Ugrás a fő tartalomra

Sminktanfolyam konyhanyelven IV.rész - A plasztikus alapozás, kontúrozás, highlighter

Nagy reneszánszát éli és óriási érdeklődés övezi az arc megváltoztatására vagy kiemelésére irányuló termékeket és technikákat.
www.itcosmetics.com

Az alapozásnál már megemlítettem, hogy  egyszerű alapozókkal is el tudunk indulni az arc formázása irányába, de erre természetesen speciális készítmények is kaphatóak, kontúr paletták és highlighterek.

Ezeknek az elhelyezése általános elvek alapján történik, az ideális ovális arcforma a cél, de az én nagy kedvencem amikor keményítem, csontosítom és karakteressé teszek egy arcot ( persze csak ha erre van igény ), de persze a "strong" vonásokat ezzel a technikával csodálatosan tompíthatjuk.


Bevett szokás, hogy a szem alatti rész és a járomcsont tetejét mindig világos színnel emeljük ki, illetve az arc azon pontjait ami a síkból amúgy is kiemelkedik ( lásd lejjebb összeszedve, mert ugye nem a patikra gondoltam...). A világos szín kiemel a térből.

Sötétebb színeket általában az orr két oldalára, vagy a végére, és az arc két oldalára, az áll vagy a homlok bizonyos területeire rakunk. A sötét szín árnyékol és mélyít.

Ülj le a tükör elé és játssz ... ha más nem, biztos van fehér és barna szemhéjpúdered, vagy világos púdered s bronzosítód..kezdj alkotni, mert nem tudok kitérni a rengeteg arcformára, hogy x-y esetben ide, máskor meg oda..csináld úgy ahogy neked tetszik, és magadnak tetszel..csak tarts szem előtt pár általános elvet, azaz a világos kiemel, a sötét árnyékol.

Mi az a highlighter? Felvilágosító termékeket értünk ez alatt, és nem csak a fényes csillogó termékek, hanem a fehér vagy matt, világos bőr színű cuccokat is használhatjuk highlighternek.

www.itcosmetics.com
Világos színek általános területei ( azaz ez is highlighter):
-homlok közepe
-orrnyereg, orrcsúcs
-szem alatt
-a szem belső sarkai (ez a képről hiányzik)
-a járomcsont
-a szemöldökcsont
-felső szemhéj közepe (a mozgó részen)
- a száj alatti állcsúcs
- a száj és orr közötti cakkos rész
- a száj sarkainál kétoldalt

Az árnyékolók általában sötét színek, de ez is egy tág fogalom, mert egy sötét bőrű embernek valószínű az lesz az alap színe amivel te árnyékolsz. Létezik fényes vagy matt verzióban, de a fényes vagy csillámos színeket ez esetben bronzosítónak hívjuk, utalva a bronz csillogására és árnyalatára.
Bár lehet matt bronzosítókat is kapni, ezek általában meleg nap színek, míg a sima kontúrok/árnyékolók általában hidegebb barnák.

A sötét színek általános területei:
- homlok széle, teteje (csak magas homloknál célszerű)
- halánték
- felső szemhéj redő ( ahol a szemhéj megtörik)
- arccsont alatti rész kétoldalt
- áll alatt a nyak is
- orrcsúcs alatt ( lehet rövidíteni az orrot)
- orr két oldala (kiemelni, vagy karcsúsítani az orrformát)
Íme egy kis videót is beszúrtam nektek, érdemes megnézni, de ITT is már mutattam nektek rengeteg videót arról, hogy sminkelési technikákkal és megfelelő kontúrozással micsoda karakter változtatás érhető el.

A kontúrozást "utólag" is meg tudjuk ejteni nem csak az alapozás alatt a krémes termékekkel, hanem később púderek segítségével is, de szerintem úgy a legszebb ha már az alapozást így készítjük.

Préselt krém, kontúrozni is jó
Kontúrozni ecsettel (szerintem kabuki vagy lapos ecsettel) vagy szivaccsal ( háromszög szivaccsal) lehet a legszebben és leginkább pontosan, de az hogy mivel készíted, azaz milyen állagú alapozóval, az teljesen mindegy, de ha van minden fajta otthon, akkor a legkönnyebb a préselt krém alapozókkal dolgozni, mert ezek jól pigmentáltak és nem folydogálnak össze-vissza.

A highlighterek azaz a kiemelők, felvilágosítók lehetnek matt világos színek, és csillogó, fémes világos színek is, ahogy az árnyékolók is lehetnek matt sötét barna színek mellett bronzosítók is, amik akár csilloghatnak is.

