám meg most veletek.
Kezelésemet a DermaLux lézergyógyászat végzi, mert itt találtam megfelelő szakembert és a jelenlegi legkedvezőbb árat.