Ugrás a fő tartalomra

Sminktanfolyam konyhanyelven III.rész - Az alapozás és eszközei

Ha megismertük az alapozókat akkor kezdjünk el dolgozni velük.
"Beautyblender" hasonmások (H&M)

Ne haragudjatok a megfelelő szín választására nem térek ki, mert ez az alap, például ne vegyél rózsaszín alapozót ha olíva a bőröd..és ne legyen 2 árnyalattal sötétebb sem ( kivéve ha profi vagy mert akkor úgyis eldolgozod köldökig..).

Én a (hideg)sárgás- olívás árnyalatokat szeretem, szerintem ezek a legszebbek, de persze ne ezeket erőltesd ha elütne tőled ha mondjuk mindenhol full rózsaszín vagy.


Én a narancsos vagy rózsaszínes árnyalatoktól a falnak megyek, ezek csak akkor elfogadhatóak, ha a bőröd valódi színével is egyezik, és nem még inkább felerősíti ezt a hatását a bőrödnek, mert ezek a színek nem élethűek, ha nem az egész testeden vagy ilyen színű.

Tömött "háromszög" szivacs
Otthoni használatra az is vicces ha folyamatosan kevergetni kell a saját színednek megfelelő árnyalatot mert semmi sem az "igazi", az viszont javasolt, hogy 2 fajta megfelelő alapozód legyen, egy télre a szárazabb bőrödre és a sápadtabb színedre ( hacsak nem szolizod végig a telet) , és egy nyárra, ami jobban bírja a meleget, olaj mentes, fényvédős és sötétebb árnyalatú. Köztes időszakokban belefér a kevergetés.

Színt csakis természetes fénybe válassz és csakis az arcodon teszteld, ne pedig a kezeden, nyakadon ( a nyak általában világosabb), és ne is a dekoltázsodon. Kérj törlőkendőt vagy vigyél magaddal ha vásárolni indulsz, pici pöttybe letörlöd ha sminkben vagy és ott próbálkozol az új alannyal. Aztán ki az utcára ( nappal) , tükör, és visszamész megvenni ha jó a szín.

Lapos/nyelv ecset
Másik ötlet, ha szereted egyszerűbben letudni, és nincs természetes fény a boltban (szinte sehol sincs, de pl. reptereken este ez tökéletes megoldás) : nagy fehér(!) papírra ( azért kell nagy papír, hogy férjen rá majd több szín is amikor próbálkozol) kenj a kedvenc és megfelelő színű alapozódból egy vastagabban rétegezett és egy vékonyan felkent (kb. 2 centi hosszú) eldolgozott csíkot. Tökéletesen látni fogod milyen árnyalatú az alapozód, ha a boltban a tesztereket szintén a papíron próbálod ki vékony és vastag formában. Össze tudod így hasonlítani, hogy az új termék mennyire sárgás, rózsaszínes vagy sötét a régi alapozódhoz képest.


Azt már leírtam, hogy melyik alapozó mit tud, és az eszközök használatához is csak annyit fűznék hozzá, hogy nincsenek szabályok, azzal dolgozz amivel szeretnél, úgyis észre fogod venni ha valamivel kiugróan szép végeredményt kapsz, de a smink nem fizika, azaz nincsenek igazi törvényszerűségek benne.  Bármivel meg lehet csinálni bármit, csak tőled függ.


A fő alapozó eszközök a következők ( csak a lényeges része):

A lapos ecset oldalról
- Szivacsok: szinte minden formában és tömöttségben fellelhetőek.
Minél puhább vagy egyenetlen a felszíne ( pl. elszakítod) annál jobb a heges vagy egyenetlen bőrre, mert eléri a mélyebb (kráteres) részeket is.
Minél csücskösebb és sűrűbb a szivacs, annál jobban hozzáférünk vele a hajlatokhoz ( pl. szemkörnyék).
Minél porózusabb a szivacs annál inkább sűrű vagy préselt termékhez való, a sűrű, gumis szivacsok a folyékony alapozókhoz jók.
A szivacsokkal ütögetve, nyomogatva(!) dolgozunk, és nem kenegetve, célszerű enyhén nedvesíteni(!) a szivacsot, így szebben tudunk vele dolgozni, és kevesebb alapozó nyelődik el benne.
Ha szivacs pártiak vagyunk és nem szeretnénk sokat költeni (pl. Beautyblender -re ami szinte tökéletes szivacs), akkor két fajta szivacsot tartsunk otthon, -háromszög sűrű szivacsot a szemkörnyékre, és nagyobb választott szivacsot az arcunkra, amivel gyorsabban és könnyebben dolgozhatunk.
Egyszerűen pedig: minél folyékonyabb az alapozó annál kevésbé legyen lyukacsos a sminkszivacsunk mert csak beissza ( azaz legyen sűrű a szivacs ha folyékony a cucc ), viszont fordítva nem feltétlenül törvényszerű ez, azaz a sűrű alapozó viszont nem csak a porózus hanem tömött szivaccsal is jól felvihető, bár szerintem sűrű alapozónál, porózus szivaccsal szebb ( természetesebb ) textúra készíthető.

