Ugrás a fő tartalomra

Sminktanfolyam konyhanyelven I.rész - Az alapozó előtt

Közkívánatra elkezdek egy sorozatot, ami a teljes sminkelési fázisokat fogja taglalni nektek.
Munkám, részletek ITT

A sminkelés előkészületeitől indulunk, az alapozáson, kontúrozáson át, a helyes szemöldök festési technikák, az alap felszerelést érintve, a műszempillákon át próbálok segíteni nektek, kevésbé tudományos, inkább konyhanyelvi megközelítésben, röviden és tömören, hogy mindenki számára érthető legyen mit hogyan és miért kell csinálni.



Anno amikor sminkelni kezdtem fogalmam sem volt, hogy mik azok a primerek és az alapos tisztítás és hidratálás után kell-e valamit kencéznem az arcomra.
Ez teljesen természetes, a csajok 80%-a biztos vagyok benne, hogy nem használ primert nap mint nap, vagy ha igen, csak azért, mert blogokat olvas vagy mert már a legolcsóbb márka is gyárt primert, ami régen még nem így működött.

Mire jók ezek, kellenek-e, mi történik ha nem használom, és mennyi pluszt jelent?

ITT találtok pár primer tesztet nálam, de persze rengeteg termék létezik, és nagyon sok olyan van amire én is csak fenem a fogamat, mert nagyon jókat hallok róluk, de itthon nem mind beszerezhető.

Ha igazán szép sminket szeretnél, akkor lássuk a "profik" hogy csinálják:

- Alapos bőrtisztítás az első lépés. És ez nem a nedves baba törlő kendős áttörlést jelenti. Olajmentes arc és pillák, amihez én víz + kímélő habzó arclemosót preferálok.
Használd a megfelelő maszkot

- Érdemes egy jó minőségű bőrradírral a bőrödet kezelni ( normál esetben heti 1 alkalommal elég), mert minél egyenletesebb a bőröd annál szebb lesz rajta az alapozó. A száraz foltokon sem fog megülni a cucc, és az egész sokkal egészségesebb és természetesebb lesz. Én EZT ajánlom, mert ez tényleg hatásos.

- Az ajkakon is érdemes a radírozást elvégezni, a fenti linken van ajakradír is, de egyszerűen otthon is készíthető (cukor+olaj+méz), így szebb és tartósabb lesz a rúzs vagy a szájfény. Nem feltétlenül jó ha az arcodra való radírt használod az ajkaidra, mert teljesen más ott a bőr, így kiszáríthatja, kicsípheti az, ami a bőrödet pedig nem is bántja

- Ha van időd egy hidratáló maszkhoz, akkor fuss neki. A bőrtípusodnak megfelelőt alkalmazz, azaz ha olajos a bőröd akkor inkább agyagos maszkot használj, így kicsit később kezd majd átzsírosodni a bőröd. Ajánlom EZT  ha zsíros a bőröd, de ha inkább hidratálni kell, akkor pedig egy olajmentes, vizes hidratáló pakolás ugorjon a bőrödre.

- Ha nincs maszkozni időd, vagy pedig a maszk után jöhet egy könnyű vizes hidratáló krém, vagy az a krém amit preferálsz és szeretsz. A szemránckrémről se feledkezz meg. Ha túl zsíros a krém amit használsz akkor nem tapadhat jól az alapozód rá, ha pedig nagyon zselés akkor lemorzsolható réteg keletkezhet rajta..nem jó..

Édes kis ajakradír
- Szemcsepp alkalmanként jó segítség, de mindennapi használata nem javasolt, tartogassátok alkalmakra.

- Ha készülsz valahova a tökéletes látványhoz a frissen mosott haj és fog is hozzá tartozik ( sajnos ez nem mindig természetes mindenkinek), mert így lesz a maximális az összkép. A szemöldöködet is szedd-vágd formára. Erről részletesebben majd a szemöldököknél fogok írni később.

Na és innen indul a smink...

