Ugrás a fő tartalomra

Retinolok, A-vitamin származékok, roncsolt, ráncos, fáradt, fakó bőr

Az egyik leghatékonyabb és legismertebb anti-ageing szerként tartják számon.
Avéne-Eluage
Egy a bibi..nem minden arany ami fénylik.
A retinol származékok valóban hatásosak, de reklám szlogen lett belőlük..írom ezt azért, mert olyan kevés és alacsony százalékú retinol származék mellett is hirdetnek "retinol" névvel termékeket, ami halottnak a csók, azaz semmi de semmi hatásfokkal nem üzemelnek..később olvashatod, hogy miért..



Az van, hogy a magas retinol tartalomnak pedig mellékhatásai vannak, azaz irritációt okozhatnak az érzékeny egyéneknél ( bőrpír, erős hámlás, szárazság, hólyagocskák), tehát meg kell találni azt a hatóanyag tartalmat ahol már működik de még nem irritál.

A "retinol" is olyan gyűjtőnév mint a kollagén ( ami mindenre rá van írva..igaz maga a kollagén nem jut mélyre a bőrbe ha nem mahinálnak vele..) vagy mint az arany ( ami igen jól hangzik, bár kívülről az aranynak "csak" gyulladás gátló és fertőtlenítő szerepe van, nem fog behatolni a bőrbe a "semmitől" )..

Aki az A-vitamin származékokról akar kémia(?) órát az ITT olvashat róluk, én nem fogok előadást tartani itt és most, mert biztos vagyok benne, hogy a száraz tények és steril szövegek nem mindenkit kötnek le.

Nézzük inkább lesarkítva és egyszerűsítve a dolgokat.
A retinolok mint említettem egy gyűjtőnév, bár savas kémhatású anyag, de nem kifejezetten hámlasztó szerről beszélünk, hanem ez a bőr mélyebb rétegeiben képes a sejteket teljesen megújítani, így nem a felszínen dolgozik hanem a bőr legalján ahol az új sejtek születnek - ebben más mint egy kémiai hámlasztás.
Egyesek szerint csodaszer, ami a roncsolt bőr szerkezetét is képes utólag kijavítani...ez lehet valóban így van, de az is biztos, hogy ez a csodás átalakulás csakis külföldi esztétikai rendelőkben, vagy giga erős retinol sav alkalmazásakor következik be, nem a bolti kencéktől. ( vagy ha tud valaki valamilyen sufni tuningról vagy ismer olyan orvost aki itthon is alkalmazza kérem szóljon )

Természetesen a bőr megújítása mellett az új bőr felszínre kerülését is gyorsítja, ezért minimális hámlás és pici pír az elején természetes velejáró, és kiküszöbölhetetlen pozitív "mellékhatás".
Azért itt megjegyzem az én bőröm sehogy sem reagált azaz sem hámlás sem pír nem jelentkezett, úgyhogy no para...bár ugye én elég nagypályás vagyok a bőrkínzásban, így ez sem kiinduló pont..

A retinol származékoknak három formája létezik:
- retinol ( alkohol )
- retinál = retinaldehid ( aldehid)
- retinol sav = tretinoin ( sav)

Ilyen sorrendben nő a hatékonyságuk, és minden jó és rossz hatásuk.

A retinol először retinál-á alakul, és abból lesz retinol sav. Magát a bőrmegújító hatást a retinol sav okozza, így mivel lépésről lépésre veszteség árán alakul át, érdemes már eleve retinál tartalmú krémet választani (mert a csak "retinol tartalmú" krémekből lehet semmi sem lesz a kémiai reakció vagyis az átalakulás során amíg retinol savvá válik, mert elég nagy veszteséggel járó folyamat). Kész retinol savas készítmények is léteznek, de ezek csak orvosi javaslatra kaphatóak.

Avéne Eluage in
Uhhhh de sok "reti" ez "reti" az :-), remélem lehet követni..

Retinál tartalmú -ami simán is megvásárolható- ellenőrzött krémeket az Avéne gyárt, nem érdemes másokkal kísérletezni, mivel saját fejlesztésük a hatóanyag és erősebb, hatékonyabb mint a sima kis "retinol", és könnyebben alakul értékes retinol savvá. Íme a hatóanyaggal rendelkező termékei.
Erősségüket illetően a leggyengébbtől a legerősebb hatóanyag tartalom felé haladva : Diroseal, Ysthéal+, Eluage, Diacnéal/Triacnéal (de ez elsősorban pattanásra van).