Duo fibre ecset (fekete)
- Ecsetek: több formában léteznek ( lapos, kerek, ferde stb.), de csak azért, hogy mindenki megtalálja a magának és alapozójához kézre álló típust. Leginkább ezek műszőr ecsetek, mert ezek a legjobbak ( jól leadják a kencét a bőrre) ha folyékony vagy krémes cuccal dolgozunk.

-Lapos/nyelv ecset: "nyalogató" lapos mozdulatokkal és nyúlfarknyi távokon simogatjuk a bőrünkre az alapozót, amit belülről kifelé simítunk, azaz az arc középpontjától indulva. Némely alapozónál sajnos csíkos lehet a végeredmény, ezt ki kell tapasztalni, mert nem lehet általánosítani melyiknél fog ez fellépni. Minél rövidebb mozdulatokat teszünk, annál kevésbé valószínű a csíkozás. Általában tömött és merevebb ecsetek, a hegyével a hajlatok is könnyen elérhetőek, és szinte minden alapozó fajtával használható. Szerintem (nekem) a préselt krém alapozókhoz a legjobb ezt az ecsetet használni.

-Duo fibre/ pontozó ecset:  kerek fejű ecset, aminek hosszabb és rövidebb szálai is vannak. Véleményem szerint akkor jó ha tömött alul, a hosszabb szálak viszont ruganyosak, és a két szőrhossz között 1 cm alatti a különbség. Azért hívják pontozó vagy pöttyöző ecsetnek, mert a hosszabb szálak veszik fel az alapozót, és ezek viszik fel ezáltal egyenletesen a bőrre a terméket. A pontozás után körkörös mozdulatokkal eldolgozzuk, így nagyon egyenletes és szép alapozást kaphatunk. A krémes alapozókat és a préselt por alapozókat szeretem vele eldolgozni.

Duo fibre-használat után
-Kabuki ecset: nagyon sűrű, de mégis ruganyos ecsetek, amivel merőlegesen és körkörös mozdulatokkal rettenetesen egyenletes, szép alapozás érhető el ( profi ecsettel természetesen ), nem véletlenül egyre népszerűbb. A hab, folyékony és krém alapozókhoz ideális számomra.

- Air brush: azaz "fújásos" technika. Ehhez már sok helyen beszerezhető otthon is használható gépecske, viszont nem minden alapozó alkalmas ehhez a szerkezethez. Meg kell tanulni a kezelését, de nagyon gazdaságos megoldás ( kevés alapozó is elég ), és nincs ennél egyenletesebb és egységesebb fedés. A spray alapozók is ezt a technikát akarják utánozni, de sokszor nehezebb a gázzal működő aeroszolokkal bánni mint egy ilyen géppel.

Kabuki ecsetek
Az alapozásnál már pedzegettem az előző bejegyzésnél, hogy nem az a lényeg, hogy egy vastag réteget húzzunk a fejünkre..na ez nem erről szól.
A szép alapozás pont hogy nem egyenletesen vastag mindenhol, mert azt próbáljuk elhitetni, hogy az egyén saját bőre ilyen szép, és nem pedig maszk hatást akarunk elérni.
Természetesen most arról beszélünk amikor a mindennapokban sminkelünk, mert lehet olyan helyzet amikor a maszkos és homogén hatás elengedhetetlen ( pl. fantázia sminkek, ahol a szemen és a színeken van a hangsúly).

Amikor egy jó(!) sminkes az arcunkon dolgozik akkor arra törekszik, hogy természetes megjelenést kölcsönözzön nekünk, és ez sajnos a mindennapokban nem működhet vastag homogén réteggel a bőrünkön. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos mennyiség fölött, és eltelt órák függvényében az alapozó beül a bőrünk redőibe ami nem feltétlenül lesz majd természetes, sőt inkább ront rajtunk mint segít.

Mindenki arcán vannak olyan helyek ahol vékony alapozás is elegendő, ez leggyakrabban az orrnyereg és az orrcsúcs. Eleve ez ki is áll az arcunk síkjából, más fényt kap, így itt érdemes vékony alapozást készíteni. Csak a problémás részeknél kell erősebb fedéssel dolgoznunk, nem pedig az egész arcon. Ha vannak olyan részek ahol a bőr átüt az alapozó alól akkor az szinte optikailag semlegesíti a vastagabban fedett területeket.
Alapozó ecsetek

Én a plasztikus alapozás híve vagyok amit sokszor ki is emelek azoknak akik ismernek vagy sminket készítek, de mit jelent ez? Több alapelvet tartok szem előtt, egyrészt azt, hogy szükséghez mérten vastagítom és vékonyítom el az alapozó rétegeket, másrészt soha nem egy színnel dolgozok, hisz a valódi arcunk sem egy színű mindenhol. Ezzel a játékkal ki is emelhetünk és el is tüntethetünk bizonyos részleteket az arcunkból, illetve akár teljes arcvonásokat is megváltoztathatunk.