- A primerekre azért van szükség, hogy a bőrt előkészítsük, homogénné, mattá tegyük, vagy épp az alapozónk ragyogását vagy tartósságát növeljük.
A hidratálónk fölé és nem helyett alkalmazzuk a primereket. Termál vagy ásványvizes permetet is fújhatsz az alapozás alá és fölé is.

Lesarkítva bizonyos ápoló krémek is alkalmasak primernek ( pl: La Roche Cicapast ), de konkrétan a primerek alatt azokat a "szereket" értjük amik a bőrt kifejezetten a sminkeléshez készíti elő.
Szemcseppet csak ritkán..

Rengeteg cég kínál primert minden problémára, tehát érdemes körbenézni professzionális boltokban ( pl MAC), ha nem is vásárlás, de legalább tájékozódás céljából, hogy milyen széles a skála.
Sok fajta állagú, színű és hatású primer van, annyi fajta amennyit ki lehet találni, így nem vállalkozok ezek részletezésére, a lényeg az, hogy olyat keressünk amilyen igényünk van felé.
Primerekkel csökkenthetjük a finom ráncokat, részben eltüntethetjük a pórusokat, mattosíthatunk, vagy épp fényesíthetünk és az alapozónk tartósságát is növelhetjük.
A BB krémek alá nem érdemes viszont "sima" primert használni, hisz a primer sokszor lezárja a bőrünket az alapozótól, így a BB gyógyító vagy jótékony hatása nem tud érvényesülni.
A BB krémekhez speciális primer kapható, írtam róla ITT.


Mivel ez most nem termék tesztelésről szól, ezért konkrét cuccokat nem javasolnék, mert ezer fajták vagyunk, ezer fajta elképzeléssel, így két embertől még nem hallottam ugyan azt dicsérni, és az áraknál is mindenkinek más az ami megfelelő.

Primerre tehát szükség van, én támogatom, mert egy minőségi eltalált primeres előkészítés után a sminkünk meghálálja az extra törődést.
Ez is egy primer..

- Szem, száj, ráncok: A teljes arcon kívül vannak még speciális primerek amik a szemfestékek alá valóak, azok tartósságát növelik, vagy megakadályozzák a csíkosodást, élénkebb színeket varázsolnak, illetve vannak olyan primerek is amik az ajkak-szemek apró ráncait töltik fel.
Ezeket vagy szemhéj alapozónak tünteti fel a gyártó vagy pedig ráncfeltöltő primernek, ami általában kisebb kiszerelésbe és sűrűbb állagban kapható, mint a teljes arcra való verzió.
Ettől függetlenül a ráncfeltöltő primereket bárhova használhatjuk foltokban is, ahogy-ahol igényeljük.

- Az arcfrissítő permeteket lehet, de a smink fixálókat természetesen nem az alapozás előtt kell használni ( ezekről a fixálókról majd később írok ).
Sminkelés előtt én jobban szeretek termál vizes sprayt használni bármilyen sminkes cég permete helyett ( én EZT szeretem), ez arra jó, hogy felfrissítse az arcot, nyugtassa és hűsítse. Ezt a smink végeztével is bevetem ha természetesebb hatású alapozást szeretnék elérni.

Természetesen primerek nélkül is van élet, és a sminkesek is sokszor és sokáig dolgoznak/tak nélküle, de tényleg tudjuk tökéletesíteni a megjelenésünket velük, szóval nem "átverés" a dolog.
Bevallom én is csak akkor sminkelem magam ilyen alapos előkészítéssel, ha fontos a tökéletes smink rajtam ( azaz nem csak lerohanok bevásárolni), de ha mindent bevetek, akkor a sminkem szebb, és érezhetően, meglepően tovább tart mint szokott.


Folyt.köv...