A retinol származékokhoz fokozatosan kell a bőrt hozzá szoktatni, így egyre erősebb és hatékonyabb szereket tudunk kipróbálni. Lehet folyamatosan használni és kúra szerűen is. Természetesen kötelező fényvédelemmel (különben semmit sem ér), de ez már ezen termékeken kívül is alap mindenkinek..

Egy jó retinolos kezelés még a legráncosabb, legfonnyadtabb, UV sugárral roncsolt bőrt is képes helyre rakni, de természetesen ezen brutál kezeléseket orvosi szerekkel és orvosi felügyelet mellett végzik. Itt jön képbe a tretinoin azaz a kész retinol sav. Külföldön nagy divatja van a külsőleges orvosi alkalmazásuknak ( Airol, Retin-A,  Isotrex ), itthon inkább szájon át adagolják ( orális retinoidok mint pl a roaccutan) aknés és nem bőrmegújító esetekben az A-vitamin származékokat.
Kezdetben pattanásos bőrök kezelésére alkalmazták, és eme tesztek alapján derült ki, hogy a ráncok kezelésében is verhetetlen, ezért az átfedés és ezért alkalmazzák pattanásos problémákra (is).

Avéne Eluage használat
Azért azt is megjegyezném, hogy terhesség és próbálkozás alatt minden ilyen A-vitaminos cuccot kerülni kell, mert fejlődési rendellenességhez vezetnek, illetve a krémek esetében sem meri senki felvállalni azt, hogy ajánlja az alkalmazásukat a terhesség alatt.
Fontos még megemlíteni, hogy alkalmazás alatt más krémet ne kenj a retinol fölé, mert könnyen nullázhatod a hatását, hisz kémiai reakcióval alakul át retinol savvá. Ezért érdemes éjszakára használni, vagy sminkelés előtt 1 órával felkenni.

Én személy szerint az Avéne Eluage krémet vásároltam meg, amit gyógyszertárban tudsz beszerezni. Hosszú távon nem használtam még, csak alkalmakkor, de azt elmondhatom, hogy nem comedo képző ( ami fontos ), és inkább éjszakai használatra szerettem alkalmazni. Néhány nap után valóban simább felszínt kaptam, de hirtelen woooooow hatáshoz "gyenge", tehát hosszabb távú alkalmazása javasolt.
Talán az egyetlen hátránya ( nekem ), hogy nem lehet alá-fölé kencézni ( vagyis lehet, de akkor nullázódik a hatás), így sokszor nem tudom alkalmazni amikor inkább a pattanásokkal / comedókkal küzdök, és azokra pacsmagolnék valamit.

Semmilyen irritáció nem lépett fel nálam, így ilyenről nem tudok beszámolni.
Ára 7500 ft körüli és 30 ml.
Pumpás adagolású szép sárgás-arany színű krém, kellemes illattal és állaggal.
Könnyen beszívódik, sminkelni valahogy mégsem szerettem rá (úgy láttam a nap végére fényesebb vagyok tőle).
Ősztől tervezem a rendszeres használatát, és valószínű beszerzem a patis változatot is, így talán azzal összefér a krém.

Ti használtok retinol tartalmú krémeket?




Megjegyzések

  1. Én használom az Eluage-t, de csak télen. Elég látványos a hatása, jobb állapotban van ilyenkor a bőröm. Viszont kell mellé hidratálás, mert napi használattal elég szárazzá válik a bőröm. Miért nem lehet fölé kenni semmit? Én várok 1-2 órát és teszek fölé hidratálót, tökéletesen működik így is. Csak ezt az időt ki kell várni, sajnos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az úgy jó ha vársz 1-2 órát, én is ezt írom, csak erre nincs mindig idő:-(

      Említettem , hogy lenullázódik a hatás, azaz mivel kémiai reakcióval alakul át retinol savvá, azaz a bőrben lévő anyagok és a retinál talijából lesz a retinol sav, ezt a folyamatot könnyen leállíthatod ha rákensz valamit.

