2014. 03. 06.

Mester vizsgát tennél?..Na ez is megvolt..

Sok kurzus létezik itthon, így nagyon nehéz a választás ha meg akarjuk tanulni a szakmát.
Egy kis otthoni móka

Az is szívás, ha ugyan mi nyitottak vagyunk, de fogalmunk sincs mit kéne megtanulnunk, mert hát ugye azért megyünk, hogy ezt megtudjuk.

Bár a szakmai múlt, sok gyakorlás, igazi érdeklődés és a szakma szeretete miatt a tudásom régóta mesteri szinten van ( ahh de gázul hangzik ez..), de erről a múlt évben sikerült egy nemzetközileg elismert papírt is megszerezni ( szóval ezt már látom leírva is ).
Hurráá, ki lehet törölni vele, akárcsak a diplomámmal, szóval ez csak a léleknek jó, ettől nem vagyunk jobbak, de azt jó tudni, hogy megütjük a szintet, azaz rosszabbak se.

Erre azért tértem ki, mert eme történet ihlette a bejegyzésemet.Nem akarok szakmázni, és azt is biztos tudjátok, hogy rengeteg "kuruzsló" és underground tanoda létezik a sminkes szakmában is, mint minden más területen.

Egy kis dióhéjban azért kínálok pár tanácsot ahhoz, ha valaki valóban tanulni akar, nem csak "fizetni" a semmiért.
Fashion munkám

-Egy komoly sminkiskola minden alkalommal megkéri az árát, azaz egy kezdő vagy alap tanfolyam 30-40 óraszám alatt és X százerez(!) forint alatt sajnos komolytalan lehet.
Ettől függetlenül ha drága, attól is lehet sz*r, mert lehúzós emberek mindig lesznek, viszont réz árban ne akarjunk aranyat venni...tehát olvass tovább

-A komoly sminkiskola olyan tanárokat alkalmaz akik ismertek a szakmában, azaz ha beütöd a nevét a google-ba akkor nem csak a sminkiskola weboldala és a hirdetések fognak kijönni mint találat, hanem valószínű találsz róla majd szakmai információt is.

-Ha egy sminkiskola nem írja ki a honlapján, hogy kik az oktatók, és nem mellékel referenciát, akkor azt felejtsd el.

-Ha nem kell modellt vinned  bizonyos órákra, vagy nem biztosít az iskola, akkor az is érdekes..papíron fogod megtanulni a szakmát? Ha egymást sminkelitek mint tanulók akkor pedig azzal számolj, hogy félidőben modellként leszel jelen, így se nem gyakorolsz se nem biztos, hogy tanulsz a más munkájából, szóval oszd el a hirdetett óraszámot...

-Tisztázd az eszközök használatát. Egy megbízható iskola általában biztosít mindent, és nem akar eladni neked a tanfolyam árába beépített ezt meg azt. Ha esetleg lehet tőlük is vásárolni szakmailag elismert termékeket, mert tartanak készleten valamit, akkor az is a te döntésed lesz (ismeretlen márkákkal légy óvatos).

-A megbízható sminkiskola nem légből kapott ígéretekkel csábít ( munkalehetőség ),mert sajnos csak akkor lesz munkád, ha kapcsolatokat építesz, nyomulsz, versenyezel vagy őstehetség vagy akit kikap valaki. A sminkiskolák nem munkát tudnak neked, csak jó esetben gyakorlati helyet és lehetőséget biztosítanak, ezt érdemes tisztázni, hogy mivel számolj.
A sminkiskolák fizetős munkát nem igazán fognak neked adni a jövőben, hisz mindig lesz tanulójuk, akiket gyakorlat alatt ingyen tudnak munkára küldeni. (kölcsönös érdek)

-A sminkes szakma hivatalosan jelenleg nem létezik, azaz nincs rá okj-s (országos képzési jegyzék) szakképzés, ami azt jeleni, hogy semmi sem koordinálja a tananyagot, nincs követelmény és tanterv, így jó esetben akkreditált képzésen vehetünk csak rész, ez azt jelenti hogy a minőségileg ellenőrzött, színvonalas oktatást kaphatunk. A bizonyítvány eme akkreditációs számot is tartalmazni fogja, ellenben a homemade nyomdázott sminkes oklevelekkel.

