Ugrás a fő tartalomra

Sminktanfolyam konyhanyelven VII. rész - A pirosító, bronzosító, highlighter

A rúzs/szájfény és szempilla spirál mellett talán a pirosító az ami minden nő táskájában megtalálható, még olyanoknál is akik alapozót vagy púdert nem kényszerülnek használni.
CS kontúr és pirosító paletta


A pirosító volt a rúzs mellett mindennek az ősanyja, mióta létezik a nő, azóta tudja, hogy egy jól megválasztott pír kiemeli a szépségét és egészségesnek, kívánatosnak mutatja, mint egy szép ropogós, egészséges almát.

A bronzosítok és highlighterek a pirosítóhoz képes teenagerek, nem olyan rég még azt se tudtuk mik ezek.

Na de kezdjük az alapoktól..

Pirosítók fajtái: krém, hab, zselé, por formában léteznek, más-más hatásúak, más célra ajánlottak és más bőrtípusnak alkalmasak.

ITT már rengeteg por alapú pirosítót mutattam és teszteltem be nektek, össze is hasonlítottam a tartósságát és pigmentáltságát, és akkor most a lényegre is tértem....azaz a por/préselt pirosítókat az különbözteti meg egymástól, hogy mennyire pigmentáltak ( erős színűek), mennyire tapadnak jól ( tartósak), és mennyire szép a textúrájuk ( ne legyen nagyon poros hatású).
A por alapú píreket én nyáron vagy zsírosabb bőrökön szeretem alkalmazni a leginkább, mert így a legszebb. Előnyük a tiszta, gyors és egyszerű használat, és a rengeteg textúra, hatás.
Többfajta sminkecset alkalmas a por pirosítókhoz, és a lapos, "nyelv" alakú ecsetet preferálom, szerintem ez a legtutibb erre a célra.
Bronzosítók

A krémpirosítókat ITT részleteztem, szintén sok fotóval, sok termékkel.
Ezeknek az a lényege, hogy a szárazabb bőrökön is jól tudnak mutatni, mert ha a bőrünknek megfelelőt választunk akkor nem emelik ki (annyira) a szárazabb foltokat, mint a por társai ( persze a szatén fényű, jobb minőségű por pírek sem tesznek mindig ilyet) .
A krémpírek is lehetnek változatosak, matt , bőrfényű vagy fényesebb, esetleg csillogó hatásúak, de nem fogunk akkora választékot találni ebből mint a por társakból.
Minőségben és tartósságban is lehetnek fényévek, a krémeknél talán még több a minőségi hiba lehetősége, mint a poroknál.
A krémeknek még az az előnyük, hogy roppant természetes hatást tudunk vele elérni, ha megfelelő színben és mennyiségben alkalmazzuk őket. Nagy hátrányuk, a kezelhetőségük, azaz kell némi rutin, és bele kell nyúlnunk :-). Természetesen ecsettel is  működik a krémpirosítás, de önmagunknak sokkal egyszerűbb az arcunkon kézzel dolgoznunk.
Alapozó szivaccsal is fel lehet vinni, nagyon jó erre például az essence sminkszivacsa, amit ITT találsz.

Alkalmazás: A pirosító használatra egy szabály létezik, bár természetesen van ajánlott alkalmazási terület, de a legfontosabb a mérték és a megfelelő szín. Minden ember ösztönösen érzi, hogy hol kell pirosítania magát ( az "almácskáin"), de minimális eltérés megengedhető, így tudjuk az arcunk optikai hatását némileg változtatni.

Krémes, zselés, habos pirosítók
Ha számodra mégsem egyértelmű, hogy neked mi áll jól, akkor egy unalmas napodon ülj a tükör elé, és kezd el megismerni az arcod, és az arc formáját, majd pirosíts csak úgy. Legjobb ha nincs rajtad más smink ami eltereli a figyelmet. Próbálj ki több technikát, több helyet, más színeket, majd nézd meg közelről, nézd meg 1 méterről, aztán 2 méterről, és vond le a konzekvenciát, esetleg fotót is készíthetsz, majd jöhet a következő szín, vagy a következő pirosítási forma. Jól látni fogod a különbséget, ha jó a szemed hozzá, de segítséget is kérhetsz, általában a fiúknak jó szemük van ahhoz ha valami nagyon "mű", vagy "fura"..érdemes a szűz (gyermek) szemre (is) hallgatni.