      Tehát ha rákrémezel akkor nem lesz retinol sav, nem hatol a bőrbe és nem ér semmit:-/

      Én is úgy gondolom, hogy 1-2 óra múlva lehet hidratálni, de nem vagyok kémikus, így fogalmam sincs ez megállja-e a helyét :-(

      Törlés
    2. Akkor megnyugodtam :) Amikor elkezdtem ismerkedni az ilyen jellegű kencékkel, akkor egy nagyon kedves hozzáértő Hölgy magyarázta, hogy mit hogyan, így álltam be erre a várakozási időre. Valószínűleg, ha valaki nem fanatikus kencéző, akkor kicsit soknak tűnik ez a macera :) De hosszútávon megéri.

      Törlés
  2. Én ilyen retinol tartalmú krémekkel nem találkoztam, ellenben Avene márkájú az termálvíz spraym és mellé kaptam rengeteg krémmintát a patikában, mert nagyon kedves volt a patikus hölgy és azt mondta, h nagyon jó termékcsalád, próbáljam ki a többi kencét is. Otthon majd átvizslatom, sztem ilyen mini tubusom is lett és most már mindent tudok róla. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen én is az Avéne-től vettem spray-t és nagyon szeretem.

      Én is elég jónak találom a cég termékeit, nézd át miket kaptál, nem vészes árfekvés, ha valóban találsz olyat ami a bőrtípusodnak megfelel, ne gondolkozz, szerintem jobbak mint a Vichy .. ha már gyógyszertári kencékről beszélünk.

      Törlés
  3. én az ystheál+ -t használom, leginkább télen. ránctalanító hatását nem nagyon figyeltem meg, de az biztos, hogy bármilyen bőrprobléma van az arcomon este az reggelre sokat javul tőle. elég drágának találom a kb. 7500 ft-ot a 30 ml-ért, ezért mindeféle más krémekkel is kísérletezem , de amikor meg csúnya az arcom, mindig rohanok megvenni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen ez is ilyen áron van, elvileg hatóanyagban ez az Eluage erősebb, de az nagyon jól hangzik, hogy enyhíti a panaszokat.

      A kísérletezgetést ne is mond..:-D

      Törlés
  4. Nagyon hasznos ez a bejegyzés, a bennem lakó hobbivegyész szereti az ilyet... Szerintem érdemes tudni, hogy mi mitől működik vagy sem.
    Én nem mindig engedhetem meg magamnak a drága kencéket, így bújom az összetevőlistákat rendesen (Köszi, Krémmánia!). A Stella csokis maszkban pl. van retinal, és ez engem reménnyel tölt el... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hobbivegyész :-)
      Igen számomra is hasznos, ha tudom minek miként van értelme használni..persze én is ezer dolognak nem néztem anno utána aztán meg lestem, hogy miért nem okés..de ez már a múlt :-D

      Igen jó az összetevő lista..egy valamit várok még nagyon, hogy végre a MENNYISÉGET is közzé tegyék, ne csak találgasson az ember..mert ugye a levesbe se mind1, hogy egy kanál vagy egy merőkanál a só...

      Törlés
  5. Úgy sejtem, van néhány szépségápolós ketyeréd otthon. :) Szerinted érdemes venni otthonra ultrahangos arcmasszírozót (vagy hogyhíjják)?
    Ilyesmit:
    http://www.vivamed.hu/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=GYVS6
    Úgy számolom, pár hónap alatt behozná az árát... Mit gondolsz?
    Köszi előre is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ultrahangos gépet (ha használni is fogod és pár hónap lelkesedés után sem vagy lusta elővenni ;-) ) szerintem is megéri megvenni.
      Igazából 10-20 ezer között vannak már jó kis gépek, és igazából a kozmetikai nagy ultrahangok sem sokkal drágábbak.

      Hogy melyiket választod (az ár mellett) azt döntheti el, hogy melyik gyártónak szavazol bizalmat, milyen a design stb, mert igazából ( ha nem totál átverés az egész gép) akkor az ultrahang az ultrahang..

      Olyan eltérések vannak itt is mint egy azonos méretű led tv-nél, ahol nézed a boltban, hogy miért van köztük ekkora árkülönbség ha ugyan azt tudják, és ránézésre nem látsz semmit (max a burkolat és a forma ami eltérő..és ha bebeszélik valóban láthatod, hogy több a szín(?), élesebb a kép, ami valljunk be beállítható és a bolt által manipulálható)..na jól eltértem:-D

      A design-t, a gyártót fizeted meg -nem a technikát mert az már behozta a pénzt a hosszú évek alatt.