A legegyszerűbb verzió, ha van egy világos és egy sötét alapozónk amit tetszés szerint keverhetünk, így kiemelni és árnyékolni is tudunk vele, illetve keveréssel az általános bőrszínünket is megkapjuk ebből a két színből. Úgy gondolkozzatok, hogy bőrünkhöz képest kb 2 árnyalattal világosabb és 2 árnyalattal sötétebb alapozóról beszélek a kiemeléshez illetve az árnyékoláshoz.

A plasztikus alapozás, vagy nevezzük kontúrozásnak, arra jó, hogy nem síkba, hanem térbe kerül tőle az arcunk. Transzvesztiták és előadó művészek előszeretettel alkalmazzák az arcuk változtatásához és különböző karakterek megformázása érdekében. Én azt mondom, ezzel is óvatosan kell bánni, mert könnyű "nem természetes" vonásokat varázsolni vele, tehát ne sötétbarna-fehér stiftes vonalakban gondolkozzunk ( ezt hagyjuk meg a fotózásokra és a színháznak ), hanem lágy átmenetekkel, könnyű fedésű alapozóval árnyékoljuk az arcunkat tetszőlegesen.

Erre a következő részben bővebben is kitérek.

Az alapozásnál fontos megemlíteni, hogy minden szélt roppant aprólékosan el kell dolgozni, és érdemes az alapozót minimum a nyak hajlatáig levinni, és onnan halványítani a dekoltázson, a ruha kivágásától függően, hogy ne legyünk kontúrosak. A fület és a hajtövet is nézzétek át mielőtt elindultok, azaz például a homloknál érdemes a hajtő alatt 1 centivel leállni az alapozással, és innen óvatosan felsimítani a hajtő felé az alapozót, hogy átmenettel fogyjon a réteg.
Jól látható a különbség

Tehát a jó alapozás a megfelelő terméken és eszközökön felül, a szükséges rétegezésen, a szép eldolgozáson, kontúrozáson és a jó szín megválasztásán múlik.
Mivel ez a legfontosabb lépés a sminkelés esetén amit a sminkesek is a legtovább tanulnak, ezért szánj rá időt te is, tanulmányozd az arcodat, ismert meg a hibáidat, a termékeidet, és napfénynél sminkelj ( ha teheted).

Az eszközöket se vedd túl komolyan, mert nem szentírás, az a lényeg, hogy tudj bánni vele... akár az ujjaiddal is mehet, az ingyen van, én nem hiszek a "bacis" dumában, nem is értem ezt ki találta ki a magunkon, kézzel történő alapozás kapcsán..

Természetes, hogy frissen mosott kézzel dolgozunk az arcon akkor is ha eszközzel, akkor is ha eszköz nélkül.

Nem tartom élet szerűnek, hogy valaki naponta fertőtleníti (!) a csak saját magán használt eszközeit, tehát ott a benne ragadt termékek sokkal inkább és hamarabb indulnak "erjedésnek" ilyen esetekben..ha meg "csak" kimossuk, letöröljük az eszközöket, az semmivel sem más, vagy távolít el több "bacit" mint amikor kezet mosunk, mert puszta kézzel dolgozunk..sőt..
Tehát aki azt mondja, hogy a kezünkkel alapozni felér egy merénylettel, annak feltennék azért pár más irányú kérdést is..

Az persze alap, hogy a több emberen használt eszközök a cserénél fertőtlenítve vannak.
A magunkon használt eszközök sokkal inkább "baci hordozók" mint a frissen mosott kezünk, így arra ügyeljünk, hogy kiemelt figyelemmel kezeljük a nedves, krémes termékekkel érintkező holmikat, mert a nyirkosság jó táptalaj a k*kinak.

A szivacsokat érdemes használat után kimosni és kiszárítani (radiátor) , egyrészt mert olcsók és fogyó eszközök, gyorsan száradnak.
Ecseteknek annyira nem tesz jót a napi mosás vagy a napi " ecsetmosó folyadékos" fertőtlenítés, így saját használat esetén javaslom szárazra törölni az ecsetet ( pl zsepi) és levegős helyen kiszárítani.

Akinek a bőre viszont gyulladt, sebes, pattanásos vagy érzékeny, az eszközök fertőtlenítését minden alkalommal tegye meg, és legyen körültekintő e téren.