Megjegyzések

  1. Köszi, hogy így összefoglalsz minden apró lépést! Remélem, hogy ezzel sokak szemét felnyitod. Sajnos rengetegen nincsenek tisztában nemhogy a sminkelés fázisaival vagy elemeivel, de az alapvető higiéniai kérdésekkel sem... Jó lenne egy kiadós szemléletváltás a lányok fejében:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez fontos...és még csak a light/minimál verziót írtam le:-)

      Törlés
  2. Szemcseppet a szemész nem ajánlja, főleg nem ezeket a "fehérítőseket", árt a szemnek, zöldhályogot okoz, még a Visine is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon fontos ezeket mértékkel használni, én pl évi max 5 alkalommal cseppentek, amikor tényleg gáz, vagy szükséges a szememnek.
      Ha ilyen egyértelmű lenne akkor már be lenne tiltva, de a cukor is a rákot táplálja, mégis lehet kapni :-D szóval mindent csak mértékkel, ahogy írtam is:-).

      Törlés
  3. Érdekes volt ez a bejegyzés :) Egyébként én pl. csak múlt nyár óta használok szemfesték alá primert, mióta egyszer belefutottam egybe, és tényleg tartósabb tőle a smink :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen,érdemes kipróbálni azokat a primereket amikkel lehet javítani a sminken, örülök, hogy jó a tapasztalatod!

      Törlés
  4. De jó kis post volt, már várom a folytatást nagyon :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó poszt! Hasznos, érthető. Várom nagyon a folytatást! :)

    Anikó

    VálaszTörlés
  6. Szia! Hasznos poszt, köszönjük:) Te milyen primert szoktál használni a saját arcodra (ha nem titok)?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi!

      Nem titok, most a BB alá a hozzá való missha boomert használom, és szeretem, de ez nem feltöltő, nem mattosító, hanem a bb tulajdonságait egész jól javítja.

      Használom még az ELF mineral primert ( ez szilikonos), nem rossz, bizonyos alapozókhoz pedig király.

      Ráncfeltöltéshez a Sephora primer a kedvenc, de vettem vagy 10-et és már nem lehet kapni, így azt fogyasztom.

      Teszteket amúgy itt találsz, ha bővebb is érdekel:
      http://sminkesmas.blogspot.hu/search/label/primer

      :-)

      Törlés
  7. Jó kis cikk lett ez is:)Én a Paulas choice skin recovery super antioxidant szérumot használom primernek, annyira szuper. Eleinte szoknom kellett, mert egy kicsit szilikonos. De bírja a bőröm, csak fura volt a csúszós állag. Úgyhogy úgy szoktam felvinni, hogy la roche termal vízpermet arcra ( mosolyogtam is amikor olvastam amit írtál, pont így használom én is, imádom)kicsit szárad de még nedvesen jól bemasszírozom a bőrbe a szérumot. Szuperül lehet rá sminkelni, van mikor még viszek fel rá arckrémet, de melegebb időben (estére amikor nem kell fényvédő) csak ez plusz alapozó / bbkrém.
    Na és remélem tudok valami újat ajánlani neked a bőrelőkészítés kategóriában: lehet kapni rossmannban olyan arctisztító vattakorongot aminek az egyik fele radírozós. elég nagy egy db, én ketté szoktam vágni és egy alkalommal egyik felét használom csak. Nekem nagyon bejött reggeli arcradírozásra amikor van egy két hámlás, vagy száraz rész / aha utáni reggel, vagy akármi.Bioderma sensibio tonikot öntök rá és szépen azzal dörzsizem le a részeket. Nem is tudom már elképzelni a reggeleket e nélkül vagy termál víz nélkül.
    Apropó egy hete tesztelem a Garnier olaj mentes BB-t, te próbáltad már? Egyenlőre szeretem, bár a tökéletes bb nekem végül a skin79 oriental gold plusz lett - amikor elfogyott akkor jöttem rá, mert hiányzott, és nem tudom semmivel se pótolni, és nem tudom azt a hatást/bőrképet elérni amit az adott. Szerelem:) Megtaláltam a nagy őt benne.
    A garnier hiába olaj mentes csak kifénylik, míg a Skin79es nem sokkal kevésbé, de még próbálgatom, hogy mit kenjek alá. Valószínű sok a szérum és bioderma ds+ és fényvédős arckrém.Lehet csak egy max 2 cuccot tudok alákenni. Fényvédőt biztos fogok alá, nem bízok abban ami van benne, pedig spf20. Egyébként nagyjából passzol a light szín, szépen el tudom dolgozni real techniques ecsettel. Na ennyit akartam:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szia elárulod kérlek mi a rossmannos korong márkája
      nagyon köszi
      a poszt jó mint mindig)

