Ugrás a fő tartalomra

Mester vizsgát tennél?..Na ez is megvolt..

Sok kurzus létezik itthon, így nagyon nehéz a választás ha meg akarjuk tanulni a szakmát.
Egy kis otthoni móka

Az is szívás, ha ugyan mi nyitottak vagyunk, de fogalmunk sincs mit kéne megtanulnunk, mert hát ugye azért megyünk, hogy ezt megtudjuk.

Bár a szakmai múlt, sok gyakorlás, igazi érdeklődés és a szakma szeretete miatt a tudásom régóta mesteri szinten van ( ahh de gázul hangzik ez..), de erről a múlt évben sikerült egy nemzetközileg elismert papírt is megszerezni ( szóval ezt már látom leírva is ).
Hurráá, ki lehet törölni vele, akárcsak a diplomámmal, szóval ez csak a léleknek jó, ettől nem vagyunk jobbak, de azt jó tudni, hogy megütjük a szintet, azaz rosszabbak se.

Erre azért tértem ki, mert eme történet ihlette a bejegyzésemet.Nem akarok szakmázni, és azt is biztos tudjátok, hogy rengeteg "kuruzsló" és underground tanoda létezik a sminkes szakmában is, mint minden más területen.

Egy kis dióhéjban azért kínálok pár tanácsot ahhoz, ha valaki valóban tanulni akar, nem csak "fizetni" a semmiért.
Fashion munkám

-Egy komoly sminkiskola minden alkalommal megkéri az árát, azaz egy kezdő vagy alap tanfolyam 30-40 óraszám alatt és X százerez(!) forint alatt sajnos komolytalan lehet.
Ettől függetlenül ha drága, attól is lehet sz*r, mert lehúzós emberek mindig lesznek, viszont réz árban ne akarjunk aranyat venni...tehát olvass tovább

-A komoly sminkiskola olyan tanárokat alkalmaz akik ismertek a szakmában, azaz ha beütöd a nevét a google-ba akkor nem csak a sminkiskola weboldala és a hirdetések fognak kijönni mint találat, hanem valószínű találsz róla majd szakmai információt is.

-Ha egy sminkiskola nem írja ki a honlapján, hogy kik az oktatók, és nem mellékel referenciát, akkor azt felejtsd el.

-Ha nem kell modellt vinned  bizonyos órákra, vagy nem biztosít az iskola, akkor az is érdekes..papíron fogod megtanulni a szakmát? Ha egymást sminkelitek mint tanulók akkor pedig azzal számolj, hogy félidőben modellként leszel jelen, így se nem gyakorolsz se nem biztos, hogy tanulsz a más munkájából, szóval oszd el a hirdetett óraszámot...

-Tisztázd az eszközök használatát. Egy megbízható iskola általában biztosít mindent, és nem akar eladni neked a tanfolyam árába beépített ezt meg azt. Ha esetleg lehet tőlük is vásárolni szakmailag elismert termékeket, mert tartanak készleten valamit, akkor az is a te döntésed lesz (ismeretlen márkákkal légy óvatos).

-A megbízható sminkiskola nem légből kapott ígéretekkel csábít ( munkalehetőség ),mert sajnos csak akkor lesz munkád, ha kapcsolatokat építesz, nyomulsz, versenyezel vagy őstehetség vagy akit kikap valaki. A sminkiskolák nem munkát tudnak neked, csak jó esetben gyakorlati helyet és lehetőséget biztosítanak, ezt érdemes tisztázni, hogy mivel számolj.
A sminkiskolák fizetős munkát nem igazán fognak neked adni a jövőben, hisz mindig lesz tanulójuk, akiket gyakorlat alatt ingyen tudnak munkára küldeni. (kölcsönös érdek)

-A sminkes szakma hivatalosan jelenleg nem létezik, azaz nincs rá okj-s (országos képzési jegyzék) szakképzés, ami azt jeleni, hogy semmi sem koordinálja a tananyagot, nincs követelmény és tanterv, így jó esetben akkreditált képzésen vehetünk csak rész, ez azt jelenti hogy a minőségileg ellenőrzött, színvonalas oktatást kaphatunk. A bizonyítvány eme akkreditációs számot is tartalmazni fogja, ellenben a homemade nyomdázott sminkes oklevelekkel.