Összefoglalva a lényeg tehát az, hogy az alapozót nem masszírozzuk a bőrbe, hanem lágyan bepaskoljuk, ütögetjük, ha szivaccsal vagy ujjakkal dolgozunk. Az alapozó a bőr felszínére való és nem a bőrbe. Az eszköz pedig függjön attól, hogy mi mit szeretnénk, szeretünk használni.

Folyt. köv..

Megjegyzések

  1. Tudom apróság, de a transzfesztiták valójában transzvesztiták. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez elég elterjedt hiba, a kosz mellett az "okosság" rám is ragad... látom én is elég fogékony vagyok a átvenni ezeket :-D..érdekes, mert nem is értettem miért írtad, szóval a legsötétebb zugban mégiscsak van egy gyertyaláng, de úgy látszik épp nem volt melóban amikor megírtam a cikket ( na meg a "jó fej" helyesírás ellenőrzőm sincs tisztában ezzel a szóval :-/ ).

      Köszi :-D

      Törlés
  2. Hasznos cikk volt, köszönjük.
    Neked amúgy bevált alapozáshoz az Elf duo fibre ecset? Leírnád részletesebben hogyan használod? Én eddig csak pirosítóhoz mertem használni..
    Üdv. Dóra

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:-)

      Az Elf duo fibre nálam is a krém/hab pirosítókhoz okés, párszor próbáltam alapozni vele, de nekem és az alapozómnak nem tetszik ez a technika, és valószínű az ecset nem elég tömött ehhez, így nemsokára bemutatok pár kabukit ami viszont szupi alapozni.

      Törlés
  3. Hű, köszönöm, hogy ennyi időt és energiát szánsz arra, hogy ügyesebbek legyünk. :-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól összeszedted a gondolatokat, szerintem ez az első magyar nyelvű korrekt leírás az alapozással kapcsolatban (nem seggnyalásból, félre ne értsd :D) Én is mindig tartok több árnyalatú alapozót, mert egyrészt van hogy elkap a gépszíj és szolizni megyek télen, akkor már nem jó a porcelánfehér, de van hogy nyáron nincs kedvem kimenni a napra, akkor pedig nem jó a sötétbarna, szóval mindig 3-4 árnyalat van itthon, meg hát azért is, hogy ha mást sminkelek. Általában (bár ez ugye alapozótól is függ) duo-fiberrel szeretem felvinni az alapozót, azzal a legtermészetesebb az eredmény, de mostanában egyre inkább szeretnék szivacsot is venni. Reméltem, hogy az Essences jó lesz, dehát azt nagyon lehúzták. Szóval marad a H&M-es, amit még te ajánlottál :), Ja meg még annyit, hogy attól én is ki vagyok borulva, amikor kitalálják, hogy saját magad alapozása után is mindig-mindennap le kell fertőtleníteni az ecsetet. Minek? a saját tiszta arcomon alapozok akkor mégis mitől lenne rajta baci? Na mindegy, ennyire azért én sem vagyok paranoiás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm ez igazán kedves tőled!

      Fertőtlenítés: érdemes kitörölni az ecsetet ( az alapozó szivacsot persze könnyű kimosni, és túl sok baja nem is lesz, azokat ki is mosom naponta.. nem úgy mint az érzékeny és drágább ecseteknek) na visszatérve, a lényeg az, hogy ne maradjon nedves a cucc, én pl kitörlöm a nyirkos ecseteket és száraz szellős helyen száradnak ( radiátor közelében nálam) , illetve heti 1 mosás/fertőtlenítés.

      Akkor kell ezt kiemelten venni, ha gyulladt vagy patis a bőr.

      A poros ecsetek nem parásak, ott tud elszaporodni a k*ki ahol nedvesség van.

      Törlés
    2. Jaaa és a H&M szivacs se mindenre jó ( bár gondolom elolvastad anno ), de az én verziómmal semmi gond ( azaz nem törik vagy ilyesmi), de persze semmi extrát nem kell várni tőle..egyébként mióta vettem kabukit azóta az a kedvenc...

      Törlés
  5. Szeretem a cikkeidet, most ezután rájöttem, hogy szinte teljes a tudásom (már ami egy átlagos napi smink elkészítéséhez kell:), bár kellett pár év mire ezt autodidakta módon (I love youtube) elsajátítottam és kialakítottam a technikát ami nekem jó.
    Egy ponton nem értek teljesen egyet. Ott hogy ne a nyakat nézzük amikor alapozót választunk. Mióta én a nyakamhoz nézem a színt, azóta pont jó színt veszek. Nekem a nyakam meg deko világosabb mint az arcom és így hogy azt nézem nem üt el. Nyáron ugyan a testem sötétebb (mert annyira nem vagyok fényvédő mániás hogy a testem se hagyjam barnulni),mert az arcom mindig fényvédőzöm, és ezért oda ebben az időszakban sötétebb alapozót/ bronzosítót használok, hogy egy szín legyek kb.
    De egyébként nekem is van egy elég világos alapozóm, meg egy olyan ami pont jó, meg 2 kicsit sötétebb. Mióta rákaptam a BB-re azóta rideg tartásban vannak szegények:( De esténként inkább alapozót használok, amiben nincs fényvédő, mert fényképeken nem valami szuper az spf amikor villan a vaku:DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na szerencsére:-)