A matt, vagy bőrfényű kontúrozást tehát a föntieken túl nem kell magyarázni, de mi a helyzet a fényes termékekkel? Lényegében ezt is rakhatod bárhova, de a vicces vagy félre érthető hatás kedvéért ez mégsem így van.
Matt púderes kontúrozó+pirosító

Lássuk a fényes/csillogó higlighterek hova valóak a matt highligterrel szemben:
-homlok közepe NEM
-orrnyereg, orrcsúcs NEM
-szem alatt NEM
-a szem belső sarkai IGEN
-a járomcsont IGEN
-a szemöldökcsont IGEN
-felső szemhéj közepe (a mozgó részen) IGEN
- a száj alatti állcsúcs NEM
- a száj és orr közötti cakkos rész NAGYON PICI CSILLOGÁS OKÉ
- a száj sarkainál kétoldalt NEM

Matt és fényes bronzosítók
Azt is nézzük meg, hogy a bronzos, fényes árnyékolók (bronzosítók) hova mehetnek a matt kontúrokhoz képest:
- homlok széle, teteje NEM
- halánték ÓVATOSAN
- felső szemhéj redő ( ahol a szemhéj megtörik) IGEN
- arccsont alatti rész kétoldalt IGEN
- áll alatt a nyak is NEM
- orrcsúcs alatt ( lehet rövidíteni az orrot) NEM
- orr két oldala (kiemelni, vagy karcsúsítani az orrformát) NEM
+ orrnyeregre pici csíkban keresztben, mintha  a nap megkapta volna IGEN ( csak bronzosítónál)
+ dekoltázs IGEN

Összefoglalva tehát a:
- plasztikus alapozás : az alapozás alatt több színárnyalat használatát jelenti alapozó segítségével ami már ad az arcnak egy kedvünk szerinti formát,
- a kontúrozás : konkrét kiemelést, árnyékolást és arcforma változtatást jelent por, préselt vagy folyékony termékkel alapozás alatt, vagy később púderek segítségével,
- a highlighter fogalma a felvilágosítást, ragyogást foglalhatja magában, de nem csak a fénylő vagy irizáló termékek a highlighterek...tehát van matt és fényes is
- a bronzosítók : is működhetnek árnyékolónak, matt és fényes kiszerelésben is léteznek, talán kicsit melegebb árnyalatúak mint a sima árnyékoló színek, és napbarnított hatásra törekednek, ezért használjuk a fényes verziókat máshova.

Folyt. köv..

Megjegyzések

 1. Erre a részre voltam a leginkább kíváncsi,mert kerekfejű vagyok...Köszi a gyorstalpalót!Olyan jó dolgokról írsz!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát sok újdonság gondolom nem volt benne ;-)
   Kösziiii

   Törlés
 2. Köszönöm szépen, nagyon hasznos bejegyzés :)

  VálaszTörlés
 3. Imádom a sorozatodat, mind megy a könyvjelzőbe. Köszi.

  VálaszTörlés
 4. Annyira jó volt ez a poszt, köszönöm szépen :) olyan jól összeszedted. (És az előzőek is mind nagyon tetszettek, de nem akarlak untatni, minden bejegyzés végén egy "de jó poszt volt ez is"-sel :) :) )

  VálaszTörlés
 5. Köszi :) Igyekszem hasznosítani az olvasottakat, bár kb. eddig is így csináltam, csak még gyakorlatot kell szereznem benne :) Amúgy írtam emailt, nem tudom, megkaptad-e :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Megkaptam:-) ment a válasz!
   Kösz, h szóltál, mert tök ritkán lépek be a mailre.

   Törlés
 6. én erről lemaradtam! :) alapozni nem alapozok, így az előző részek nem érdekeltek annyira, de pirosítót, highlightert minden sminknél használok és ha épp nagyon alkothatnékom van, kontúrozok is picit. :)

  tetszik ez a hova-mit vázlatpontos összefoglaló, szerencsére megerősítetted, h mindent jól gondolok. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De jó neked, ahh nem is tudod milyen szerencsés vagy, h nem kell alapoznod, jajj csak 1 napom lehetne ilyen!

   Nem szoktak általában " félre nyúlni", max abba szokott csak zavar lenni, hogy csillámost pl nem mindenhova szerencsés rakni, vagy túl nagy a szín kontraszt, és ezért "koszosnak" tűnik a kontúr:-)

   Törlés
 7. Márc.14 óta nem volt időm olvasgatni, így örömmel látom,hogy jó kis posztokat olvashatok ismét tőled! Köszi!
  Bár kisminkelhetnél egyszer,hogy élőben is tanulhassak tőled :)

  Btw, a bőröd hogy van?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm <3

   Képzeld bőr ügyben minden okés, tök jót tett a fraxel is (nekem), úgyhogy most épp "feksziknyugszik" a drága, tehát nagy az öröm, de írok nemsokára a lézeres tapasztalatokról is, így pár hónap távlatában ha érdekel.