      Törlés
    2. Nem csak a sima pakolás eltávolító szivacsról van szó? ( sárga vagy rózsaszín színbe szokott lenni, lapos és lyukacsos mint a sajtok)..mert ilyet mindig tartok itthon, de nekem nem dörzsöl le különösebben semmit, így lehet nem erről van szó, nem tudom:-(

      Garnier sajnos nálam tabu, én nagyon nem szeretem a márkát, mert régen bármit vettem tőlük az f*s volt, no meg a bb-t kipróbálta egy alacsony elvárású ismerősöm aki kb dobta is ki a kukába, így nem kaptam kedvet hozzá:-D

      De az tök jó, ha neked bejött, mert olcsóbban kipipálhatnád ezt a bb ügyet :-) Drukkolok...

      Más: én a Loreal bb-t tesztelem ( bár ez a márka se a szívem csücske és a fedése is nulla)..és hát majd írok nemsokára róla:-)

      Törlés
    3. jaaa...írod, hogy vatta..akkor nem tudom :-(

      Törlés
    4. Az a neve: Lilibe cosmetics Premium 35 peelingpads (http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=43938 itt egy kép). Pár hónapja látom én is.
      Egyébként nem egy nagy szám ez a bb, barokkos túlzás bb-nek nevezni, inkább olyan light alapozó, nem valószínű hogy újravenném, de egynek jó, míg nem jön meg a koreaim (az a baj hogy már az ebay is beszippantott:D ezen a téren, olyan jó eladókat találok, rengeteg minta kiszerelést lehet rendelni, és olyan cuki dolgok vannak:(...ajj, a szappan őrületből áttértem ide úgy érzem.
      Fu a lorealról meg mindenki azt írta hogy sárgás....én se szeretem egyébként egyik márkát se túlzottan.

      Törlés
    5. De röhögtem..igen barokkos túlzások ezek a drogéria bb-k, egyből beugrott mire gondolsz:-)

      Jujjj ebay szerencsére visszatart a 100 napos szállítások miatt, de napokig pakoltam a kosárba, és néztem meg mindent 100szor mire lekattantam róla...mert ugye nekem azonnal kell :-D..max 3 napot bírok várni..

      Loreal... ja sárgás, de én is az vagyok így nekem pont ez ami miatt tetszik.

      Köszi a linket bizti megnézem, király vagy, hogy megtaláltad és foglalkoztál vele :-*

      Törlés
    6. :D Én szeretem ezt az ebayben mert gyakorlatilag el is felejtem hogy rendeltem valamit, amikor hopp egy szép kis csomag:D És 2x annyira örülök:D Igen jól meg tudom lepni önmagam is:D
      Nézd (most nem tudom mi van de annyi mindent találok amiről a blogod jut eszembe)más is nyomatja a lézert/csiszolás/mikrodermabrázió...vagy nem tudom, de valamivel lekapták a felső irhát:)
      http://velvet.hu/blogok/gumicukor/2013/03/11/kardashian/

      Törlés
    7. Ahh ez a vámpír kezelés, azaz a vérplazmával frissítik a bőrt :-) jópofa, de sajnos a tartós és látványos hatáshoz valóban tartós kezelés szükséges ami itthon még nem annyira olcsó ( 50-80.000ft / alkalom).

      Törlés
  8. Szuper bejegyzés, nagyon örülök, hogy belefogtál. Én is használok primert és tényleg egyenletesebbnek tűnik a bőröm alatta, ami nálam már azt is fontos szempont, mert elég heges, pattanásos vagyok - sajnos. Sminkelni én sem szoktam teljes harci vértet, mert a gyerekkel itthon bohóckodni minek, de én meg azt nem szeretem, hogy csak egy kis szemceruza meg spirál, mert nem szép az összhatás a korántsem makulátlan bőröm miatt. Na mindegy, várom a további praktikákat tőled :)

    VálaszTörlés
  9. Ez nagyon hasznos sorozat lesz! :) Amúgy a primerekkel én is blogolvasás közben ismerkedtem meg, azóta pedig el sem tudom képzelni a sminkemet nélküle. Nekem a Baviphat Goodbye Sebum Primerje a kedvencem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:-)

      Na azt is ki akarom majd próbálni! De olyan hosszú a listám:-D nem tudom melyikeket szeressem!