      Az emberek 99%-nak a nyaka van hogy 2-3 árnyalattal világosabb mint az arca, válla és a dekoltázsa, így mivel ez a többség, az általános tézis az, hogy nem a nyakhoz világosítjuk fel a testet, hanem ama nyaki részre viszünk alapozót.

      Az emberek válla, karja ( ami kilóghat a ruhákból) az arctól is ( nem még a nyaki szakasztól) több árnyalattal lehet sötétebb, így sminkesként mi ilyen esetekre is fel vagyunk készülve ( azaz, hogy kilóg a test a ruha alól), tehát azért választunk más testrészeket összevetve a szín tekintetében, aminek a kiindulása nem a nyak ( ami világosabb).

      Annak kell testhez, nyakhoz választania alapozót ( és nem archoz) akinek az egész teste olyan színű és az arca tér el ettől, de ez nem általános, így nem is gondoltam ezt megemlíteni, de persze van ilyen, pl rosacea is!

      Ha a többség a nyakhoz választana, akkor nem sok sötét alapozó fogyna, mert sokszor még a kreoloknak is több árnyalattal fehérebb a nyaki részük, és elég vicces lenne, ha eme színt vinném föl az arcára, és nem az alap színét vinném le arra a kis nyaki részhez:-)

      Természetesen akinek magára jól bevált módszere van az nagyon jó, mert ismeri magát ( nekem is van olyan dolog ami totál eltér a sminkes " szabványtól" ), de általánosságban sosem mondanék olyat senkinek, hogy válasszon a nyakához alapozót. Max télen, ha végig garbót és hosszú ujjút hord, vagy teljesen egyszínű a teste mindenhol, kivéve az arcán.

      Mivel nálam az alapozás nem az állcsontnál áll meg, hanem fokozatosan dolgozom el a nyakon és dekoltázson, ezért mindenképpen az arc színéhez választok- a testet is figyelembe véve-(ha az arc nem üt el feltűnően a test többi színétől).

      No ezért nehéz erről írni, mert minden részletre és esetre lehetetlen kitérni, mert egyedi esetek mindig lesznek:-(


      Más: Igen nekem is itt állnak a szupi alapozóim mióta bb lázam van, nem is tudom mi lesz velük:-(..ötlet ?

      Törlés
  6. Lehetne olyan poszt ahol pl a hibás,foltos,patttis netán tágpórusú bőrre step by step bemutatod képeken keresztül az alapozást -korrektorozás?Csakhogy lássuk hogyanis kell kinéznie egy alapos munkának?!Sztem nem sok embernek van tökéletes bőre pláne 30 -on felül.A youtube tele van fiatal gurukkal és igy nem igazán lehet a technikát megtanulni.De hála nekünk itt vagy TE,aki alapos és gyakorlott sminkes,s TŐLED rengeteget lehet tanulni!!!!!!
    Köszi ismét szuper post volt!!Legyen szép hétvégéd,a hó dacára is!! :))

    SÉM BLOG függő Zara

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, majd kitalálok valami step by step dolgot a sorozat végén, zárásként, bemutatásként és összefoglalásként :-)

      Köszönöm :-D

      Törlés
  7. :DD Igen, egyébként igazad van. És mindig örök dilemma ez hogy alapozózzam le a nyakam?? Pont a téli időszakban amit te is mondasz, mert összekenem a nyakammal a pulcsik, ingek nyakát (következő akadálypálya..)Most hogy így belegondolok, nyáron én is abszolút a testhez nézem a színt (elég vicces is mikor este lemosom a cuccot, aztán 3 árnyalattal világosabb a színem:D)
    Én apránként elhasználgatom az alapozókat, legkésőbb amíg megromlik...
    Persze a bb mellett is nézegetek (clinique laser focus... )pont amiatt mert nekem rozaceára hajlamos a T vonalon kívüli terület azaz az orcák, bal oldalin már tizenéves korom óta van egy kis rózsaszín folt.Persze csak 4 éve állapítottam meg hogy - most 28 vagyok - milyen is a bőrtípusom és a bőrproblémám azóta meg nyoma sincs belobbanásnak... na mondjuk az egész napos síelés és száguldás a lejtőn a fagyban, annyira nem kedvezett, de meg vannak a működő kencéim rá:))
    Egyébként már pár hete heves "nyári bb" keresésben vagyok, azaz oil kontrol ezerrel, plusz minél magasabb spf, és jó lenne ha PA+++ lenne, és sötétebb színű, beleszaladtam egy jóba, bár nem felel meg sok kritériumnak, de a te bőrtípusodra is jó lehet, plusz ő egy megbízható eladó:http://www.ebay.com/itm/Dr-Jart-Silver-Label-Rejuvenation-BB-Cream-50ml-GIFT-/140594112835?pt=US_Skin_Care&hash=item20bc0fe943

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A rosacea problémára mi az a kence ami szerinted a legjobban működött a bőrödön?