   Törlés
 8. Ez a kedvenc részem <3 imádom ezt a sorozatot :)

  VálaszTörlés
 9. C s o d á l a t o s b e j e gy z é s ! Az igazat megvallva régen olvastam már a blogodat, de másét se nagyon, mivel elég húzós hetem volt. De ahogy most megnyitottam az oldalt, elémtárult ez a Sminktanfolyam konyhanyelven bejegyzés-sorozat és csak ámulok-bámulok, milyen tehetséges vagy... Ez a kedvenc bejegyzésem mindegyik közül, nagyon sokat segített(él), köszönöm, hogy megírtad! U.i.: érdekelne, hogy olvastad-e már Kevyn Aucoin Sminkvarázs című könyvét? Nekem a mai napig ott pihen a szekrényemen, mindig előveszem sminkelésnél. 1997-ben írodott, de már akkor is ismerték az árnyékolás-kiemelés játékot. Kevyn a saját testvérét használta teszalanyként, akinek elég formátlan, ormótlan, ovális/kerek arcformája van, és a kontúrozás végett topmodell lett belőle. :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm:-)

   Igen, szinte minden sminkes könyvem megvan, azt is imádom :-)

   Törlés
 10. Köszönöm szépen! :) Sminktanfolyamra járok, ahol minden bizonnyal én vagyok a legkevésbé hozzáértő, ez mindenki másnak evidens, így a tanár nem igazán tért ki erre a témára ennyire konkrétan. De most már minden tiszta, mi mire való. :) Az első óra végén azért meg mertem kérdezni, miután 10x hallottam, hogy egyáltalán mi az a highligter??? :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nincs mit :-)

   Nem is értem mit gondolnak a sminktanfolyamon ha nem térnek ki mindenre legalább zárójelben, hisz nem mindenki tudhatja a sminkes "szlenget" vagy az angol kifejezéseket.
   Hova jársz? ( ha nem titok, és nem jelentetem meg itt ha nem akarod)

   Törlés
 11. Wow, én meg azt nem tudtam, hogy létezik matt highlighter. Tudsz mondani egy-két terméket?
  Csilla

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Highlighter "csak" annyit tesz, hogy kiemel, előtérbe hoz, világosít, kihangsúlyoz.

   Minden probléma abba keresendő, hogy ezt a szót az angolból vettük át, ahol - pontosan tudjuk- nem olyan precíz a fogalmazás, mint itthon magyar nyelven.

   A köztudatban viszont egyre inkább arra terjed el a highlighter fogalma, hogy annak csillogni kell, holott a kontúrozó szettekben is "highlighter" a neve a matt világos színeknek, hisz ezek a kiemelő színek.

   Sajnos nem lett külön szó kitalálva a matt és csillogó termékekre, ezért csak apró betűvel jelzik a "highlighter" megnevezés alatt, hogy "shimmering" vagy "luminescent" vagy "pearl" stb dumákat. Attól még mind highlighter marad ( amíg ki nem találnak rá megkülönböztető szavakat).

   Ha matt vagy bőrfényű terméket szeretne az ember akkor érdemes "sculpting" vagy "contour" szetteket keresni, és ebbe szoktak matt highlightereket is tenni a "bronzosító" vagy "kontúrozó" vagy "árnyékoló" színek mellé.

   Amúgy meg a smink sosem "logikus", ha valaki fekete SZEMceruzával festi ki az ajkait az is tud működni, így ha találsz bármit ami világosabb a bőrödnél és matt ( akár egy púder is lehet) azt is nevezheted a te kis saját bejáratú highlighterednek, hisz a szó jelentését teljesen fedi (holott a szomszéd lánynak ez csak egy bőrszínű "púder" )

   Szóval semmi sincs kőbe vésve ha sminkről beszélünk.

   Az, hogy ezt a kiemelést matt fehérrel, vagy csillogó arannyal teszed az a te ügyed, így (majdnem) minden lehet highlighter amit annak nevezel, és kiemelésre használod.