      Törlés
  10. Ez igen! Nagyon szuperül össze szedted a dolgokat :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszi:-) azért sok kimarad, nehéz szelektálni, hogy mi való ide:-)

      Törlés
  11. Nekem is nagyon tetszik ez a poszt. :) Én például a primerekről még nem is hallottam, de a fent leírtak alapján biztosan beszerzek egyet. :) köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ajánlom őket, de olyat keress ami megbízható és szépíti a bőröd. ( pl száraz bőrre ne mattosítót :-) )

      Törlés
    2. Oksa, köszi szépen, jól körülnézek, habár szerencsére normál bőröm van, viszont a folyton elkapart néhány patti miatt elég foltos.

      Törlés
  12. én a baviphat under my skin primerét használom, de igazából csak alkalmanként mikor "komoly" sminket készítek, egyébként ha egész nap, vagy több napon keresztül folyamatosan viselem úgy érzem picit eltömíti a pórusaimat:S

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt a primert még nem használtam, szerencsére a Missha-nál nincs ilyen gondom, mert én is érzékeny vagyok erre :-(
      Viszont az a primer inkább csak kicsit tartósabbá teszi a BB-t és a hatását segíti, de nem tölti fel a ráncokat, és nem is mattosít.

      Törlés

  13. Nagyon tetszik az első rész, eddig nem gondolkodtam a primerek használatának a lényegén, h simává varázsolja a bőr felületet, arra gondoltam, h tartósabbá teszi az alapozót, védi a bőrt az alapozótól.
    ja, és nem egy pimerem volt :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:-)

      Rengeteg fajta primer van, és nem mindegyik jó mindenre, pl. nem mind "igazi" tartósító primer, ellenben van olyan ami szinte csak arra jó.. nem mind "ápol" de sok primer pont erre utazik.. és nem mind tölti fel pl a ráncokat sem, helyette inkább mattosít.

      Specifikusan kell keresni azt amit szeretnénk, mert sajnos mint mindenhol máshol, itt sem lehet mindent egyszerre :-)

      A lényeg, hogy használtad, nem az, hogy gondolkozz róluk ;-)

      Törlés
  14. Lehet, hogy borzasztó buta kérdéssel fordulok hozzád, de még sosem vettem primert, bár a leírásod után igen nagy kedvet kaptam hozzá.. viszont miután felkented az arcodra, rögtön rá lehet kenni az alapozót vagy várni kell ezekkel is 2-3 percet, míg beszívódnak, mint a sima hidratálókrémekkel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az "igazi" primer, azaz ami nem arcápoló készítmény hanem sminkcucc, azzal nem kell várni, fölkened, és mire kikészíted az alapozódat, kinyitod, kinyomod már kenheted is.

      Ha várni kell vele, mert mondjuk valamely összetevője miatt jobb úgy ( általában az olyan primerek ezek amik hidratálóként is üzemelnek ) akkor az fel van tüntetve a csomagoláson.

      Nem buta, hanem jogos kérdés!
      :-)

      Törlés
  15. azt azért tegyük hozzá, hogy a mindennapos bőrradírozás épp az ellenkező hatást éri el. heti 1-2szer kell csak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a bőrradír téma korábban már többször tisztázva lett, a hivatkozott linken is heti 1 vagy kétheti használatot említek, így eszembe sem jutott ismét felhívni erre a figyelmet, és az sem, hogy valaki naponta radírozna....igazad van, javítom :-) köszi

      Törlés

Megjegyzés küldése

Örülök minden véleménynek, köszönöm, hogy időt fordítottál rám!