      Én a MPC színével annyira meg vagyok elégedve, hogy nem merek váltani (BB), pedig jó lenne magasabb fényvédelem, de ha megrendeled mindenképpen írd meg, hogy mit gondolsz!

      Törlés
    2. Most egy ideje vagy 4 féle bb mintát is teszteltem, ebből 2 tökéletes állagra, hatásra, fedésre csak világoskák, bár matt bronzosítót viszek fel rájuk, amivel tudok javítani:skin79 oriental gold plusz, és a brtc is szuper volt... ajaj...Most a Lioele beyondot nyomatom. Színben ez lenne a jó főleg nyárra, ez sötétebb, viszont másik 2 nem fénylett ki ennyire. És több plusz tudnak. Még gyűjtögetek párat ami magasabb fényvédős de hidratál és kifényesedést is mérsékli amennyire lehet,és jól fed, aztán rendelek mintákat.
      Nekem az volt a legnagyobb bajom amíg nem tudtam hogy rozaceára hajlamos a bőröm, hogy sokszor, égett, bepirosodott, főleg télen pl. túl meleg víz, meg nagy hideg kint, vagy stressz, idegesség, illetve illatos kozmetikumok. Akkor elkezdtem tudatosan keresgélni, és ilyen bőrre való cuccokat használni. Jó volt a bioderma AR, de szerettem a la roche rosaliacot is(mind az uv-s mind a sima, nyáron ezeket szeretem, jó kis könnyű), és az eucerin anti redness éjszakait (télen), ezt nappalra is kentem, jól hidratált, de azt vettem észre hogy csak kb fél napig, aztán megint jó lett volna bekenni. Fene tudja, éjjelre jó volt, meg smink alá is. Lemosónak legjobban a paulas choice skin recovery jött be, de más típusút tőle nem is próbáltam, plusz évek óta bioderma sensibio micellás. Most kipróbáltam ennek a lemosó tejét is, de nem igen szedi le teljesen a sminket.Pedig amúgy állaga, bőröm tapintása utána jó lenne.
      Decemberben amikor megvettem a glyco -A-t akkor vettem hozzá Ruboril-t is. De ez a sima ruboril, nincs más neve.Krémmánián nincs is fenn, de már a gyártó oldalán se találtam meg, kész talány. Na de a lényeg, hogy ez bizonyult a legjobbnak eddig, mind nyugtatás mind hidratálás terén. Patikában még látom.Amikor nagy hideg szeles idő van kinn akkor mindig ezt kentem fel, de volt hogy ment rá a balea med ultra sensi Q10(ez se irritál, és jól hidratál, bár kicsit kifénylik). Jah igen, idén télen bevetettem a T vonalra a bioderma Ds pluszt, mert ott meg küzdök a zsíros korpás hámlással. Ez annyira jó vizes, hidratáló, még ilyennel nem is találkoztam, ez is nagyon jól nyugtat is, és 80%-kal kevesebb a hámlásos rész)
      Plusz kávézás is óvatosan megy, americanot iszok, amikor kibírom akkor nem is iszok, meg a nagyon fűszeres kajákat is hanyagolom. Érfal erősítő vitamin az alap. Ja meg a fényvédőzés (bioderma, illetve bioderma Photoderm Max mineral solar compact) is nagyon fontos ebben az esetben is, mert az uv az nem barátja az ilyen bőrnek (sem). Ősz óta koreai bb-ket nyomatom fényvédő címszó alatt, egyáltalán nem vettem észre irritációt, vagy bármi romlást, sőt!
      Kecsketejes szappanoktól nem vettem észre hogy rosszabb lenne, de elképzelhető hogy jótékony, pláne hogy olyanokkal mosok csak arcot ami ajánlott.
      Röviden ennyi, remélem hasznos lesz másnak is. Nekem nagyon enyhe rozaceám van, ha felteszek egy bb-t vagy alapozót, nyoma sincs piros foltnak,sőt kimondottan szép bőrű nőnek vagyok elkönyvelve (ha tudnák mennyi munkafolyamat eredménye ezt fenntartani:), és igyekszem figyelni, hogy ne rosszabbodjon ez az állapot, 20 éves korom óta javult.
      Jaj még eszembe jutott mi működött: rimmel lasting 25H alapozó, ez jól fed, tartós, engem nem irritált, meg a rimmel wake me up alapozót is szeretem, kicsit ez kifénylős, meg egyesek szerint csillámos, nekem teljesen jó volt és fényvédős is!Ezeket ilyen próbaszerencse alapon vettem meg még anno.

