Ugrás a fő tartalomra

Sminktanfolyam konyhanyelven IV.rész - A plasztikus alapozás, kontúrozás, highlighter

Nagy reneszánszát éli és óriási érdeklődés övezi az arc megváltoztatására vagy kiemelésére irányuló termékeket és technikákat.
www.itcosmetics.com

Az alapozásnál már megemlítettem, hogy  egyszerű alapozókkal is el tudunk indulni az arc formázása irányába, de erre természetesen speciális készítmények is kaphatóak, kontúr paletták és highlighterek.

Ezeknek az elhelyezése általános elvek alapján történik, az ideális ovális arcforma a cél, de az én nagy kedvencem amikor keményítem, csontosítom és karakteressé teszek egy arcot ( persze csak ha erre van igény ), de persze a "strong" vonásokat ezzel a technikával csodálatosan tompíthatjuk.


Bevett szokás, hogy a szem alatti rész és a járomcsont tetejét mindig világos színnel emeljük ki, illetve az arc azon pontjait ami a síkból amúgy is kiemelkedik ( lásd lejjebb összeszedve, mert ugye nem a patikra gondoltam...). A világos szín kiemel a térből.

Sötétebb színeket általában az orr két oldalára, vagy a végére, és az arc két oldalára, az áll vagy a homlok bizonyos területeire rakunk. A sötét szín árnyékol és mélyít.

Ülj le a tükör elé és játssz ... ha más nem, biztos van fehér és barna szemhéjpúdered, vagy világos púdered s bronzosítód..kezdj alkotni, mert nem tudok kitérni a rengeteg arcformára, hogy x-y esetben ide, máskor meg oda..csináld úgy ahogy neked tetszik, és magadnak tetszel..csak tarts szem előtt pár általános elvet, azaz a világos kiemel, a sötét árnyékol.

Mi az a highlighter? Felvilágosító termékeket értünk ez alatt, és nem csak a fényes csillogó termékek, hanem a fehér vagy matt, világos bőr színű cuccokat is használhatjuk highlighternek.

www.itcosmetics.com
Világos színek általános területei ( azaz ez is highlighter):
-homlok közepe
-orrnyereg, orrcsúcs
-szem alatt
-a szem belső sarkai (ez a képről hiányzik)
-a járomcsont
-a szemöldökcsont
-felső szemhéj közepe (a mozgó részen)
- a száj alatti állcsúcs
- a száj és orr közötti cakkos rész
- a száj sarkainál kétoldalt

Az árnyékolók általában sötét színek, de ez is egy tág fogalom, mert egy sötét bőrű embernek valószínű az lesz az alap színe amivel te árnyékolsz. Létezik fényes vagy matt verzióban, de a fényes vagy csillámos színeket ez esetben bronzosítónak hívjuk, utalva a bronz csillogására és árnyalatára.
Bár lehet matt bronzosítókat is kapni, ezek általában meleg nap színek, míg a sima kontúrok/árnyékolók általában hidegebb barnák.

A sötét színek általános területei:
- homlok széle, teteje (csak magas homloknál célszerű)
- halánték
- felső szemhéj redő ( ahol a szemhéj megtörik)
- arccsont alatti rész kétoldalt
- áll alatt a nyak is
- orrcsúcs alatt ( lehet rövidíteni az orrot)
- orr két oldala (kiemelni, vagy karcsúsítani az orrformát)
Íme egy kis videót is beszúrtam nektek, érdemes megnézni, de ITT is már mutattam nektek rengeteg videót arról, hogy sminkelési technikákkal és megfelelő kontúrozással micsoda karakter változtatás érhető el.

A kontúrozást "utólag" is meg tudjuk ejteni nem csak az alapozás alatt a krémes termékekkel, hanem később púderek segítségével is, de szerintem úgy a legszebb ha már az alapozást így készítjük.

Préselt krém, kontúrozni is jó
Kontúrozni ecsettel (szerintem kabuki vagy lapos ecsettel) vagy szivaccsal ( háromszög szivaccsal) lehet a legszebben és leginkább pontosan, de az hogy mivel készíted, azaz milyen állagú alapozóval, az teljesen mindegy, de ha van minden fajta otthon, akkor a legkönnyebb a préselt krém alapozókkal dolgozni, mert ezek jól pigmentáltak és nem folydogálnak össze-vissza.

A highlighterek azaz a kiemelők, felvilágosítók lehetnek matt világos színek, és csillogó, fémes világos színek is, ahogy az árnyékolók is lehetnek matt sötét barna színek mellett bronzosítók is, amik akár csilloghatnak is.