   De nézzük a gyártókat, akik a matt, vagy bőrfényű termékeiket nevezték el highlighternek:

   - YSL touche eclat
   - MAC Prep+Prime highlighter
   - Anastasia Contour kit ( matt és fényes highlighter is van benne)
   - Anastasia Highlighting pencil / Matte highlighter
   - Coastal Scents Contour palette ( 3 matt highlighter)
   - NYX wonder stick
   - NYX Highlight & contour powder
   - Make Up Forever Sculpting Kit
   - IT Cosmetics My Sculpted Face ( 1 matt highlighter)
   - Smashbox Step-By-Step Contour Kit

   Hirtelen ennyi jutott az eszembe, de ha körbe néznék, még biztos bele futnék másba is.

   Törlés

Megjegyzés küldése

Örülök minden véleménynek, köszönöm, hogy időt fordítottál rám!

Megjegyzésed a jóváhagyásom után jelenik majd meg ( ezért nem látod azonnal amit írtál ), így biztosítom, hogy minden hozzászólást elolvassak!

Mail címet NE küldjetek itt, akkor írjatok mailt (sminkesmas@gmail.com), illetve reklám "szagú" weboldal linkeket sem fogok megjeleníteni, erre a célra az "Együttműködés" menüpontot ajánlom.

Köszönöm a megértést és a türelmet!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Miért vagyok pattanásos?" - A problémás bőr okainak felderítése

Sajnos a mai világban egyre több felnőtt fut bele oda nem illő bőrproblémákba amikor belenéz a tükörbe..."..miért vagyok pattanásos 20..25..30..35 felett?"

Én is sokszor szembesülök ezen csoda kis lényekkel, amik az engedélyem nélkül átveszik az uralmat az arcom felett. De mik ezek, ha én nem voltam még tini koromban sem pattanásos...sőőőőőt mit nem adtam volna ha kijön rám egy pattanás 13 évesen...mmmm...olyan felnőttes lett volna..de nem, semmi..és eljöttek a 20-as éveim....A tökéletes önbarnítót keresem...St. Moriz Lotion

Persze-persze könnyű azt mondani.."tökéletes"...?

Végre folytatom a sorozatot, amit ITT anno elkezdtem..jobb később mint soha. A hallgatás oka az  volt, hogy nem találtam olyan önbarnítót amit magamra kentem volna.

A St. Moriz barnítójáról akkor hallottam első körben amikor be akartam szerezni az aranyárban mozgó ausztrál csoda barnítót a lovingtan -t ( de sajnos végül annyira nem éreztem a dolgot, hogy a világ túlsó feléből rendelgessek több száz dolcsiért ).

Bújtam bújtam tovább a külföldi bloggereket, és eljutottam a St. Tropezbarnítójáig. amiről szintén ódákat zengenek, és akkor a számomra ismét nehézkesnek ítélt beszerzés miatt, a "csöves" verzióhoz tévedtem... ami St. Moriz néven kelleti magát - micsoda véletlen a név választás..

No hát akkor mi is az a Nu Skin?

Amikor pár éve egy barátnőm ódákat zengett róla, bevallom egyik fülemen be a másikon ki..

Awww mondom egy újabb piramis játék, egy népbutítás, egy felesleges ketyere..Aztán csak mondta, csak monda..aztán megvette..aztán (mivel modell és rendszeresen sminkelem) észrevettem, hogy eltűntek az apró kezdődő ráncok a homlokáról...No akkor kérdeztem meg, hogy mi történt?

Tényleg olyan nagy szám? Retin A a lézer helyett? Kipróbáltam..

Sokan várják már ezt a bejegyzést, hisz idén télen elmaradt a lézer, vagy bármilyen extra kezelés az életemből.

Valami miatt..mi miatt?
Az az oka, hogy bőrgyógyásszal sikerült Retin A krémet felíratnom, és mivel ez itthon nem kapható, így a receptet külföldön kiváltanom.

Nagyon nagy reményekkel és extrán bezsongva kezdtem meg a krém használatát a télen, látva a sok interneten fellelhető csodás átváltozást amit a gyógyszertári A vitaminos krémek okoztak.

Bőrfiatalítás - Fotona 3 D kezelésem 2.alkalom

ITT tudjátok az előzményeket elolvasni, ha lemaradtatok az első Fotona 3D kezelésemről.
A Fotona 3 és 4 D egy olyan kezelés sorozat, mely úgy van kitalálva (és egybe árazva is), hogy a feszesítő, fiatalító kezelés nem egy, hanem több alkalmat foglal magába, és alkalmanként több lépcsőből áll egy kezelés.

Jelenleg a második alkalmamnál járok a megbeszélt háromból, ennek tapasztalatait osztanám meg most veletek.
Kezelésemet a DermaLux lézergyógyászat végzi, mert itt találtam megfelelő szakembert és a jelenlegi legkedvezőbb árat.