Egy kis fantázia

-A sminkes szakma lépcsőfokai a következők lehetnek, és egymásra épülnek:
- alap sminktanfolyam (otthonra, barátnőt sminkelni, kisigényű menyasszonynak stb)
- divatsminkes / középfokú sminktanfolyam ( menyasszonyi smink, divatfotózás, kifutó)
- sminkmester / felsőfokú sminktanfolyam ( film, színház, fantázia smink, némi maszk, airbrush, egyéb technikák)
- maszkmester (film, színház, teljes maszkolás, átalakítás, különleges effektek)

Ezeken kívül lehetséges még specifikus külön órákat venni (pl: airbrush képzés, testfestés, henna, fantázia smink)

Az eszközök ára attól függ milyen sminkes szinten vagyunk, véleményem szerint 200.000ft-tól a csillagos égig el lehet szállni ( táskák, alapozó fajták, színek garmada, ecsetek, pillák, eszközök stb)

A versenyzés ( rangos versenyeken ) szakmai előlépéseket biztosít, később tanítványokat is lehet vállalni, ha előkelő helyezést érünk el a versenyeken, mert ez mindig jól hangzik, viszont számolni kell azzal, hogy ez versenyenként elérheti az X százezres nagyságrendet ( nevezés, modell díj, felkészítő mester, ruha, fodrász, utazás, szállás stb).

Míg valaki a maszkmesteri szintig eljut akár 1,5-2Millió forintba is fájhat a tanfolyam ára, ez teljesen reális ( a megbízható iskoláknál).

Kinek mit javasolok:
-aki tud sminkelni: keress olyan sminkmestert akinek odavagy a munkájáért, és vegyél tőle külön órát, fejlődj, gyakorolj, érdeklődj, képezd magad kedvenc mestereidtől.
Ha papírt akarsz akkor érdeklődj arról, hogy meglévő tudásodat beszámítják-e, és így pár óravétel után van-e lehetőség megszerezned az akkreditált bizonyítványt.


-ha nem tudsz sminkelni: döntsd el, hogy mi ezzel a célod, így válassz oktatási intézményt. Komoly célokhoz komoly iskola, de ha csak szórakozás, akkor döntsön az aki a szimpatikus ( azért minden gagyi hirdetésre nem ugranék rá). Azzal is számolj, hogy több a sminkes mint a munka, senki sem fog állandó munkaajánlattal várni, így szánj 2-3 évet és rengeteg pénzt -ingyen munkát arra, hogy aztán megélj ebből.

Biztos kimaradt pár tanács, de nem akartam senkit untatni a részletekkel, kedvet sem szeretnék elvenni, csak legyünk reálisak.
Sminkiskolát nem szeretnék megnevezni, javasolni senkinek, mert nem húzok semelyik felé, illetve akit a smink érdekel és van némi tapasztalata úgy is tudja, hogy melyik sminkesnél szeretne tanulni.
Ha kétségetek lenne, akkor az általam említett szempontok szerint végigmenve meg fogjátok találni a megfelelő iskolákat.

Megjegyzések

 1. Nagyon hasznos volt ez a bejegyzés, köszönöm! Nekem egy iskolára szűkült a kör, ami a leírtaknak megfelelőeket hozza, így picit megnyugodtam :)

  VálaszTörlés
 2. Megvolt a vizsga? Hű, gratulálok! Egyébként most Én is elgondolkodtam egy ilyesmin-de csak kezdőknek való talpaloról, hiszen még jön majd az egyetem is, és addigra össze szeretnék szedni egy kis tudást:) Sminkésmás, nem tudom, hogy ez mennyire igaz, de valóban így van, hogy egy balkezes sminkesnek nehezebb dolga van? Én magam is az vagyok, és szeretném elsajatitani a dolgokat, de hallottam elég sok kiritikat, hogy keszuljek fel, nagyon nehez lesz, de ez nem szegte kedvem..:) Gratulálok a vizsgadhoz, a munkaid is nezegettem, nagyon tetszenek! Ne vedd nyalizasnak, csak a kornyezetemben tenyleg nincs sok jo sminkes.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm:-)
   Bal kéz: nekem egy bal kezes sminkes sem panaszkodott de lehet nem ez volt a témánk :-)
   Nem értem miért lenne nehezebb? Vagy van amire nem terjed ki a figyelmem?
   Rengeteg profi bal kezes sminkest láttam már munka közben, ezért kérdem..