      Válassz megbízható gyártótól masszív terméket, fogd kézbe, nézd meg mekkora a fej ( a túl nagy kényelmetlen, a túl kicsivel pöszmögni kell) stb.

      Ebbe a fényterápiába pedig ilyen pici fejnél, pici fénynél nem igazán hiszek, persze ártani nem árt az fix, de átütő változás biztos nem kell várni tőle.
      Szerintem a fényterápiás kabinok (ahol az egész testet éri a fény), vagy nagyobb teljesítményű arclámpák dolgozhatnak hatékonyan, ezt itt pedig ( szerintem) egy kis plusz amitől jól hangzik a termék:-)

      Törlés
  6. Köszönöm szépen a kimerítő választ, sokat segítettél.
    Sejtettem, hogy ekkora méretben a fényterápia inkább parasztvakítás...vagyis marketingszöveg.:) Ezt a masinát is inkább az ultrahang miatt néztem ki, illetve, mert a honlapon levő másik nem néz ki jól... :D
    Milyen márkákat ajánlanál? Én egyáltalán nem ismerem ezeket a gyártókat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát az van, hogy otthoni UH gépekben annyira nem vagyok otthon, hisz a leggagyibb kínai is gyárt és a legnagyobb elektronikai cégek is kidobnak ilyen otthoni UH gépeket, és annyi a gyártó mint a tenger, követhetetlen...nehéz ezt átlátni, mert lehet a 10ezres is ugyan azt tudja mint a 30ezres, csak a drágább mondjuk ad némi extrát is mellé vagy jobban néz ki stb.

      Plusz egy profi pedig nem használ otthoni gépet, így sosem derül ki melyik a jó, és melyik mit bír:-)..ördögi kör..szóval körbekérdezni sem tudok neked.

      A kozmetikai UH-k amúgy 30ezer körül kezdődnek, ezeknek az a bajuk, hogy ált. nagyobbak, tehát kezelő panellal vannak ellátva ( az Alveola gépei amúgy kezdő kozmetikusoknak is elég jók, és megbízható a cég, az olcsó árak mellett).

      Kozmetikai UH-k 1-3MHz között dolgoznak.

      Otthoni gépnél pedig válassz úgy, hogy kezedbe veszed, a fej legyen olyan 3 cm átmérő ( szerintem a 2cm kicsi, de 4cm-nél nagyobb meg nagy az arcra).

      Arra készülj, hogy UH-hoz sok vivőanyag kell, tehát nem a normál mennyiségű krémedet kell bevinni vele, mert a vivőanyagon (krém, zselé stb) keresztül jut be az UH, tehát ha nem elég a massza akkor semmi sem fog történni, nem megy át a rezgés, csak túlmelegszik a géped. Szóval érdemes venni valami olcsóbb kencét amit nem sajnálsz magadra önteni és még hatékony is (esetleg ilcsi vagy lady stella) :-).

      Van pár gépben "kontaktus ellenőrző automatika" ami jelzi ha nincs kontaktusban a bőr és a kezelőfej (CDM automatika).Nem tudom van e ilyennel fölszerelt otthoni gép, de ha van, ilyet vegyél, mert ezzel tudsz 100%-osan dolgozni, és tesztelheted melyik krémeddel a leghatékonyabb a kapcsolat (mert ha darabos vagy nem "tiszta" a kenőcs akkor ott az nem viszi az UH-t).

      UH működését úgy tudod ellenőrizni, hogy felfelé tartva 1 csepp vizet rápöttyintve elkezdi " porlasztani" vagy hogy mondjam.

      UH-val szemkörnyék és fülkörnyék nem kezelhető ( berezegteti a folyadékkal telt üreges részeket és ez károsodáshoz vezet), ajak környéke mehet.

      Én egyébként olyan készüléket vennék ami esetleg kombinált és más opciókkal s rendelkezik (pl abráziót is tud, vagy arcvasaló, de ezek sajnos drágábbak is vagy olcsóbb de megbízhatatlan gyártó gépei), érdemes jól felszerelt elektronikai boltokban is körbe nézni, van ott is egy csomó ilyen.