Minél kontúrosabb az arcod alapjáratban, annál könnyebb megtalálni a megfelelő helyet a pirosításra, árnyékolásra, azoknak van általában nehezebb dolguk akik "nem találják" az arcuk természetes csontozatát vagy formáját, mert almácskáik laposabbak, járomcsontjuk nem határozott. Ilyenkor célszerű kitapogatni az arc csontozatát, ami jó kiinduló alap lehet.

A pirosításunkat célszerű lágyítani egy púderecsettel, így a kontúrjai szépen elsimulnak.

A kerekebb arcúak pedig ne gondolják azt, hogy egy jó vaskos és erős pirosító slankítani fogja az arcukat, mert ettől csak bohóc hatás várható és nem pedig -10kg. Ha ilyen hatást szeretnél, akkor csakis bronzosítás, kontúrozás és kiemelés jöhet szóba, amiket lágy, bőrközeli színekkel végzünk például alapozás közben. Erre íme egy jól követhető arcformázó videó Wayne Goss - tól:



Ami még nagyon fontos, az az, hogy alapozó vagy púder mellé a pirosítás kötelező, hisz ezek a szerek homogénné teszik az arcot, ami természetes valójában pedig nem az, így vissza kell állítani az optikai egyensúlyt a pirosító használatával.

Pirosításhoz célszerű nem grimaszolni vagy mosolyogni, két dolog miatt, egyrészt összegyűrődik a bőr, így mini ráncok keletkeznek, amit kiemel a rávitt festék, másrészt így megváltozik a természetes arcformánk és rendszerint lejjebb kerül a pirosító mint ahova való, mert a grimasszal felcsúszik az arc.

Pirosítási technika rengeteg létezik, íme még egy videó ami ötleteket adhat, de azért érdemes az ( angol) szövegre is odafigyelni, hogy mi milyen hatást kelt:



Arcformák: Az arcformához van pár működőképes "szabály", célszerű, kipróbálni, de ne eröltesd ha nem tetszik magadon, mert nagyon nehéz besorolni önmagunkat egy bizonyos arcformába, mert kb annyi egyértelmű arcforma létezik, mint ahány kevert arcforma, szóval inkább a szemednek higgy mint a szabályoknak.
Kerek arc: az arccsonton pirosítunk 45 fokban
Árnyékolás/kiemelés helyei
Ovális arc: halánték-orrcimpa vonalon dolgozunk
Hosszúkás arc: lapos, szinte vízszintes, "rövid" pirosítás "középen" és nem nyújtjuk el a halánték vagy az arc széle felé
Szögletes arc: almácskákra kör alakban készítünk lágy pirosítást


Bronzosítók: A bronzosítókból szintén fellelhető minden halmazállapotú termék, de én most a por/préselt alapúakra térnék ki.
Bronzosítót használhatunk "pirosítónak" is ( arra megfelelő bőrszínnél), de pirosítót sosem használunk bronzosítóként. A pirosító általában a "piros" árnyalatait képviseli, a bronzosító színe inkább a barnább bőrszín tónusait viseli.
Lehet csillámos, lehet matt, bővebben már ITT részleteztem őket, szinte mindenre kitértem, így nem ismételném önmagam, sok képet is találtok.
Bronzosítani, árnyékolni - kabuki
Bronzosítani és kabuki ecsettel szeretek, ami tompább, kerekítettebb, nagyobb fejű, mint a pirosító ecsetem.


Highlighter: A highlighter is egy elég bő kifejezés, érintettük is már ebben a sorozatban, ITT találod a lényeget.
Azért lett most ismét megemlítve, mert kaphatóak olyan préselt vagy por púderek amik vagy nagyon világosak ( lásd fenn a palettát) vagy csillámosak, éteriek. Ezeket általában az alapozó és púder fölé használjuk akkor, ha befejeztük a pirosítást vagy bronzosítást, így további trükkökkel kiemelhetjük az arcunk bizonyos pontjait. A fenti linken azt is megtalálod, hogy hova mi javasolt.


Színválasztás: én úgy gondolom, hogy ha megteheted vásárolj 3 más színű pirosítót, egy rózsaszínes, egy narancsos, és egy barnás árnyalatot, hisz ezzel minden esetre és minden évszakban meg fogod találni a megfelelőt, és keverni is tudod őket.
Ha nem szeretnél ennyi pírt, akkor pedig egy természetes hús színt válassz, ami a te színed, azaz a legegyszerűbben ezt úgy tudod meghatározni, hogy az ajkaid alapszínét követet. Nem úgy kell érteni, hogy egyezni kell a natúr ajkaid színével, csak ebbe a színtartományba mozogjon a szín, így valószínűleg a "te színed" lesz a pirosítód is.