   Törlés

Megjegyzés küldése

Örülök minden véleménynek, köszönöm, hogy időt fordítottál rám!

Megjegyzésed a jóváhagyásom után jelenik majd meg ( ezért nem látod azonnal amit írtál ), így biztosítom, hogy minden hozzászólást elolvassak!

Mail címet NE küldjetek itt, akkor írjatok mailt (sminkesmas@gmail.com), illetve reklám "szagú" weboldal linkeket sem fogok megjeleníteni, erre a célra az "Együttműködés" menüpontot ajánlom.

Köszönöm a megértést és a türelmet!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tényleg olyan nagy szám? Retin A a lézer helyett? Kipróbáltam..

Sokan várják már ezt a bejegyzést, hisz idén télen elmaradt a lézer, vagy bármilyen extra kezelés az életemből.

Valami miatt..mi miatt?
Az az oka, hogy bőrgyógyásszal sikerült Retin A krémet felíratnom, és mivel ez itthon nem kapható, így a receptet külföldön kiváltanom.

Nagyon nagy reményekkel és extrán bezsongva kezdtem meg a krém használatát a télen, látva a sok interneten fellelhető csodás átváltozást amit a gyógyszertári A vitaminos krémek okoztak.

Ilcsi tapasztalatok - AHA biológiai hámlasztó + Esemény előtti

Biztos sokan ismeritek az Ilcsi termékeket, sokan szeretitek és sokan nem.. Vagy aki még nem is próbálta, az is hallott róla.

Egy magyar családi vállalkozásról beszélünk, ne aggódjatok, nem tartok cégbemutatót, ezt csak azért jegyeztem meg, mert tudatosan szeretek magyar terméket vásárolni - már ha az megüti azt a szintet amit elvárok.

Azt is szeretem, hogy "elhiszem" a természet közelségét, és olyan érzésem van, mintha én kevertem volna ki őket a kertből szedett növényekből.
A termékeket kozmetikustól lehet megvenni, de kiskapuként az online aukciós oldalakon is elérhető.


No hát akkor mi is az a Nu Skin?

Amikor pár éve egy barátnőm ódákat zengett róla, bevallom egyik fülemen be a másikon ki..

Awww mondom egy újabb piramis játék, egy népbutítás, egy felesleges ketyere..Aztán csak mondta, csak monda..aztán megvette..aztán (mivel modell és rendszeresen sminkelem) észrevettem, hogy eltűntek az apró kezdődő ráncok a homlokáról...No akkor kérdeztem meg, hogy mi történt?

Szakáll és bajusz festése

A szakáll téma egyszerűen nem tud kipörögni, rengetegen keresnek rá, és olvassák el az ITT található ápoló cikket, tehát itt az idő, hogy a szakáll festését is kitárgyaljuk.

A szakáll sokszor külön életet él a hajunk színétől, illetve még mindig nagy divat, és sokan szeretik határozottabbá tenni az arcukon eme szőrzetet.
Mivel én nő vagyok, a téma engem különösebben nem érint, viszont a koromfekete hajú férjem esetében a szakálla hamarabb..vagyis látványosabban kezdett őszülni, mint a haja.
Mivel elég trendi és fiatalos megjelenésű, sikerült rábeszélnem, hogy rám bízza a szakálla festését.

Frakcionált CO2 lézer napló - 1.nap

Ahh ez is eljött..de jó..hmmm

Aki lemaradt a felvezetőt ITT találja.

Reggel lepörgött az életem filmje, hogy akarom-e én ezt...feltódultak az emlékek, hogy azért ez nem olyan fincsi dolog..na meg most új helyre megyek..igen..döntött a jobb ár, beadtam a derekam..

Természetesen a klinikát előtte leinformáltam, sok művész és színész látogatja - amitől én pont rosszul vagyok, tehát ez nem vonzó a számomra, de arra pont jó, hogy ha nekik megfelel akkor nekem sem kell besz*rnom..

Mivel nem csinálok reklámot senkinek ( he-he ezt a kezelést sem promóért kaptam sajnos ), ezért csak annyit mondok róluk, hogy wow meg "ez igen", ritka kedvesen és előzékenyen bántak az emberrel, és roppant széleskörűen tájékozódtak mielőtt nekirontottunk volna az arcomnak..100pont!

Na de nem ez a lényeg..kezdem.