A matt, vagy bőrfényű kontúrozást tehát a föntieken túl nem kell magyarázni, de mi a helyzet a fényes termékekkel? Lényegében ezt is rakhatod bárhova, de a vicces vagy félre érthető hatás kedvéért ez mégsem így van.
Matt púderes kontúrozó+pirosító

Lássuk a fényes/csillogó higlighterek hova valóak a matt highligterrel szemben:
-homlok közepe NEM
-orrnyereg, orrcsúcs NEM
-szem alatt NEM
-a szem belső sarkai IGEN
-a járomcsont IGEN
-a szemöldökcsont IGEN
-felső szemhéj közepe (a mozgó részen) IGEN
- a száj alatti állcsúcs NEM
- a száj és orr közötti cakkos rész NAGYON PICI CSILLOGÁS OKÉ
- a száj sarkainál kétoldalt NEM

Matt és fényes bronzosítók
Azt is nézzük meg, hogy a bronzos, fényes árnyékolók (bronzosítók) hova mehetnek a matt kontúrokhoz képest:
- homlok széle, teteje NEM
- halánték ÓVATOSAN
- felső szemhéj redő ( ahol a szemhéj megtörik) IGEN
- arccsont alatti rész kétoldalt IGEN
- áll alatt a nyak is NEM
- orrcsúcs alatt ( lehet rövidíteni az orrot) NEM
- orr két oldala (kiemelni, vagy karcsúsítani az orrformát) NEM
+ orrnyeregre pici csíkban keresztben, mintha  a nap megkapta volna IGEN ( csak bronzosítónál)
+ dekoltázs IGEN

Összefoglalva tehát a:
- plasztikus alapozás : az alapozás alatt több színárnyalat használatát jelenti alapozó segítségével ami már ad az arcnak egy kedvünk szerinti formát,
- a kontúrozás : konkrét kiemelést, árnyékolást és arcforma változtatást jelent por, préselt vagy folyékony termékkel alapozás alatt, vagy később púderek segítségével,
- a highlighter fogalma a felvilágosítást, ragyogást foglalhatja magában, de nem csak a fénylő vagy irizáló termékek a highlighterek...tehát van matt és fényes is
- a bronzosítók : is működhetnek árnyékolónak, matt és fényes kiszerelésben is léteznek, talán kicsit melegebb árnyalatúak mint a sima árnyékoló színek, és napbarnított hatásra törekednek, ezért használjuk a fényes verziókat máshova.

Folyt. köv..

Megjegyzések

 1. Erre a részre voltam a leginkább kíváncsi,mert kerekfejű vagyok...Köszi a gyorstalpalót!Olyan jó dolgokról írsz!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát sok újdonság gondolom nem volt benne ;-)
   Kösziiii

   Törlés
 2. Köszönöm szépen, nagyon hasznos bejegyzés :)

  VálaszTörlés
 3. Imádom a sorozatodat, mind megy a könyvjelzőbe. Köszi.

  VálaszTörlés
 4. Annyira jó volt ez a poszt, köszönöm szépen :) olyan jól összeszedted. (És az előzőek is mind nagyon tetszettek, de nem akarlak untatni, minden bejegyzés végén egy "de jó poszt volt ez is"-sel :) :) )

  VálaszTörlés
 5. Köszi :) Igyekszem hasznosítani az olvasottakat, bár kb. eddig is így csináltam, csak még gyakorlatot kell szereznem benne :) Amúgy írtam emailt, nem tudom, megkaptad-e :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Megkaptam:-) ment a válasz!
   Kösz, h szóltál, mert tök ritkán lépek be a mailre.

   Törlés
 6. én erről lemaradtam! :) alapozni nem alapozok, így az előző részek nem érdekeltek annyira, de pirosítót, highlightert minden sminknél használok és ha épp nagyon alkothatnékom van, kontúrozok is picit. :)

  tetszik ez a hova-mit vázlatpontos összefoglaló, szerencsére megerősítetted, h mindent jól gondolok. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De jó neked, ahh nem is tudod milyen szerencsés vagy, h nem kell alapoznod, jajj csak 1 napom lehetne ilyen!

   Nem szoktak általában " félre nyúlni", max abba szokott csak zavar lenni, hogy csillámost pl nem mindenhova szerencsés rakni, vagy túl nagy a szín kontraszt, és ezért "koszosnak" tűnik a kontúr:-)

   Törlés
 7. Márc.14 óta nem volt időm olvasgatni, így örömmel látom,hogy jó kis posztokat olvashatok ismét tőled! Köszi!
  Bár kisminkelhetnél egyszer,hogy élőben is tanulhassak tőled :)

  Btw, a bőröd hogy van?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm <3

   Képzeld bőr ügyben minden okés, tök jót tett a fraxel is (nekem), úgyhogy most épp "feksziknyugszik" a drága, tehát nagy az öröm, de írok nemsokára a lézeres tapasztalatokról is, így pár hónap távlatában ha érdekel.