Egy kis fantázia

-A sminkes szakma lépcsőfokai a következők lehetnek, és egymásra épülnek:
- alap sminktanfolyam (otthonra, barátnőt sminkelni, kisigényű menyasszonynak stb)
- divatsminkes / középfokú sminktanfolyam ( menyasszonyi smink, divatfotózás, kifutó)
- sminkmester / felsőfokú sminktanfolyam ( film, színház, fantázia smink, némi maszk, airbrush, egyéb technikák)
- maszkmester (film, színház, teljes maszkolás, átalakítás, különleges effektek)

Ezeken kívül lehetséges még specifikus külön órákat venni (pl: airbrush képzés, testfestés, henna, fantázia smink)

Az eszközök ára attól függ milyen sminkes szinten vagyunk, véleményem szerint 200.000ft-tól a csillagos égig el lehet szállni ( táskák, alapozó fajták, színek garmada, ecsetek, pillák, eszközök stb)

A versenyzés ( rangos versenyeken ) szakmai előlépéseket biztosít, később tanítványokat is lehet vállalni, ha előkelő helyezést érünk el a versenyeken, mert ez mindig jól hangzik, viszont számolni kell azzal, hogy ez versenyenként elérheti az X százezres nagyságrendet ( nevezés, modell díj, felkészítő mester, ruha, fodrász, utazás, szállás stb).

Míg valaki a maszkmesteri szintig eljut akár 1,5-2Millió forintba is fájhat a tanfolyam ára, ez teljesen reális ( a megbízható iskoláknál).

Kinek mit javasolok:
-aki tud sminkelni: keress olyan sminkmestert akinek odavagy a munkájáért, és vegyél tőle külön órát, fejlődj, gyakorolj, érdeklődj, képezd magad kedvenc mestereidtől.
Ha papírt akarsz akkor érdeklődj arról, hogy meglévő tudásodat beszámítják-e, és így pár óravétel után van-e lehetőség megszerezned az akkreditált bizonyítványt.


-ha nem tudsz sminkelni: döntsd el, hogy mi ezzel a célod, így válassz oktatási intézményt. Komoly célokhoz komoly iskola, de ha csak szórakozás, akkor döntsön az aki a szimpatikus ( azért minden gagyi hirdetésre nem ugranék rá). Azzal is számolj, hogy több a sminkes mint a munka, senki sem fog állandó munkaajánlattal várni, így szánj 2-3 évet és rengeteg pénzt -ingyen munkát arra, hogy aztán megélj ebből.

Biztos kimaradt pár tanács, de nem akartam senkit untatni a részletekkel, kedvet sem szeretnék elvenni, csak legyünk reálisak.
Sminkiskolát nem szeretnék megnevezni, javasolni senkinek, mert nem húzok semelyik felé, illetve akit a smink érdekel és van némi tapasztalata úgy is tudja, hogy melyik sminkesnél szeretne tanulni.
Ha kétségetek lenne, akkor az általam említett szempontok szerint végigmenve meg fogjátok találni a megfelelő iskolákat.

3 megjegyzés:

 1. Nagyon hasznos volt ez a bejegyzés, köszönöm! Nekem egy iskolára szűkült a kör, ami a leírtaknak megfelelőeket hozza, így picit megnyugodtam :)

  VálaszTörlés
 2. Megvolt a vizsga? Hű, gratulálok! Egyébként most Én is elgondolkodtam egy ilyesmin-de csak kezdőknek való talpaloról, hiszen még jön majd az egyetem is, és addigra össze szeretnék szedni egy kis tudást:) Sminkésmás, nem tudom, hogy ez mennyire igaz, de valóban így van, hogy egy balkezes sminkesnek nehezebb dolga van? Én magam is az vagyok, és szeretném elsajatitani a dolgokat, de hallottam elég sok kiritikat, hogy keszuljek fel, nagyon nehez lesz, de ez nem szegte kedvem..:) Gratulálok a vizsgadhoz, a munkaid is nezegettem, nagyon tetszenek! Ne vedd nyalizasnak, csak a kornyezetemben tenyleg nincs sok jo sminkes.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm:-)
   Bal kéz: nekem egy bal kezes sminkes sem panaszkodott de lehet nem ez volt a témánk :-)
   Nem értem miért lenne nehezebb? Vagy van amire nem terjed ki a figyelmem?
   Rengeteg profi bal kezes sminkest láttam már munka közben, ezért kérdem..

   Törlés

Örülök minden véleménynek, köszönöm, hogy időt fordítottál rám!

Megjegyzésed a jóváhagyásom után jelenik majd meg ( ezért nem látod azonnal amit írtál ), így biztosítom, hogy minden hozzászólást elolvassak!

Mail címet NE küldjetek itt, akkor írjatok mailt (sminkesmas@gmail.com), illetve reklám "szagú" weboldal linkeket sem fogok megjeleníteni, erre a célra az "Együttműködés" menüpontot ajánlom.

Köszönöm a megértést és a türelmet!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...