      Törlés
    3. A Ruboril-re gyúrok én is, láttam, hogy van több verzió is, biztos megnézem én is, ha olyan helyen járok, hátha jó a piros nyomi foltjaimra is ( ami nem rosacea)..ki tudja..

      Köszi a sok infót, tök jó volt:-)

      Törlés
    4. Uh, jó sokat írtam...ma valahogy nem öntött el a meló a hivatalban:D Magamból indultam ki, én is szeretem a nagyon részletes elemzéseket:))

      Törlés
  8. Nagyon alapos leírás, remek, hogy 1-1 mozdulatot több rokon értelmű szóval írsz le, így sokkal érthetőbb. Ráadásul ez tényleg olyan téma, hogy LÁTNI kéne, hogy mit csinálsz, majd UTÁNOZNI, és gyakorolni. Látvány híján a szavaidra hagyatkozhatunk csak, de pl. én megértettem! Csak így tovább, alaposan, akár szájbarágósan, ezért (is) szeretjük a blogodat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-D
      Próbálok majd valami szemléltetést kreálni a sorozat végén...vagy videót, vagy step by step képeket..vagy valami..

      kösziii:-)

      Törlés
  9. Szia! Hasznos poszt volt:) Nagy öröm számomra, hogy egy profi sminkestől tanulhatok:)) Én főleg a szemfestéses részt várom, mivel nem tudom megfelelően kifesteni a szemem(sminkesek azt mondják, hogy könnyű a szemem festeni a formája miatt, de én képtelen vagyok rá, nehéz)... Hátha lesek Tőled 1-2 praktikát:)

    Az Afrikai maszkról hallottál már? Próbáltad? (velgaaf.com)Csak kozmetikusoknál lehet kapni, állítólag nagyon hatásos a ráncok halványításában, pattanások kezelésében és a pigmentfoltok eltűntetésében..
    Egy próbát megér.. Gondoltam szólok Neked is, mert tudom szívesen próbálgatod a kozmetikai kencéket..:))

    További szép napot:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) köszi!

      Félek ez az a maszk lesz, amit egy hatóanyag szakértővel átnézettem, és nem talált benne hatóanyagot :-D csak tölteléket..
      De majd ránézek, mert nem emlékszem már a nevére, de csak kozmetikusok terítik :-)

      Törlés
  10. Elfogadható-e, ha különböző állagú/márkájú alapozókat használok? Pl. arcom színű folyékonyat a legnagyobb területen, de kontúrnak meg kiemelőnek préseltet (abból van olyan színem). Természetesen eldolgozom, ellenőrzöm természetes fénynél. Nekem tetszik, igazi szakértőkkel meg nem nagyon találkozom, hogy kielemezzük a sminkemet... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze:-) én is így csinálom, sokszor egyszerűbb a kontúrt préselt termékkel készíteni.
      Nincs igazi szabvány, ahogy tetszik:-)

      Törlés
  11. Lehet régi bejegyzés de akkor is baromi sokat segített! De lenne pár kérdésem, amik már nagyon régen kérdőjelesek nálam. A bőröm eléggé pattánásos, ezért nagyon sokat alapozok és próbálom eltüntetni őket, hogy ne riogassam az embereket mikor kilépek az utcára. Szóóval az első kérdésem az lenne, hogy melyik az az alapozó, ami nagyon jól elfedi a pattanásokat, de nem zsírosítja a bőröm? A mostani alapozóm alig fed, kb. ket kiló korrektorral tudom csak halványítani a bőrhibákat, ezért már egy éve keresem a megfelelőt de még semmi fejlemény... A második kérdésem, hogy hogy alkalmazzam úgy a korrektort, hogy ne jöjjön le a pattanás tetejéről? Köszönöm előre is a választ!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Előkezeljük a patit, majd a korrektort a pattanásra "ütögetünk" és nem kenjük ( mert akkor megcsúszik), púder, illetve smink fixálóval is ráfújunk.
      Ha nagyon "fényes" és feszülős, friss is a pattanás de ha minőségi korrektort használunk akkor az ott fog maradni.

      Alapozó: ha ezt így meg lehetne mondani úgy, hogy sosem láttam és tapintottam a bőröd akkor szerintem szuperman lennék. Senkinek sem válik be ugyan az, teljesen szubjektív, hogy te mit nevezel erős fedésnek, és én mit nevezek, szóval ez így elég bátor lenne tőlem ha erre írnék valamit, hogy csak és csak ez a jó a sosem látott bőrödre.