   Törlés
 8. Ez a kedvenc részem <3 imádom ezt a sorozatot :)

  VálaszTörlés
 9. C s o d á l a t o s b e j e gy z é s ! Az igazat megvallva régen olvastam már a blogodat, de másét se nagyon, mivel elég húzós hetem volt. De ahogy most megnyitottam az oldalt, elémtárult ez a Sminktanfolyam konyhanyelven bejegyzés-sorozat és csak ámulok-bámulok, milyen tehetséges vagy... Ez a kedvenc bejegyzésem mindegyik közül, nagyon sokat segített(él), köszönöm, hogy megírtad! U.i.: érdekelne, hogy olvastad-e már Kevyn Aucoin Sminkvarázs című könyvét? Nekem a mai napig ott pihen a szekrényemen, mindig előveszem sminkelésnél. 1997-ben írodott, de már akkor is ismerték az árnyékolás-kiemelés játékot. Kevyn a saját testvérét használta teszalanyként, akinek elég formátlan, ormótlan, ovális/kerek arcformája van, és a kontúrozás végett topmodell lett belőle. :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm:-)

   Igen, szinte minden sminkes könyvem megvan, azt is imádom :-)

   Törlés
 10. Köszönöm szépen! :) Sminktanfolyamra járok, ahol minden bizonnyal én vagyok a legkevésbé hozzáértő, ez mindenki másnak evidens, így a tanár nem igazán tért ki erre a témára ennyire konkrétan. De most már minden tiszta, mi mire való. :) Az első óra végén azért meg mertem kérdezni, miután 10x hallottam, hogy egyáltalán mi az a highligter??? :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nincs mit :-)

   Nem is értem mit gondolnak a sminktanfolyamon ha nem térnek ki mindenre legalább zárójelben, hisz nem mindenki tudhatja a sminkes "szlenget" vagy az angol kifejezéseket.
   Hova jársz? ( ha nem titok, és nem jelentetem meg itt ha nem akarod)

   Törlés
 11. Wow, én meg azt nem tudtam, hogy létezik matt highlighter. Tudsz mondani egy-két terméket?
  Csilla

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Highlighter "csak" annyit tesz, hogy kiemel, előtérbe hoz, világosít, kihangsúlyoz.

   Minden probléma abba keresendő, hogy ezt a szót az angolból vettük át, ahol - pontosan tudjuk- nem olyan precíz a fogalmazás, mint itthon magyar nyelven.

   A köztudatban viszont egyre inkább arra terjed el a highlighter fogalma, hogy annak csillogni kell, holott a kontúrozó szettekben is "highlighter" a neve a matt világos színeknek, hisz ezek a kiemelő színek.

   Sajnos nem lett külön szó kitalálva a matt és csillogó termékekre, ezért csak apró betűvel jelzik a "highlighter" megnevezés alatt, hogy "shimmering" vagy "luminescent" vagy "pearl" stb dumákat. Attól még mind highlighter marad ( amíg ki nem találnak rá megkülönböztető szavakat).

   Ha matt vagy bőrfényű terméket szeretne az ember akkor érdemes "sculpting" vagy "contour" szetteket keresni, és ebbe szoktak matt highlightereket is tenni a "bronzosító" vagy "kontúrozó" vagy "árnyékoló" színek mellé.

   Amúgy meg a smink sosem "logikus", ha valaki fekete SZEMceruzával festi ki az ajkait az is tud működni, így ha találsz bármit ami világosabb a bőrödnél és matt ( akár egy púder is lehet) azt is nevezheted a te kis saját bejáratú highlighterednek, hisz a szó jelentését teljesen fedi (holott a szomszéd lánynak ez csak egy bőrszínű "púder" )

   Szóval semmi sincs kőbe vésve ha sminkről beszélünk.

   Az, hogy ezt a kiemelést matt fehérrel, vagy csillogó arannyal teszed az a te ügyed, így (majdnem) minden lehet highlighter amit annak nevezel, és kiemelésre használod.

   De nézzük a gyártókat, akik a matt, vagy bőrfényű termékeiket nevezték el highlighternek:

   - YSL touche eclat
   - MAC Prep+Prime highlighter
   - Anastasia Contour kit ( matt és fényes highlighter is van benne)
   - Anastasia Highlighting pencil / Matte highlighter
   - Coastal Scents Contour palette ( 3 matt highlighter)
   - NYX wonder stick
   - NYX Highlight & contour powder
   - Make Up Forever Sculpting Kit
   - IT Cosmetics My Sculpted Face ( 1 matt highlighter)
   - Smashbox Step-By-Step Contour Kit

   Hirtelen ennyi jutott az eszembe, de ha körbe néznék, még biztos bele futnék másba is.