Fényes pirosító
A világos rózsaszín "babásít", a sötét rózsaszín/pink karakteressé tesz, a lazac/hús szín nagyon természetes tud lenni, a narancs napbarnítottá tesz, a barack hamvas, bőrszépítő, a hideg barna kevés embernek áll jól, mert "koszos" hatású lehet, a meleg barna nem megfelelő használata sajnos öregíthet.
Ezeket azért érdemes figyelembe venni ha színt választunk.
A matt pirosító jobban eltünteti a bőrhibát, a szatén fényű természetesebb, a vad csillámos csak speciális sminkhez nem nevetséges- vagy fiatal tökéletes bőrű lányokon, a fényes szépen kiemel ( a csillámos és fényes nem összekeverendő!!! A csillámosnál a csillámok külön életet élnek az arcon, a fényesnél ha olyan aprók ezek a csillogó részek, hogy összhatásban "csak" fényes vagy "vizes" hatású leszel)

Használat:

- Felveszed a festéket, ecsettel, szivaccsal, az ujjaddal, az állagtól függően
- Leütögeted a felesleget ha por, vagy eldolgozod az ujjaid közt ha krém a pír
Matt pirosító
- Oda érinted elsőként ahol a pirosítás központja lesz, innen dolgozod kifelé (ott lesz a legerősebb a szín ahova először odaérsz)
- Érdemes kis mennyiséggel kezdeni, építeni, erősíteni bármikor tudod
- Ha sok lett akkor a púderecseteddel ( amivel púdereztél és még van rajta egy kevés púder) tudod tompítani
- Krémpíreket célszerű nem púderezni, de megteheted ( áttetsző porpúder) ha tompítani szeretnéd, de
kezdőknek erre az esetre inkább egy tiszta púderpamacsot javaslok vagy papírzsebkendőt


Eszközök:  A Mac ecset kínálatát ITT szedtem össze nektek, ahol meg tudjátok nézni, hogy a cég milyen formákat kínál pirosításhoz, a Sigma kabukikról ITT , a szivacsokról ITT és ITT, a dou fibre ecsetről ITT mutattam be nektek teszteket.

Amiket én használok..
A fotón pedig azokat látjátok amit én használok a bronzosításhoz, por vagy krémpirosítókhoz.
Láthatjátok, hogy rengeteg fazon elképzelhető, és használjátok azt és arra ami nektek kényelmes.
Íme néhány ötlet balról jobbra:

- A két nagyobb kerek kabukival én bronzosítani, árnyékolni szeretek arcon-testen
- A szivacsokkal krémpíreket lehet egyszerűen eldolgozni, vagy jól lehet árnyékolni, a kerekített az ideális erre a célra
- A nyelv alakú lapos természetes szőr az én kedvenc pirosító ecsetem ( por pirosítóhoz)
- A duo fibre alapozóhoz nekem kicsit "laza"lett, de krémpíreket jól fel lehet vinni fele
- A ferde ecsettel én kiemelni ( highlight ) szeretek
- A sigma kerekített kabukija bizonyos ( nem minden fajta ) krémpír alkalmazásakor tesz jó szolgálatot
- A ferde tömött sigma kontúrozáshoz, krém vagy por alaphoz ideális, nekem pirosítóhoz nagy.
- A BB ecsetét pedig a csillámos bronzosítóimhoz használom, mert ideális méret és forma ehhez.

Folyt. köv...

Megjegyzések

  1. Ismét pontos, tartalmas bejegyzés, már nagyon vártam!
    Nekem gyémánt alakú arcom van (magyarul naaagy, szögletes fejem), és pont hogy szeretem kiemelni a magas arccsontomat. Ha szabályos ovális arcú modell akad a kezeim közé, ott is nehezen bírok magammal, ha a stílus elbírja, karakteresítek.
    Nagyon hasznos tanács az, hogy játsszunk a tükör előtt, én nagyon szeretek kísérletezni, szinte másik arcot lehet faragni a kontúr-kiemelés pirosítóval!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi:-)
      Én is szeretem ha van "karakter"..ne is mond:-)

      Törlés
  2. Imádom az íràsaidat. Pont eltaláltad (nem először), hogy mi érdekel. Épp pirosítós sminkvideót keresek, köszi! :-)

    VálaszTörlés
  3. Még az jutott eszembe, hogy ha megkérlek, írnál ajánlót, milyen pirosítót javasolsz 30-40 év fölött? Krém, vagy por állagút? Köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nem kor kérdése, hanem inkább bőrtípus..:-)


      Szárazabb bőrre én jobban szeretem a krém termékeket, mert ügyes ujjak roppant természetes látványt tudnak varázsolni.