Megjegyzésed a jóváhagyásom után jelenik majd meg ( ezért nem látod azonnal amit írtál ), így biztosítom, hogy minden hozzászólást elolvassak!

Mail címet NE küldjetek itt, akkor írjatok mailt (sminkesmas@gmail.com), illetve reklám "szagú" weboldal linkeket sem fogok megjeleníteni, erre a célra az "Együttműködés" menüpontot ajánlom.

Köszönöm a megértést és a türelmet!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Milium, Xanthelasma...Avagy a szem környékén jelentkező "gríz"

Egy kedves kérdező hívta fel a figyelmemet erre a nem elhanyagolható jelenségre.. http://www.skinsight.com/adult/milia.htm Milium: gríz, ami elsősorban a szem környékén és járomcsonton található, nem gyulladt, zárt comedohoz hasonlító fehér hólyagok, amik kemény faggyút tartalmaznak. Kozmetikus vagy bőrgyógyász távolítja el, tűvel, lézerrel, elektromos kezeléssel. A "bőrprobléma kisokos" menüpont alatt találtok egyébként tömör, rövid infókat ABC rendbe szedve a jellemző bőrelváltozásokról.

Pattanás, korpás szeborrea és társai...avagy bőrprobléma kisokos

Aki rendszeresen olvas, biztos tudja, hogy olyan fogalmakkal is dobálózok ami nem mindenkinek tiszta. Korpás szeborrea/zárt comedo A bőrproblémák megnevezéseiben szeretnék most egy kis segítséget nyújtani. Akné/akne vulgaris: pattanás, amikor a faggyúmirigy elzáródik és a bacik miatt begyullad. Akne fulminans amikor nagy területen gyulladt aknés a bőr, akne conglobata pedig egy súlyos forma amikor ezek a csomók teljesen összegyulladnak. Általában folyékony genny van bennük. Jellemzően hormonális okai vannak.

Tényleg olyan nagy szám? Retin A a lézer helyett? Kipróbáltam..

Sokan várják már ezt a bejegyzést, hisz idén télen elmaradt a lézer, vagy bármilyen extra kezelés az életemből. Retin-A - 0.05% Valami miatt..mi miatt? Az az oka, hogy bőrgyógyásszal sikerült Retin A krémet felíratnom, és mivel ez itthon nem kapható, így a receptet külföldön kiváltanom . Nagyon nagy reményekkel és extrán bezsongva kezdtem meg a krém használatát a télen, látva a sok interneten fellelhető csodás átváltozást amit a gyógyszertári A vitaminos krémek okoztak.

Gyógyszertári kenceficék

Glyco-A , Fucidin, Davercin, Dalacin-T,  Neogranormon, Skinoren, Zineryt, Akneroxid Az itt látható kis csokor épp a jelenlegi készletet tükrözi, ennél volt nagyobb gyűjteményem is :-)

Nucleofill, Profhilo, Volite, Skinbooster - azaz fiatalos és üde bőrt akarunk!

Akik az orvos esztétikában jártasak, azoknak biztosan nem kell bemutatnom a bőr szépségéhez hozzájáruló injekciós beavatkozások jelentőségét. Juvederm- Volite Nem, ezek nem arcfeltöltő vagy arcformázó eljárások, ezek azok, amiknek az ősanyja a klasszikus tűs mezoterápia. Azaz a beavatkozás "csupán" a bőrt próbálja hozzásegíteni ahhoz, hogy szebb és fiatalosabb kinézetű legyen. Viszont már sokkal hatékonyabb és stabilabb anyagokkal hozzá tudnak járulni a bőrünk jelentős és látványos változásához.  A skinbooster-ről és a műtét nélküli kezelésekről már ITT írtam egy könnyen emészthető összefoglalást, ha valaki gyorsan emlékeztetni szeretné magát. A többi címben említett kezelést pedig igyekszem összehasonlítani egymással, hogy könnyebb legyen a választás. Az viszont az első, hogy a kezelő orvosodra hallgass ne rám, hogy ő mit javasol neked. Akkor szokott gond lenni, amikor a választott orvosod nem dolgozik az általad választott termékkel...na akkor legyél okos... Nézz