   Törlés

Megjegyzés küldése

Örülök minden véleménynek, köszönöm, hogy időt fordítottál rám!

Megjegyzésed a jóváhagyásom után jelenik majd meg ( ezért nem látod azonnal amit írtál ), így biztosítom, hogy minden hozzászólást elolvassak!

Mail címet NE küldjetek itt, akkor írjatok mailt (sminkesmas@gmail.com), illetve reklám "szagú" weboldal linkeket sem fogok megjeleníteni, erre a célra az "Együttműködés" menüpontot ajánlom.

Köszönöm a megértést és a türelmet!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tényleg olyan nagy szám? Retin A a lézer helyett? Kipróbáltam..

Sokan várják már ezt a bejegyzést, hisz idén télen elmaradt a lézer, vagy bármilyen extra kezelés az életemből.

Valami miatt..mi miatt?
Az az oka, hogy bőrgyógyásszal sikerült Retin A krémet felíratnom, és mivel ez itthon nem kapható, így a receptet külföldön kiváltanom.

Nagyon nagy reményekkel és extrán bezsongva kezdtem meg a krém használatát a télen, látva a sok interneten fellelhető csodás átváltozást amit a gyógyszertári A vitaminos krémek okoztak.

Ilcsi tapasztalatok - AHA biológiai hámlasztó + Esemény előtti

Biztos sokan ismeritek az Ilcsi termékeket, sokan szeretitek és sokan nem.. Vagy aki még nem is próbálta, az is hallott róla.

Egy magyar családi vállalkozásról beszélünk, ne aggódjatok, nem tartok cégbemutatót, ezt csak azért jegyeztem meg, mert tudatosan szeretek magyar terméket vásárolni - már ha az megüti azt a szintet amit elvárok.

Azt is szeretem, hogy "elhiszem" a természet közelségét, és olyan érzésem van, mintha én kevertem volna ki őket a kertből szedett növényekből.
A termékeket kozmetikustól lehet megvenni, de kiskapuként az online aukciós oldalakon is elérhető.


Szakáll és bajusz festése

A szakáll téma egyszerűen nem tud kipörögni, rengetegen keresnek rá, és olvassák el az ITT található ápoló cikket, tehát itt az idő, hogy a szakáll festését is kitárgyaljuk.

A szakáll sokszor külön életet él a hajunk színétől, illetve még mindig nagy divat, és sokan szeretik határozottabbá tenni az arcukon eme szőrzetet.
Mivel én nő vagyok, a téma engem különösebben nem érint, viszont a koromfekete hajú férjem esetében a szakálla hamarabb..vagyis látványosabban kezdett őszülni, mint a haja.
Mivel elég trendi és fiatalos megjelenésű, sikerült rábeszélnem, hogy rám bízza a szakálla festését.

Ráncfeltöltés, szájfeltöltés, arcformázás és az erre használt anyagok

Kontúros arccsont, kerekded orca, dús ajkak, ráncok és karikás szemek eltüntetése, orrvonal megváltoztatása, hegek feltöltése, arcszobrászat és sorolhatnám.

Talán sosem volt még ilyen népszerű az injektálás mint napjainkban.
Próbálom úgy összeszedni a cikket a teljesség igénye nélkül -bár így is nagyon hosszú lett-,hogy egy laikus vagy felületesen érdeklődő is megértse és könnyen áttekintse kb milyen anyagokkal és milyen lehetőségekkel dolgoznak jelenleg az orvosok.

Műtét nélküli arcfiatalító esztétikai kezelések összefoglalása

Kicsit lötyi, de még nem lóg, kicsit ilyen meg olyan..de persze nem vészes..csak én látom...

Foglaljuk össze, hogy milyen lehetőségeink vannak akkor, ha a kozmetikusnál már nem elég ami történik velünk, de még a szike alá sem feküdnénk szívesen..
(2018-as frissített verzió)

Kattints IDE ha több kezelésről és részletesebben szeretnél olvasni, a "Több mint kozmetika" menü alatt mindig megtalálod a legfrissebb arcfiatalító eljárásokat.

Rohadt nagy az erdő, és sok benne a fa, elég nehéz kievickélni ebből a rengetegből ami körülvesz minket, és "esztétikai kezelések" név alatt futnak..
A testünk fogyasztására és alakformálására egy összefoglaló kezelés kalauzt már ITT közzétettem az érdeklődőknek, így igyekszem ezt megtenni az arcunk kapcsán is.