      Ha viszont zsíros a bőr arra vagy a tintákat-tinktúrákat vagy por-hab termékeket szeretek használni.

      Törlés
  4. Nekem szükségem lenne egy ilyen púder tanácsadásra élőben, már az elején elvesztettem a fonalat. Na nem azért mert az írás rossz ;)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Örülök minden véleménynek, köszönöm, hogy időt fordítottál rám!

Megjegyzésed a jóváhagyásom után jelenik majd meg ( ezért nem látod azonnal amit írtál ), így biztosítom, hogy minden hozzászólást elolvassak!

Mail címet NE küldjetek itt, akkor írjatok mailt (sminkesmas@gmail.com), illetve reklám "szagú" weboldal linkeket sem fogok megjeleníteni, erre a célra az "Együttműködés" menüpontot ajánlom.

Köszönöm a megértést és a türelmet!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Milium, Xanthelasma...Avagy a szem környékén jelentkező "gríz"

Egy kedves kérdező hívta fel a figyelmemet erre a nem elhanyagolható jelenségre.. http://www.skinsight.com/adult/milia.htm Milium: gríz, ami elsősorban a szem környékén és járomcsonton található, nem gyulladt, zárt comedohoz hasonlító fehér hólyagok, amik kemény faggyút tartalmaznak. Kozmetikus vagy bőrgyógyász távolítja el, tűvel, lézerrel, elektromos kezeléssel. A "bőrprobléma kisokos" menüpont alatt találtok egyébként tömör, rövid infókat ABC rendbe szedve a jellemző bőrelváltozásokról.

Pattanás, korpás szeborrea és társai...avagy bőrprobléma kisokos

Aki rendszeresen olvas, biztos tudja, hogy olyan fogalmakkal is dobálózok ami nem mindenkinek tiszta. Korpás szeborrea/zárt comedo A bőrproblémák megnevezéseiben szeretnék most egy kis segítséget nyújtani. Akné/akne vulgaris: pattanás, amikor a faggyúmirigy elzáródik és a bacik miatt begyullad. Akne fulminans amikor nagy területen gyulladt aknés a bőr, akne conglobata pedig egy súlyos forma amikor ezek a csomók teljesen összegyulladnak. Általában folyékony genny van bennük. Jellemzően hormonális okai vannak.

Tényleg olyan nagy szám? Retin A a lézer helyett? Kipróbáltam..

Sokan várják már ezt a bejegyzést, hisz idén télen elmaradt a lézer, vagy bármilyen extra kezelés az életemből. Retin-A - 0.05% Valami miatt..mi miatt? Az az oka, hogy bőrgyógyásszal sikerült Retin A krémet felíratnom, és mivel ez itthon nem kapható, így a receptet külföldön kiváltanom . Nagyon nagy reményekkel és extrán bezsongva kezdtem meg a krém használatát a télen, látva a sok interneten fellelhető csodás átváltozást amit a gyógyszertári A vitaminos krémek okoztak.

Gyógyszertári kenceficék

Glyco-A , Fucidin, Davercin, Dalacin-T,  Neogranormon, Skinoren, Zineryt, Akneroxid Az itt látható kis csokor épp a jelenlegi készletet tükrözi, ennél volt nagyobb gyűjteményem is :-)

Frakcionált CO2 lézer - Összegzés

Ígértem nektek, hogy 3 kezelés végeztével összegzem a tapasztalatokat. Fraxel CO2 előtte-utána Előzményeket és részleteket ITT láttátok, a felépülés 6 napig tart, tehát nem árt egy hetet rászánni erre az ügyre. Persze akit nem zavar ha így mutatkozik, akkor valójában 1-2 nap is elég otthon, mert aztán már semmilyen kellemetlenség nem érezhető..csak a látvány gáz.