      Ha pattanásos vagy akkor ajánlom kipróbálni a gyógyszertári patis bőrre való alapozókat (vichy, la roche) valaki szidja, valaki imádja.
      Ó utcai sminkbolt, illetve Mac..még itt nézz körül, ha még nem tetted.

      Én mint sminkes csak airbrush-al dolgoznék rajtad, de hát ugye ez nem otthonra való szerkezet :-D

      Törlés

Megjegyzés küldése

Örülök minden véleménynek, köszönöm, hogy időt fordítottál rám!

Megjegyzésed a jóváhagyásom után jelenik majd meg ( ezért nem látod azonnal amit írtál ), így biztosítom, hogy minden hozzászólást elolvassak!

Mail címet NE küldjetek itt, akkor írjatok mailt (sminkesmas@gmail.com), illetve reklám "szagú" weboldal linkeket sem fogok megjeleníteni, erre a célra az "Együttműködés" menüpontot ajánlom.

Köszönöm a megértést és a türelmet!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Milium, Xanthelasma...Avagy a szem környékén jelentkező "gríz"

Egy kedves kérdező hívta fel a figyelmemet erre a nem elhanyagolható jelenségre.. http://www.skinsight.com/adult/milia.htm Milium: gríz, ami elsősorban a szem környékén és járomcsonton található, nem gyulladt, zárt comedohoz hasonlító fehér hólyagok, amik kemény faggyút tartalmaznak. Kozmetikus vagy bőrgyógyász távolítja el, tűvel, lézerrel, elektromos kezeléssel. A "bőrprobléma kisokos" menüpont alatt találtok egyébként tömör, rövid infókat ABC rendbe szedve a jellemző bőrelváltozásokról.

Pattanás, korpás szeborrea és társai...avagy bőrprobléma kisokos

Aki rendszeresen olvas, biztos tudja, hogy olyan fogalmakkal is dobálózok ami nem mindenkinek tiszta. Korpás szeborrea/zárt comedo A bőrproblémák megnevezéseiben szeretnék most egy kis segítséget nyújtani. Akné/akne vulgaris: pattanás, amikor a faggyúmirigy elzáródik és a bacik miatt begyullad. Akne fulminans amikor nagy területen gyulladt aknés a bőr, akne conglobata pedig egy súlyos forma amikor ezek a csomók teljesen összegyulladnak. Általában folyékony genny van bennük. Jellemzően hormonális okai vannak.

Tényleg olyan nagy szám? Retin A a lézer helyett? Kipróbáltam..

Sokan várják már ezt a bejegyzést, hisz idén télen elmaradt a lézer, vagy bármilyen extra kezelés az életemből. Retin-A - 0.05% Valami miatt..mi miatt? Az az oka, hogy bőrgyógyásszal sikerült Retin A krémet felíratnom, és mivel ez itthon nem kapható, így a receptet külföldön kiváltanom . Nagyon nagy reményekkel és extrán bezsongva kezdtem meg a krém használatát a télen, látva a sok interneten fellelhető csodás átváltozást amit a gyógyszertári A vitaminos krémek okoztak.

Gyógyszertári kenceficék

Glyco-A , Fucidin, Davercin, Dalacin-T,  Neogranormon, Skinoren, Zineryt, Akneroxid Az itt látható kis csokor épp a jelenlegi készletet tükrözi, ennél volt nagyobb gyűjteményem is :-)

Nucleofill, Profhilo, Volite, Skinbooster - azaz fiatalos és üde bőrt akarunk!

Akik az orvos esztétikában jártasak, azoknak biztosan nem kell bemutatnom a bőr szépségéhez hozzájáruló injekciós beavatkozások jelentőségét. Juvederm- Volite Nem, ezek nem arcfeltöltő vagy arcformázó eljárások, ezek azok, amiknek az ősanyja a klasszikus tűs mezoterápia. Azaz a beavatkozás "csupán" a bőrt próbálja hozzásegíteni ahhoz, hogy szebb és fiatalosabb kinézetű legyen. Viszont már sokkal hatékonyabb és stabilabb anyagokkal hozzá tudnak járulni a bőrünk jelentős és látványos változásához.  A skinbooster-ről és a műtét nélküli kezelésekről már ITT írtam egy könnyen emészthető összefoglalást, ha valaki gyorsan emlékeztetni szeretné magát. A többi címben említett kezelést pedig igyekszem összehasonlítani egymással, hogy könnyebb legyen a választás. Az viszont az első, hogy a kezelő orvosodra hallgass ne rám, hogy ő mit javasol neked. Akkor szokott gond lenni, amikor a választott orvosod nem dolgozik az általad választott termékkel...na akkor legyél okos... Nézz