      Sajnálom, hogy nem tudtam megmondani a "tutiszuperlegjobb" otthoni gépet, de fogalmam sincs melyiket válaszd, valószínű nekem is egy hetes éjjel-nappali net bújás után kristályosodna ki, hogy "no akkor ez jó lesz" :-D

      Ne menjen el a kedved, mert csak pár dologra kell odafigyelned és tök szupi lesz:-)

      Törlés
  7. Köszönöm szépen a segítséget!

    VálaszTörlés
  8. Szia!
    Tudom, hogy elég fura kérdés, de hogyan lehet kinyerni belőle a krémet? Ugyanis van egy ilyen kréme Anyunak, de akárhogy pumpáljuk, sehogy sem jön belőle semmi sem :/ Köszi a segítséget! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát elvileg megnyomod és jönnie kell ..
      Ha megvan még a blokk sztem vigyétek vissza, mert lehet rossz az adagolója.
      Nem kéne vele semmi extrát elkövetni :-(

      Ha nincs blokk, akkor az alsó műanyag korongot törjétek ki, és elvileg alulról próbáljátok felnyomni a krémet, mert szerintem olyan pumpás mint azok a fogkrémek amik alulról nyomódnak föl, és úgy pumpálják ki magukat..

      Vagy nem tudom:-(

      Törlés
    2. hmmm sejtettem, hogy semmi extrát nem kell vele csinálni :/ köszi a választ! próbálkozom akkor, ha nem lesz meg a blokk

      Törlés
    3. Nah tök könnyen ki lehetett pattintani az alját, megnyomtam és most működik :) Köszi a tippet :D

      Törlés
    4. Naaaa tök jóóó:-)!
      Biztos beszorult vagy valami, szerencsére sikerült :-)

      Törlés
  9. Most írattam fel a bőrgyógyásszal a Retin- A krémet, az alacsonyabb, 0.025% osat adta. Kicsit félve kenem fel, amiket összeolvastam, annak alapján azért nem használja boldog-boldogtalan, mert eleinte rosszabb a hatása, a pattanásokat kihozza, a rejtett szépséghibákat kiadja, és vörösödést, hámlást okoz. Van erre gyógymód (lassabban kell hozzászokatni a bőrt), és persze, teljesen egyéntől függő, hogy reagálsz, mennyit kensz belőle. Borsónyit mondanak az egész arcra - én most inkább azon tökölök, hogy kenjek-é a nyakamra.
    Na.
    Az Avene-n kivül létezik más kozmetikum is (már amihez nem kell recept), pölö RoC Retinol Correxion Deep Wrinkle Night Cream, SkinCeuticals Retinol 1.0 Maximum Strength Refining Night Cream, többek közt. A Roc-ot legalább olyan megbízhatónak tartom, mint az Avene-t, ha n em jobban: ha jól tévedek, az Avene az Oreálékhoz tartozik...
    A Skinceuticals-nak meg több fajta erősségű krémje is van, de mintha Európában csak a 0.3 as lenne a legerősebb. Lényeg, hogy van. Amazonról is rendelhető. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen- átérzem, mindig dilemma, hogy mikor kezdjen el az ember egy olyan krémet amitől elsőre rosszabb lesz a látvány..
      Szerintem ha már csinálod akkor nyomasd a nyakadra is, és pontosan úgy ahogy írod..step by step.

      Így van ahogy mondod, persze, hogy van több retinolos krém, csak éppen "reinolt" tartalmazhatnak és nem pedig "retinált" vagy "retinol sav"-at, mert ugye a hasznosulás valószínűsége, a hatásosság is így nő.

      Nem néztem még a ROC termékek után, de úgy tudom "csak" retinolt tartalmaznak, de amit te kaptál (retin-a krém) tretinoin tartalmú ( retinol sav -ami a legerősebb).


      Mindenképpen írd majd meg mit tapasztaltál a használat során!
      Biztos nagyon szép lesz majd!

      Törlés
  10. Sziasztok!

    Most hívtam a bőrgyógyászom, aki azt mondta, hogy kb. 10 éve kivonták a forgalomból a Retin A krémet. Hogy tudtátok felíratni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen ezt én is így tudom....itthon...
      Külföldön elvileg ( nekem nincs ilyen krémem) kapható.

      Törlés
  11. Szia!

    Lehet fura kérdés, de vettem ilyen krémet, és nem tudom, h gyári hibás-e, de nekem a kis adagolója nem volt lukas. Tehát nem tudtam belőle pumpálni. Vagy le kell törni a fején azt a kis részt?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Örülök minden véleménynek, köszönöm, hogy időt fordítottál rám!

Megjegyzésed a jóváhagyásom után jelenik majd meg ( ezért nem látod azonnal amit írtál ), így biztosítom, hogy minden hozzászólást elolvassak!

Mail címet NE küldjetek itt, akkor írjatok mailt (sminkesmas@gmail.com), illetve reklám "szagú" weboldal linkeket sem fogok megjeleníteni, erre a célra az "Együttműködés" menüpontot ajánlom.

Köszönöm a megértést és a türelmet!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Milium, Xanthelasma...Avagy a szem környékén jelentkező "gríz"

Egy kedves kérdező hívta fel a figyelmemet erre a nem elhanyagolható jelenségre.. http://www.skinsight.com/adult/milia.htm Milium: gríz, ami elsősorban a szem környékén és járomcsonton található, nem gyulladt, zárt comedohoz hasonlító fehér hólyagok, amik kemény faggyút tartalmaznak. Kozmetikus vagy bőrgyógyász távolítja el, tűvel, lézerrel, elektromos kezeléssel. A "bőrprobléma kisokos" menüpont alatt találtok egyébként tömör, rövid infókat ABC rendbe szedve a jellemző bőrelváltozásokról.

Pattanás, korpás szeborrea és társai...avagy bőrprobléma kisokos

Aki rendszeresen olvas, biztos tudja, hogy olyan fogalmakkal is dobálózok ami nem mindenkinek tiszta. Korpás szeborrea/zárt comedo A bőrproblémák megnevezéseiben szeretnék most egy kis segítséget nyújtani. Akné/akne vulgaris: pattanás, amikor a faggyúmirigy elzáródik és a bacik miatt begyullad. Akne fulminans amikor nagy területen gyulladt aknés a bőr, akne conglobata pedig egy súlyos forma amikor ezek a csomók teljesen összegyulladnak. Általában folyékony genny van bennük. Jellemzően hormonális okai vannak.

Tényleg olyan nagy szám? Retin A a lézer helyett? Kipróbáltam..

Sokan várják már ezt a bejegyzést, hisz idén télen elmaradt a lézer, vagy bármilyen extra kezelés az életemből. Retin-A - 0.05% Valami miatt..mi miatt? Az az oka, hogy bőrgyógyásszal sikerült Retin A krémet felíratnom, és mivel ez itthon nem kapható, így a receptet külföldön kiváltanom . Nagyon nagy reményekkel és extrán bezsongva kezdtem meg a krém használatát a télen, látva a sok interneten fellelhető csodás átváltozást amit a gyógyszertári A vitaminos krémek okoztak.

Gyógyszertári kenceficék

Glyco-A , Fucidin, Davercin, Dalacin-T,  Neogranormon, Skinoren, Zineryt, Akneroxid Az itt látható kis csokor épp a jelenlegi készletet tükrözi, ennél volt nagyobb gyűjteményem is :-)

Nucleofill, Profhilo, Volite, Skinbooster - azaz fiatalos és üde bőrt akarunk!

Akik az orvos esztétikában jártasak, azoknak biztosan nem kell bemutatnom a bőr szépségéhez hozzájáruló injekciós beavatkozások jelentőségét. Juvederm- Volite Nem, ezek nem arcfeltöltő vagy arcformázó eljárások, ezek azok, amiknek az ősanyja a klasszikus tűs mezoterápia. Azaz a beavatkozás "csupán" a bőrt próbálja hozzásegíteni ahhoz, hogy szebb és fiatalosabb kinézetű legyen. Viszont már sokkal hatékonyabb és stabilabb anyagokkal hozzá tudnak járulni a bőrünk jelentős és látványos változásához.  A skinbooster-ről és a műtét nélküli kezelésekről már ITT írtam egy könnyen emészthető összefoglalást, ha valaki gyorsan emlékeztetni szeretné magát. A többi címben említett kezelést pedig igyekszem összehasonlítani egymással, hogy könnyebb legyen a választás. Az viszont az első, hogy a kezelő orvosodra hallgass ne rám, hogy ő mit javasol neked. Akkor szokott gond lenni, amikor a választott orvosod nem dolgozik az általad választott termékkel...na akkor legyél okos... Nézz